E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKorona virüs piyasaları vururken o hatayı yapmayın---

Korona virüs piyasaları vururken o hatayı yapmayın

Korona virüs piyasaları vururken o hatayı yapmayın
25 Şubat 2020 - 13:02 borsagundem.com

Korona virüsün sebep olduğu keskin düşünceler yatırımcılar için endişeye neden oluyor. Uzmanlarsa anî kararlar vermenin sonuçları konusunda uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsün küreselleşmesi riski Wall Street ve dünya borsalarını sert bir şekilde vurdu. Birçok yatırımcı düşen borsalarla birlikte bakiyelerini kontrol etme eğiliminde. Fakat uzmanlar piyasalardaki keskin düşüşlerde bunun tam tersinin yapılmasını öneriyor.

Duke Üniversitesi davranışsal iktisat profesörü ve ünlü finans uygulaması Qapital’in davranışsal iktisat uzmanı Dan Ariely konuya ilişkin volatilitenin korkutucu olduğunu belirtiyor. Ariely korkuyla anî kararlar almanın risklerini göstererek “Korkmak felç olmak anlamına geliyor, çok fazla düşünüyoruz” diyor ve “Korku bizim refahımızı etkiliyor ve bu bizi iyi kararlara yöneltmeyecektir” ifadelerini kullanıyor.

Endişe sadece zarar veriyor

2008 krizini örnek gösteren Ariely kendisinin de sürekli olarak yatırımlarını delicesine kontrol ettiğini anlatıyor. “Herhangi bir şey satmayacaktım. Satın da almayacaktım da sadece takıntılı bir biçimde bakıyordum. Artık öğlen olduğunda kontrolü kaybettiğimi hissettim. Çok fazla bakıyordum.” Ariely çözümü şifresini üç kez yanlış girerek hesabını kilitlemekte bulmuş.

Ariely'ye göre, sayıları kontrol etmek de çoğu zaman eğilimleri doğru bir şekilde yorumlamayı zorlaştırıyor. Tıpkı kilo kaybı gibi. Küçük kilo değişimlerini gördükçe anlamak için hikayeler oluşturma eğilimine giriliyor. Bunun motivasyonu düşürmekten başka hiçbir getirisi de yok.

Ne zaman harekete geçmeli?

Kargaşa sırasında herhangi bir hamle yapmadan önce dış etkenlere kapalı olmak gerekiyor. Ariely konuya ilikin, "Portföyünüzü her açtığınızda duygularınız değiştirse, çoğu zaman kötü bir karar verebilirsiniz."

Tabii ki, oturum açmanız gereken zamanlar vardır. Önemli olan, bunu yaparken kararlı olmak. Ariely, "Hangi değişikliği yapmak istediğinize karar verin ve ancak o zaman portföyünüzü açın" diyor. "Portföyünüzü eğlenceye açıp ne yapacağınıza karar vermek hiçbir zaman iyi bir fikir değildir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • veznedar rıfkı26 Şubat 2020 11:42

    113 bin dip bence,,buralardan orta uzun vade alınabilir diye düşünüyorum.

  • eee26 Şubat 2020 11:13

    nakit kral karşdeim.. daha TC de virüs yok.. olursa ne olcak? çin gibi italya gibi okullar fabrıkalar kaoanırsa ne olcak ? nakitte sen nakitte kal. zarardasan ekranı kapa bekle. aşı ilaç çıkana kadar...

  • mustafa25 Şubat 2020 21:52

    borsa fiyatlar primli olmasına rağmen sağlam duruyor fakat yarın onunda - %2 si var

  • VS25 Şubat 2020 18:51

    % 60-70 düşüş şakamısınız siz rüyada bile göremezsiniz

  • Istanbullu Şakir25 Şubat 2020 17:49

    Metro ve metrobuse binemeyeceksiniz. Az kaldı.

  • $$$$$$$$$$$$$$$$$25 Şubat 2020 16:29

       (6)  ben o hatayı yapmam asla çünkü ben çok kriz gördüm sakın bekleyeceksin piyasalar en az % 60-70 düzeltme yapar iki ay içinde ondan sonra dalın borsaya 10 yıl kalmaz trilyoner olursunuz.şuan altın ve döviz de kalın sadece ama dolar asla almayın derim.çünkü altının içinde dolarda var.

  • Okie Dokie25 Şubat 2020 13:31

    O hatayı yaptım ama tövbe ettim.