E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKorona virüs mağduru kiracılara yargı yolu açıldı---

Korona virüs mağduru kiracılara yargı yolu açıldı

Korona virüs mağduru kiracılara yargı yolu açıldı
25 Nisan 2020 - 09:19 borsagundem.com

Korona virüs sürecinde birçok işletme kira stresi nedeniyle zor günler geçiriyor. Hukukçular kira indirimi yapmayan mal sahiplerine dava açılabileceğini belirtiyor

Korona virüsün ülkemizde yayılmaya başlamasının ardından kamu, kendine ait alanlarda kiraları 3 ay ertelerken, bazı mal sahipleri de iyi niyet göstererek kira almayacağını ya da erteleyeceğini duyurdu. Bazı mal sahipleri ise bu dönemde işi bozulan kiracılarına esneklik göstermediği için önemli sorunlar ortaya çıktı.

Sabah'ın haberine göre, bu süreçte indirim alamayan kiracılar, aylık kira bedelinin düşürülmesi için mahkemelere başvurabilecek. Ancak uzmanlara göre, Kovid-19 virüsü nedeniyle işlerinin bozulduğu, gelirlerinin azaldığı gibi gerekçelerle uyarlama davası açmaya hazırlanan kiracıların durumlarını ispat etmesi gerekiyor.

Van Depremi davası emsal teşkil ediyor

Van'da yaşanan olayda bir kiracı, dükkânı için 8 Ocak 2012'ye kadar mal sahibine 3 bin euro kira ödediğini, sözleşmenin bittiği tarihte mal sahibinin talebi üzerine aylık kirayı 18 bin liraya çıkartmak istediği için dava açmış.

2011'de Van'da yaşanan deprem felaketinden sonra şehir nüfusunun 3/4'lük kısmının şehir dışına çıktığını, bu dönemde zarar ettiğini ve nerdeyse bazı günler satış bile yapmadığını ve bu dönemde tüm yakın iş yerlerinde kira bedelinin düşürüldüğünü belirten kiracı, 9 Ocak 2012'den itibaren kira bedelinin 4 bin liraya düşürülmesini istemiş. Mahkeme de kira bedelini 4 bin liraya düşürmüş. Sonrasında mal sahibi karara itiraz ederek, temyize başvurmuş.

Yargıtay tarafından da bilirkişi raporu alınmadığı için karar bozulmuş. Depremden sonra bölge nüfusunun azalıp azalmadığı, ticaretin durma noktasına gelip gelmediğinin tespit edilmesi ve sonucuna göre tekrar karar verilmesi istenmiş. Bilirkişi raporunun ardından kiracının aylık kira bedelinin düşürülmesine karar verilmiş.

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, 2011 yılında yaşanan Van depreminden sonra verilen bu yargı kararının, bugün birçok kira probleminin çözümü bakımından emsal teşkil edebileceğini söyledi. Umut Yeniocak, kiracıların yaşadıkları durumu ve indirim taleplerini zaman geçirmeden iş yeri ya da konut sahiplerine yazılı olarak bildirmeleri gerektiğini söyledi. Yeniocak, mal sahibinin bunu kabul etmemesi durumunda, yargıya başvurulması gerektiğini belirtti.

Dört şart aranacak

Kirasının içinde bulunduğumuz günlerde düşürülmesini talep eden kiracılar uyarlama davası açmak için şu koşullara dikkat etmeli:

1- Sözleşmenin yapıldığı sırada, taraflarca öngörülmeyen olağanüstü bir durum ortaya çıkmış olmalı.
2- Ortaya çıkan durumun kiracıdan kaynaklanmış olmaması gerekir. Örneğin, deprem, sel gibi doğal afetler.
3- Sözleşmenin imzalandığı sırada mevcut şartların, kiracı tarafından kira bedelini ödemesini istenmesinin dürüstlük kurallarına aykırı olacak derecede değişmiş olması gerekir. Örneğin, günlük 1000 tane müşterisi olan bir işletme, buna göre 50 bin lira aylık kira öderken, korona virüs sebebiyle günlük 100 müşteriye düştüğünde aylık ödemesinin yine 50 bin lira olmaması gerekir.
4- Kiracı, kira borcunu henüz ödememiş veya ödediği kira için dava açma hakkını saklı tutması gerekir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş25 Nisan 2020 13:05

    İsbat etmeye ne gerek var hakim görüp oda yatıp kalkıyor virüsle görünmeyen bilinmeye şeyler için ispatlamak gerçekli bence

  • Kerim25 Nisan 2020 11:42

    Ev sahibi yakasını mı kesilecek kim neyi beleş veya indirimli veriyor market manav pazarcı sebzeci fırın habire zam yapıyor devlet vergi verenden habire istiyor..durmadan ceza kesmeye uğraşıyor is adamları esnaf aldığı kredilerin üstüne yatıyor bankalarda kredi alanlar ödeme yapmıyor ev sahibi memur işçi emekli devamlı nelerdiler in kahrını cekiyor

  • Hukuksuzluğun her türlüsü mevcut25 Nisan 2020 11:12

    Bu ülkemizin değil,dünyanın sorunu.Herkes hakkına razı olacak.Kirayı düşürmüyor diye mal sahibini mahkemeye vermek ne demek.1,5 ay öncesine kadar hamudunla götürürken iyiydi.(özellikle akapeli işyerleri,yani çoğunluk).

  • ..25 Nisan 2020 10:17

    ya mulk bu. bu iş rica ile gönül ile yapilacak is degil. ne demek mulk sahibine dava acmak. adam parasini alıyor hakkini alıyor. zengin olsa da fakir olsa da hakkıdır ayrica o kira ile geçinen mulk sahibi de var. devlet, kiraciya gel bana senin kirani ben oderim diyeceğine gel mulk sahibini dövelim diyor. yakinda vatan haini de derler. tabi suçluların dışarı salındığı bir ülkede adalet ve hukuk beklemiyoruz zaten

  • Remzi25 Nisan 2020 13:52

    Bence böyle bir durumda en güzeli şu olmalı. Kira da oturan ve işinin zorda olduğunu kanıtlayan kiracılara devlet cüzi miktarda yardımda bulunabilir. Sonuçta düşünürsek ev sahibinin de bu ay gelir beyanı ödemesi var, bankaya ödeyeceği kredisi var, kendi gideri var. Yanı herkesin kendine göre kredisi var. Banka krediyi ödemelisin diyor, Nisan da gelir vergisi ödenecek deniyor, burada ev sahibine sende az ödeme yap diyen hiç kimse yokki. Sonuçta ev sahibi belli bir para vermiş ev almış ve bunun karşılığını beklemesi normal dir. Eğer ev sahibine bu indirimi yap diyorsanız o zaman banka da kredinin %20 sını almicam desin, Nisan vergisinin bir kısmını odemeyin denilsin. Neden denilmiyor peki. Sadece ev sahibinden indirim beklemek doğru olmaz. En güzeli bu durumdaki kiracıya devletimizin belli bir oranda yardımda bulunması olur benim düşünceme göre.