E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKorsanlar Türk gemisini bastı: 1 ölü---

Korsanlar Türk gemisini bastı: 1 ölü

Korsanlar Türk gemisini bastı: 1 ölü
23 Ocak 2021 - 22:08 borsagundem.com

Bir Türk gemisi, silahlı korsanlar tarafından rehin alındı. İlk belirlemelere göre, mürettebattan 1 kişi öldürüldü, 15 kişi kaçırıldı.

Batı Afrika ülkesi Gine açıklarında, Sao Tome’nin 100 deniz mili kuzeybatısında M/V Mozart isimli bir Türk gemisi, Nijeryalı korsanlar tarafından rehin alındı. Nijerya’nın Lagos kentinden Güney Afrika'nın Cape Town kentine gitmek üzere yola çıkan geminin 19 mürettebatı bulunduğu bildirildi. İlk belirlemelere göre, Boden isimli Türk şirketine ait geminin mürettebatından 15 kişinin zorla götürüldüğü öğrenildi. 4. Kaptan Furkan Yaren radar hariç tüm kabloların söküldüğünü ve korsanlar tarafından kendisine verilen rotada seyrettiklerini bildirdi. Yaren, 2. mühendis Farman Ismayılov’un ise öldürüldüğünü açıkladı. Nijeryalı korsanların pazarlık için haber beklediği de ulaşılan bilgiler arasında yer alıyor.

NİHAT ULUDAĞ DETAYLARI PAYLAŞTI

CNN Türk İstihbarat Şefi Nihat Uludağ, kaçırılan gemi ile ilgili tüm detayları paylaştı, "23 Ocak sabah saatlerinde Gine Körfezi'nde seyrettiği sırada korsanların saldırısına uğradı. Saldırı sonrası tüm makamlar harekete geçti. Gemide 19 denizci olduğu söylenirken, saldırı sırasında 1 kişinin hayatını kaybettiği ve 15 kişinin ise kaçırıldığı bildirildi. 4. kaptanla temas kurulduğu, korsanların radar sistemlerini bozduğunu ve geminin şuanda kör bir şekilde seyir yapıyor" dedi.

ZODYAK BOTLA GELMİŞLER

Uludağ, korsanların Nijerya uyruklu olduğunu belirterek, "Korsanların zodyak botlarla gemiyi bir süre takip ettiği, gemiye yanaşarak gemiye çıktığı, bizim Türk gemicileri alıp zodyağa bindirip ayrıldığı yönünde bilgi var. Nijerya uyruklu 4 zanlının gemiye çıkarak buradaki Türk gemicileri aldığı bilgisini de edinmiş olduk" ifadelerini kullandı.

"GEMİLERE SİLAHLI KORUMA VERİLMELİ"

CNN Türk'e bağlanan Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, kaçırılan gemide çok ciddi bir çatışma yaşandığını belirterek şunları söyledi:

"Bu bölgede bu ilk defa olmadı. 30 Kasım'da da deniz haydutları gemiyi tuttular. Fakat o baskında sadece soygun yaptılar. Ama burada çok ciddi bir silahlı baskın, çatışma ve saldırı görüyoruz. 2006'da Gine Körfezi'ndeki deniz haydutlarıyla ilgili İngilizler bir sunum yapmıştı katıldığım bir toplantıda. 'Buradaki korsanlar silah gücü kullanıyorlar' demişti, yani öldürüyorlar demişti. Adamın dediği esasında çıktı. Kısa süre önce Somali'de çok yoğun gördük. 2012-2013'ten sonra orası sakin hale geldi. Bu bölge karışmaya devam ediyor. 30 Kasım'da gemi kaçırıldığında son 6 ayda 2'si 3'ü Türk mürettebatlı gemi kaçırılmıştı. Gine Körfezi dünyada en tehlikeli yerlerden, çünkü silah kullanıp öldürüyorlar. Buradaki deniz haydutları ateş gücü kullanıyor, saldırıyor ve acımıyorlar. Bu saldırılar artarsa BM olsun, NATO olsun, AB olsun herhalde önlem alacaklardır. Ama özellikle Türk gemilerine yönelik saldırıların arttığını görüyoruz. Benim önerim, deniz ticaret odaları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'yla koordineli şekilde oraya seyredilen gemilere silahlı koruma vermeli. Bence bunu mecbur tutmalılar. 

Şu an en doğru bilgiyi geminin sahibi olan firma verebilir kanaatimce. Somali'de 2008-2009'dan itibaren yaşananların aynısı artık burada yaşanıyor. Bu olaylar artarsa herhalde BM Güvenlik Konseyi de bu konuda bir tedbir alınması için yeni bir karar çıkarır diye düşünüyorum. Oraya gidecek Türk gemileri mutlak surette silahlı timler almalı gemiye. Başka çare göremiyorum.

Fransa'nın şu an donanmasının gücü belli. Sayısal olarak çok iyi durumda değil. Oradaki deniz güvenliğini sürekli sağlayacak durumda değil. Bunu tek bir ülke yapamaz zaten. Somali'deki deniz haydutları çok nadir insan öldürüyordu. Buradakilerin temel paradigması öldürmek üzerine. Onları ayıran temel özellik bu: Çok silah kullanıyor ve öldürüyorlar. Bu işin şakası yok."

HAREKETE GEÇİLDİ

Türkiye, Nijerya'da deniz haydutlarının Türk gemisine yaptığı saldırıda kaçırdığı mürettebatın bulunması için girişimler başlattı.

Rusya'da Navalni'ye destek gösterilerinde gözaltı sayısı bini aştı

Akşener'den 'aşı takvimi açıklansın' çağrısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Atakan24 Ocak 2021 23:39

    Gerektiğinde sert yanımızı acımasız yanımızı hak edenlere göstermeliyiz yoksa kimse bizden korkmaz Türk'e kalkan eli kırmalı kalbi hancerlemeliyiz

  • ALPTUĞ24 Ocak 2021 14:14

    Ülkemizdeki nijeryalıların hepsini sınır dışı edin,hadlerini bilsinler,Türkiyede karnınızı doyurun ondan sonra gemimize saldırın vatandaşlarımızı esir alın hadsizler.

  • Hakkı ile bilenin Kulu.24 Ocak 2021 16:53

    Kardeş şunu lütfen anlayın,korsanlar nijeryalı diye bütün nijeryalıları niye dışarı atalım ? Bu memleket düşene vurmaz,aç gezeni doyurmadan durmaz,üşüyene battaniye olur,nerden geldğine bakmaz,bu ülke dünyada bu özellikte tekdir,Neden çünkü Yüce Allahın emridir,boşverin dünyalığı ebedi olan daha hayırlıdır.

  • Ülke sevdalısı 24 Ocak 2021 01:19

    Bu işin arkasında her dönemde olduğu gibi yine Fransa var. Bu nevi saldırı ihtimaline karşı tedbiri de yakında sistematik ve planlı bir hale getirmeliyiz.

  • AHMET ÖZBİR24 Ocak 2021 01:02

    Bugün reisimiz neden F-515 fırkateynini suya indirdi şimdi daha iyi anladım. Bir gemimiz gider bin gemimiz suya girer. Eeyyyy korsanlar siz bizim gemimizi kaçırmakla bizim sakalımızı kestiniz ama biz F-515 fırkateynini suya indirmekle sizin p.pinizi keseceğiz. Kesilen sakal yerine daha gür çıkar ama kesilen p.pi iş görmez. Ceddin deden ceddin deden.

  • Eyyy korsanlar24 Ocak 2021 18:02

    Vatan millet sakarya 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣

  • Kamil23 Ocak 2021 23:06

    Kargo gemilerinde özellikle Uluslararası Sularda seferde olanlarında neden silah bulundurulmaz,anlamış değilim. Nijerya yol geçen hanı olduğundan ,önüne gelen işsiz takımı eline birkaç füze alıp , durmaz ,bizi gemiye almazsan koca gemiye zarar veririm. diyor. Gemi duruyor iyi mi. Kafayı yiyecem ya, koca gemi birkaç ite nasıl teslim olur. Hangi devirdeyiz. Nijerya'da sorumlu yok mu ? Bu ülkeyle irtibatımız da var sanıyorum. Böyle gemilere keskin nişancı ve edevatı alınsın. Yeter artık 

  • Akıncı23 Ocak 2021 22:42

    Şerefsiz adiler gönderin donanmayı ya bulur teslim edersiniz yada yedi ceddinizden gireriz deyin.