E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKorona virüsün tam ortasında boğa piyasası---

Korona virüsün tam ortasında boğa piyasası

Korona virüsün tam ortasında boğa piyasası
27 Mart 2020 - 09:13 borsagundem.com

Wall Street 3 günlük üst üste yükselişlerin ardından tekrar boğa piyasası topraklarına ulaştı. Piyasa analistleri ise boğa piyasası demek için erken olduğu görüşünde

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dow Jones 11 günlük ayı piyasasını bitirerek tekrara boğa piyasasına giriş yaptı. Wall Street’te işlem yapan birçok kişi için borsalar gerçekten de boğa piyasası hissi veriyor. Bununla beraber korona virüs salgınıyla birlikte sert bir darbe yiyen borsaların şimdilik tam anlamıyla bir boğa piyasasına dönüştüğünü önermenin de doğru olmadığı vurgulanıyor. 
Dow Jones’un piyasa verilerine göre piyasalarda son üç günde gelen üst üste yükselişler borsaların boğa piyasası sınırlarına dönüş yapmasını sağladı. Dow Jones 11 Mart tarihinde 12 Şubat’taki piyasa değerlerine göre en az %20’lik bir düşüş yaşamış ve kabul edilen teknik tanımı karşılayacak biçimde ayı piyasasına giriş yapmıştı. Dow Jones’un 23 Mart tarihinden bugüne kadar yaşadığı yükseliş ise %21,3 seviyesinde ve bu yükseliş boğa piyasasına girişi karşılıyor.

Gerçek bir boğa piyasası mı?

Bununla birlikte bazı analistlere göre boğa piyasasına giriş için piyasaların yakın zamandaki en yüksek seviyesine ulaşması gerekiyor. Bir başka deyişle bazı uzmanlara göre piyasaların boğa piyasasına girmesi için 12 Şubat’taki piyasa değerini yakalaması gerekli ki bu da halen ayı piyasasının devam ediyor olabileceği anlamına geliyor.

Şunu bilmek gerekiyor ki boğa ya da ayı piyasasının standartlarıyla ilgili kesin hükümler veren bir mercii yok. Bir piyasa teknisyeninin açısından bakıldığında geçen ay gerçekleştiği gibi bir yükseliş trendi tamamen yok olduğunda piyasaların tekrar toparlanabilmesi için oldukça fazla emek harcanması gerekiyor.

Bu açıdan bakıldığında Dow Jones 1931 yılından beridir en hızlı yükselişini yaşasa da pek çok borsacı için son dönemdeki volatilite aşamaları göz önünde bulundurularak boğa piyasası terimini kullanmak oldukça zor.

Dow Jones halen rekor yükselişinden %23,68 oranda geride pozisyon alıyor. Piyasalardaki işlem hacmi yüzdeleri karşılaştırıldığında halen stabil bir ekonomi göstergeleri oluşmuş değil. Aynı zamanda korona virüs salgınının küresel piyasalara etkisi halen korkutucu bir biçimde devam ediyor. Piyasalardaki anî yükselişin sebebi olarak da ABD’de yürürlüğe girecek 2 trilyon dolarlık kurtarma paketi ve FED’in diğer kritik hamleleri olarak gösteriliyor

Yatırım bankası UBS’in genel müdürlüğünü ve üst düzey portföy yöneticiliğini yapan Jason Katz müşterilerine piyasanın gelecekteki durumuyla ilgili yaptığı açıklamada önümüzdeki günlerin “anî servet tahribatlarına ve servet bölünmelerine” sahne olabileceğine ve bunun salgınla açıklamanın yetersiz olabileceğine dikkat çekti.

ABD korona virüs vaka sayısı ile dünyada ilk sıraya yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)