E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKoronavirüs borsalardan 18 trilyon dolar sildi---

Koronavirüs borsalardan 18 trilyon dolar sildi

Koronavirüs borsalardan 18 trilyon dolar sildi
05 Nisan 2020 - 13:54 borsagundem.com

Covid-19, 2020'nin ilk çeyreğinde küresel pay piyasalarında yüzde 20'lik değer kaybına yol açarken, işlem gören şirketlerin piyasa değeri 18 trilyondan fazla değer kaybederek 70 trilyon doların altına geldi

Çin'de başlayan ve hızla dünyaya yayılan koronavirüs (Covid-19) salgını, küresel bazda pay piyasalarına 2020'nin ilk çeyreğinde 18 trilyon dolardan fazla değer kaybettirdi.

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) haftalık raporunu göre Covid-19 salgını küresel pay piyasalarında tarihi fiyatlamalara neden oluyor.

Buna göre Covid-19, 2020'nin ilk çeyreğinde küresel pay piyasalarında yüzde 20'lik değer kaybına yol açarken, işlem gören şirketlerin piyasa değeri 18 trilyondan fazla değer kaybederek 70 trilyon doların altına geldi.

Özellikle son iki haftada uygulamaya alınan genişlemeci para ve maliye politikalarıyla son zamanlardaki kayıpların kısmen telafi edilmesine rağmen, Covid-19 sebebiyle devam eden belirsizlikler bütün varlık fiyatlarından aşırı oynaklığın devam etmesine neden oluyor.

Salgınının ne kadar süreceğine ilişkin belirsizlikler halihazırda küresel çapta özel sektör gelirlerinde yüzde 10'luk bir düşüşe yol açacağı tahmin edilirken, bu tahminler Çin'de yüzde 5, Latin Amerika'da yüzde 25 olmak üzere değişiklik gösteriyor.

Yıl başından bu yana yapılan aşağı yönlü revizyonlarda, şirket gelirlerinin Japonya'da yüzde 7, ABD'de yüzde 8 civarında azalacağı yönündeyken, Euro Bölgesi için yüzde 12'lik, Kanada içinse yüzde 13'lük bir gelir kaybı yaşanabileceği tahmin ediliyor.

Analistler, şirket gelirinde yaşanabilecek düşüşe yönelik revizyonlarında tahminlerini 2008 finansal krizine göre çok daha hızlı şekilde indiriyor.

CAPE oranları neredeyse bütün dünyada tarihi düşük seviyelerde

Salgının ne tür bir yol izleyeceğine dair belirsizlikler yüzünden geleneksel değerleme modelleriyle hisse senetlerini değerlemek, bir hissenin adil değerinin bulunması, gittikçe zorlaşıyor.

IIF, bu durumu göz önüne alarak yaptığı çalışmada dönemsel olarak ayarlanmış fiyat/kazanç oranının (CAPE) görece daha sağlıklı fiyatlamaya yardımcı olacağını bildiriyor.

Nobel ekonomi ödüllü Robert J. Shiller'in değerleme hesaplarında kullanmasıyla yaygınlaşan CAPE, bir hisse senedinin son 10 yıldaki ortalama reel getirisinin hisse senedi fiyatına bölünmesiyle elde ediliyor, böylece enflasyondan arındırılan verinin daha güvenilir olması amaçlanıyor. CAPE'nin düşük olması Hisse senedinin iskontolu, yani gerçek değerinin altında işlem gördüğünü gösteriyor.

ABD pay piyasalarında işlem gören şirketlerin CAPE rasyoları marttaki düşüşle birlikte 2015-2019 ortalamasının ortalamasının altına inerken, 2008-2009 seviyelerinin ise oldukça üzerinde bulunuyor. IFF, 2008-2009'deki seviyelere ulaşmanın ABD'de 4 yılı bulduğunu hatırlatıyor.

Euro Bölgesi şirketleri ABD'li eşdeğerlerine göre yüzde 40 iskontolu görünüyor

CAPE oranı, Almanya, Fransa ve gelişmekte olan ülke pay piyasalarında işlem gören şirketlerde ise tarihi diplerde seyrediyor. Almanya ve Fransa'daki şirketler 2008 küresel finans krizindeki seviyesine inerken, Euro Bölgesi şirketleri ABD'deki eşdeğerlerine göre yüzde 40 iskontolu görünüyor.

Buna karşılık,İspanya ve İtalya pay piyasalarında gözlemlenen yüksek CAPE oranları, bu piyasaların hala aşırı değerli olduğunu ve olası fiyat oynaklığı riskini beraberinde getirdiğini ifade ediyor.

Salgın sebebiyle gelişmekte olan ülkelerde yaşanan portföy çıkışları, bu bölgelerdeki şirketlerin ABD şirketleri ile karşılaştırıldığında tarihteki en iskontolu dönemi yaşamalarına neden oluyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki şirketler, ABD şirketleri ile kıyaslandığında yüzde 65 daha ucuz görünüyor.

Yüksek borçluluk düşük ve orta gelirli ülkeler için risk oluşturuyor

IIF, bir çok düşük ve orta gelir grubuna ait ülkenin Covid-19'un etkileriyle mücadele etmek için Uluslararası Para Fonu'na (IMF) başvurmasına rağmen, bu ülkelerin CDS primlerinin son dönemde oldukça yükseldiğine dikkati çekiyor.

Düşük ve orta gelir grubuna ait bir çok ülkenin dış borcunun yüzde 25'inin devlet garantisi altında olması sebebiyle bu ülkelerin borçlanma maliyetleri geçen 10 yıla göre önemli derecede yükselmiş görünüyor.

Küresel ticari aktivitenin önemli derecede yavaşlamasıyla birlikte yabancı ülkede yaşayan yerlilerin daha az nakit akışı sağlayacağı tahmin edilirken, bu durum bu ülkelerin dolar bazlı likidite sıkıntısı yaşayabileceklerini ortaya koyuyor.

Buna göre, bu gruptaki 89 ülke yıl sonunda devlet tahvilleri ve kredi ödemeleri için 180 milyar dolara ihtiyaç duyarken, bu ülkelerin devlet ve devlet garantisi altındaki borç kompozisyonunun yüzde 65'i dolardan oluşuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TARKUT TARKAN05 Nisan 2020 22:12

    bence silinen bir şey yoktur.bu virüsü dünya ya salanlar daha önceden borsalardan çıktılar yoksa hisse senetleri bir şey olarak kayıp olmadıkı hepsi yerli yerinde duruyor fakat yahudi sülaleri garibanlara borsalar yükseliyor ayağına küçük yatırımcının kucağına çocuğu , çocukları bıraktılar.şimdi onlar lüks resisans dailerinde kahvelerini içip yan gelip yatıyorlar.daha da aşağa getirip tekrardan hisse senetlerine girecekler.benim kanım şimdilik millet daha bilmiyor sağlık derdin de herkes bunun arkasından da asıll kriz ekonomik kriz çıkacak bir sürü sirket batacak batmayanlarda büyük zararlar yazacaklar büyük değerler kayıp edeceklerdir.

  • Mehmet05 Nisan 2020 19:58

    Silinme diye bişey yok.. Yahudi para babaları piyasadan paraları çektiler ve cekiyorlar. Olaylar durulunca dipten alacaklar. Spekülatörleri de zaten "hemen almayin daha var" deyip duruyorlar.

  • ..... 05 Nisan 2020 15:58

    Bizde banka batma hadisesi olurmuBorasa çıkar iner lan baka gidermi batar mı kaçarmı biri bankaları alacağı çokdedi gitmezlerdimi dimi dimi

  • Giray05 Nisan 2020 17:08

    Kerem Akar 4 büyük banka hangisi?

  • kerem akar05 Nisan 2020 16:23

    4 büyük banka batmaz o kesinde digerlerinede birsey olmaz ama sarsilir

  • Fragman05 Nisan 2020 15:57

    2 ay içinde en az 30 Trilyon Dolar daha buhar olur çünkü daha resesyonu tam yaşamıyoruz şu an fragmanı..Citi batacağı söyleniyor bizde de bankalar batar.

  • AHMET ÖZBİR05 Nisan 2020 15:41

    ÇİN Virüsü PÜRÜZSÜZ hale geldiği anda ALDIĞININ İKİ MİSLİNE KAVUŞUR YATIRIMCI O ANDA! Borsa kim kime olmasa gerek, sabır işidir, alttan alan yani FIRSAT GANİMETTİR ilkesine uyan CEBİNİ PARACIKLARLA DOLDURANDIR! Yüksekten alan anca çorba içer. Bu zor günlerde MÜHİM OLAN İNSANLIKTIR, PARA DAİMA İKİNCİ PLÂNDA OLMALIDIR!..

  • Vatandaş05 Nisan 2020 16:16

    ÖZBİR trolü; sen hisse al yada tl de kal, ben yılbaşından beri altın-dolar alıyorum.

  • hakan05 Nisan 2020 15:32

    Malesef yine 2001 i yaşıyoruz.yerlilere sattılar yabancılar gitti ve gidiyor.benim garibanim zirvede mallanmak neymis iflas ettigi gün anlıyacak.o gunde dedik yabancı cıkıyor yerli aliyor onlar bu piyasayı yukarıya tasıyamazlar.

  • Alp05 Nisan 2020 15:18

    Yabancı en rahat kaçışı banka hisselerinde yapıyor. 72 bine gelene kadar banka hissesi almak riskli diyorlar.

  • bir yorum.05 Nisan 2020 14:27

    tabii bu paralar şişirilmiş fiyatların paralarıdır. hatta daha fazlası da var herhalde onuda başka bir zaman halledecekler 

  • inanılmaz05 Nisan 2020 13:59

    Çok büyük paralar bu işin sonu hiç hayra alamet değil 😯