E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKorona virüs ve jeopolitik riskler TL'yi baskılıyor---

Korona virüs ve jeopolitik riskler TL'yi baskılıyor

Korona virüs ve jeopolitik riskler TL'yi baskılıyor
24 Şubat 2020 - 14:02 borsagundem.com

Çin'deki korona virüsün küreselleşmesi gelişmekte olan ülkeler piyasalarını olumsuz etkiliyor. Türkiye'deki jeopolitik risklerin yükselmesi de TL üzerindeki baskıları arttırıyor.

Çin dışında görülen koronavirüs vaka sayısındaki sert artış, gelişmekte olan ülke borsalarının düşüş kaydetmesine neden olurken, Güney Kore para birimi son altı ayın en düşük seviyesine geriledi. Malezya'daki siyasi çıkmaz ve Türkiye'deki jeopolitik riskler de para birimlerini baskılıyor.
Güney Kore'de yedinci ölüm ve 161 yeni vaka bildirilmesinden sonra salgın endieşelerinin artmasının ardından, yatırımcılar altın ve dolar gibi güvenli liman varlıklara yöneldi. İtalya ve İran'da vaka sayılarında sert artış görüldü.

Bu artışlar, yatırımcıları koronavirüsün ekonomik etkisinin yılın ikinci çeyreğine kadar devam edeceği konusunda endişelendirdi. Koronavirüs Çin'de yaklaşık 77,000 kişiye bulaştı ve 2,500'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Reuters hesaplamalarına göre, Çin dışında yaklaşık 24 ölü sayısı ile koronavirüs yaklaşık 28 ülkeye yayıldı.

Morgan Stanley verilerine göre gelişmekte olan ülkeler piyasaları %2 gerileyerek üç buçuk haftanın en büyük düşüşünü kaydetti. Para birimleri ise yaklaşık üç ayın en düşük seviyesine geriledi.
Dolar/TL'de Suriye kaynaklı artan jeopolitik endişeler ve koronavirüs salgının küresel ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin artabileceğine yönelik beklentilerle dokuz ayın zirvelerinde yukarı yönlü seyrediyor.

Danske Bank'ta gelişmekte olan ülke borsalarının başında bulunana Jakob Christensen şunları söyledi: 

"Virüsün küresel bir durum olduğu gerçeğinin kabul edilmesi ve Cuma günkü zayıf verilerle birlikte, dünya ekonomik büyümesine yönelik belirsizliğin düşünülenden daha fazla olduğu endişesi yatırımcıların daha fazla kaygılanmasına neden oluyor" 

Christensen, "Suriye'deki durum tırmanırsa Batı'dan Rusya üzerinde biraz baskı görebiliriz. Bu durumdan ötürü Rusya'daki yatırım ortamı da dolaylı olarak etkilenebilir."

Rus rublesi dolar karşısında %2 değer kaybederek dört ayın en düşük seviyesine gerilerken petrol fiyatlarındaki düşüş petrol ihracatçılarının endişelerine tuz biber ekti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berber Bekri 25 Şubat 2020 01:04

    Hee korona bide jeoplitik riskler olmasa çok çalışkanız dünya bizi kıskanıyor dış güçler vayyy vayyy vayy uçacaz öyle eğitimli öyle gelişmiş moderniz aman aman....

  • GELECEĞİNSES124 Şubat 2020 23:31

    BU AHBER TARAFLIDIR ANLADIĞIM. TL GELECEĞİN EN GÜÇLÜ PARASI V EYATIRIM ALANI OLACAKTIR. HABER BDUUR. YTD.

  • ----------- ??????????-------------24 Şubat 2020 22:44

    bence hiç bir şeye güvenmeyeceksin portföyünde % 30 döviz % 70 altın olması olumlu.

  • Vatandaş24 Şubat 2020 16:48

    Corona virüsünden baskılanıyor. Savaştan baskılanıyor. Biri psursa baskılanacak. Başka ülkelerde aynı durumlar var fakat onların paraları bizimki gibi asla değer kaybetmiyor. onların 5 yılda olan değer kaybı bizde sadece 5 dakikada

  • Dd24 Şubat 2020 15:37

    TL NiN  baskı alınmadığı zaman mi var.?  Şamar oğlanı. 

  • Vatandaş Haklı24 Şubat 2020 15:21

    Osursalar TL baskılanıyo ne TL ymiş kardeşim ya