E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKorona virüs ile ilgili gelişmeler risk algısını baskılıyor---

Korona virüs ile ilgili gelişmeler risk algısını baskılıyor

Korona virüs ile ilgili gelişmeler risk algısını baskılıyor
03 Şubat 2020 - 10:07 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende başlıklar yurtdışında korona virüs, yurtiçinde ocak ayı enflasyon verisi şeklinde oluyor.

Yurt içinde bugün Ocak ayı enflasyon verileri açıklanacak.

Ocak ayında, yıllık enflasyonun %11,30'a gerilemesini bekliyoruz.

Korona virüsü ile ilgili gelişmeler, risk algısını baskılıyor.

ABD 10 yıllık devlet tahvili getirilerindeki gerileme dikkat çekiyor.

Cuma günü açıklanan küresel ekonomik verilerde Euro Bölgesi ekonomik büyümesi 2019 yılı 4. çeyreğinde, Fransa'da ve İtalya'da gözlenen beklenmedik daralma ile, mevsimsel etkilerden arındırılmış, yıllıklandırılmış bazda, %0,1 ile son altı yılın en düşük büyümesini kaydetti.

ABD'de kişisel harcamalar, Aralık ayında %0,3 ile beklentilere paralel artış gösterdi, ancak bir önceki ayda yaşanan %0,4 düzeyindeki artışa göre bir miktar ivme kaybı gözlendi.

Fed'in yakından takip ettiği yıllık çekirdek tüketim harcamaları enflasyonu ise, Aralık'ta %1,6 düzeylerinde, beklentilere paralel gerçekleşti.

Küresel çapta ayrıca, Korona virüsü ile ilgili gelişmeler takip edilmeye devam ediyor. Çin'de, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 361'e yükselerek, 2002-2003'te ortaya çıkan SARS virüsünde ortaya çıkan rakamı geçti. Diğer taraftan virüs nedeniyle, küresel çapta oluşabilecek ekonomik kayıp da değerlendirilmeye çalışılıyor.

Henüz virüs gelişmelerinin şiddeti ve süresine ilişkin belirsizlikler devam ettiğinden kesin bir yargıya varmak mümkün olmasa da virüsün, küresel ekonomiye faturasının ise, 160 milyar $ olabileceği belirtiliyor.

Küresel piyasalarda ise Cuma günü ABD temel hisse senedi endekslerinin %1,5 ilâ %2,1 arasında satıcılı kapatmasının ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının çoğunda satıcılı bir seyir gözleniyor.

Çin hisse senedi piyasalarında, uzun süreli tatil dönüşü yaşanan sert satışlar, genel eğilime öncülük ediyor. Çin ise finansal piyasaları desteklemek için kısa vadeli faizi 10 baz puan indirdi ve piyasalara 150 milyar yuan (21,7 milyar $) likidite sağladı.

Güvenli liman talebiyle, ABD 10 yıllık devlet tahvili getirilerinin %1,52'ye gerilerken, dolar endeksi 97,4 düzeylerinde. Yurt dışında bugün ABD ve Euro Bölgesi'nde açıklanacak Ocak ayı imalat sanayi beklenti endeksleri açıklanacak.

Yurt içinde ise günün en önemli gelişmesi ise, Ocak ayı enflasyon verileri olacak. Ocak'ta aylık enflasyonun %0,58 düzeyinde gerçekleşmesini, bu gerçekleşme ile yıllık tüketici enflasyonunun da
%11,84'ten %11,30'a gerilemesini bekliyoruz.

Ulaştırma ve gıda, enflasyona yüksek katkı verme potansiyeli taşıyan kalemler. Yurt içinde hafta sonu açıklanan, Türkiye Ocak ayı imalat sanayi PMI endeksi ise, 49,5'ten 51,3'e yükselirken, son 22 ayda ilk kez 50 eşik seviyesinin üzerinde gerçekleşti.

Yurt içi piyasalarda ise, $/TL haftaya 5,98 düzeyinden başlıyor. Gösterge faiz haftalık bazda 13 baz puan artışla haftayı %10,20'den, 10 yıl vadeli getiriler ise 7 baz puan azalışla %10,23'den tamamladı.

Hazine bugün 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli devlet tahvili ihalesi, yarın ise 14 ay vadeli kuponsuz tahvil ihaleleri düzenleyecek.

¬/$, 1,10 seviyelerinden toparlanıyor bu sabah 1,1085'lerde.
İngiltere Cuma günü AB'den resmi olarak ayrılırken, 1,32'lere kadar yükseldi. USD/JPY, güvenli liman talebiyle 108,5'lere geriledi. Çin piyasaları tatilden dönerken, yuanı %1 kayıpla açıldı."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)