E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKorona virüs bankaları nasıl etkileyecek---

Korona virüs bankaları nasıl etkileyecek

Korona virüs bankaları nasıl etkileyecek
24 Mart 2020 - 11:09 borsagundem.com

2020'nin ilk iki çeyreğinde salgın nedeniyle kredi büyümesi yavaşlayabilir, kârlar düşebilir. Ancak banka hisselerinin uzun vadede potansiyel taşıdığı belirtiliyor.

Borsada dalgalanmalar artarken BIST Bankacılık Endeksi de inişli-çıkışlı bir seyir izliyor. 113.195'ten başladığı 2019'u 160.168 seviyesinde tamamlayan BIST Bankacılık Endeksi, 21 Ocak'ta 181.051 ile tarihi zirvesini test etti. 21 Ocak aynı zamanda BİST'in de 123.556 ile rekorunu kırdığı tarih olarak kayıtlara geçti. Artan jeopolitik risklerin etkisiyle BİST-100 mart ayına 107.310'dan, banka endeksi 142.388'den başladı. 11 Mart'ta Türkiye'de ilk korona virüs vakasının görüldüğünün açıklanması ise piyasaları paniğe sürükledi. Bu da hem BİST'te hem de BİST Bankacılık Endeksi'nde satışları beraberinde getirdi.

Piyasalarda son durum böyleyken Ekonomist dergisi bilanço döneminin tamamlanmasıyla bankacılık sektörü hisselerindeki son görünümü ve banka finansallarını analiz etti. 18 bankanın aktifler, mevduat, krediler ve net kâr rasyolarındaki 2019 yıl sonu solo sonuçlarına yer verdi. 2020 için öngörüleri alırken son dönemde bankalara yönelik düzenlemelerin etkilerine de değindi. Ceren Oral Balaban’ın haberinde dört aracı kurumun banka hisselerindeki öneri ve hedef fiyatlarına da yer verildi.

Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu, 2019 son çeyrek bilançolarında ana faktörün 2019'daki 1.200 puanlık faiz indirimi olduğunu söylüyor. Akkoyunlu, en açık gözüken trendin bankaların çekirdek makaslarının artması ve TL kredi faizlerinde başlayan düşüşler olduğunu kaydediyor. Ali Kerim Akkoyunlu, bankacılık sektöründe Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kaynaklı riskli kredilerin yeniden sınıflandırmasıyla yüksek miktarlı provizyon giden artışlarının sektörün kârının baskı altında kalmasına neden olduğuna da dikkat çekiyor.

Virüse karşı güvenli liman hisseler

8 BANKANIN 12 AYLIK BİLANÇO ANALİZİ

* Akbank: İkinci grup krediler için ayırdığı ihtiyatlı karşılık oranlarıyla aktif kalite açısından pozitif ayrışıyor. Yüksek sermaye yeterlilik oranıyla risklere karşı daha korunaklı olduğu kaydediliyor.

* Albaraka Türk: Takipteki kredilerin düşük karşılık oranları, karşılık baskısının sürebileceğini gösteriyor. Ancak banka ana faaliyetlerinden kuvvetli gelir elde ettiği sürece bu baskıyı absorbe edebilir.

* Garanti BBVA: Sermaye oranları sektöre göre güçlü durmaya devam ediyor. Aktif kalitesi ve ana faaliyet gelirleri tarafında görünüm iyi. Çekirdek spread ve marjlarının güçlü olduğu belirtiliyor.

* Halkbank: Net ücret ve komisyon gelirlerinde büyüme sürüyor. Güçlü tahsilat performansıyla dikkat çekiyor. Marjlarda ise göreceli sınırlı toparlanma var.

2008 krizinde dipten hisse alan yatırımcı uyardı

* İş Bankası: Güçlü sermaye tabanına sahip. Tüketici kredilerindeki güçlü büyümenin marjlar için olumlu olduğu bilgisi veriliyor.

TSKB: Kredi spreadleri kuvvetli görünümünü koruyor.

* Vakıf bank: 2019 son çeyrekte ücret ve komisyon gelirlerindeki artışın şu ana kadarki en güçlü performans olduğu aktarılıyor.

* YKB: Son çeyrekte takibe alınan kredilerde hızlanma görüldü. YKB'nin marj ve kârlılıklar konusunda kendi tahminlerinden dahi iyi performans yakalayabileceği öngörülüyor.

BDDK'DEN YENİ DÜZENLEMELER

BDDK, korona virüsün ekonomide oluşturacağı olumsuz etkileri bertaraf etmek amacıyla kredilerin donuk alacak olarak sınıflandırılması için gereken 90 günlük süreyi 2020 sonuna kadar 180 güne çıkardı. İkinci grupta izlenen ve 90 günlük gecikmeye    rağmen bu grupta bulunan krediler için ayrılan karşılıkları risk modellerine bağlı olarak artırmama esnekliği de bankalara tanındı.

İş Yatırım, bu tedbirlerle mevcut yavaşlamadan olumsuz etkilenebilecek işletme ve tüketici kredilerinin takibe alınmasının önemli derecede engelleneceği yorumunu yapıyor. Bankaların takip oranlarının da olumlu etkileneceği görüşündeki İş Yatırım, ayrılacak karşılıkların artmasının da önüne geçileceğini kaydediyor.

‘Soğukkanlı’ olan kazanır

TCMB'DEN EK TEDBİRLER

Geçen hafta TCMB, politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 9,75'e çekerken, korona virüsün ekonomik etkilerinin giderilmesi doğrultusunda bir dizi tedbir açıkladı. TCMB, gün içi ve gecelik vadedeki hazır olanaklar çerçevesinde bankalara ihtiyaç duydukları likiditeyi sağlayacağını kaydetti. Bir, üç ve altı ay vadeli TL swap ihaleleri, dolar dışında Euro ve altın karşılığı da düzenlenebilecek. Ayrıca TCMB, bankalara sistemin fonlama ihtiyacının yüzde 25'i ile sınırlı olmak üzere hedefli ilave likidite olanakları da sunabilecek. Reel kredi büyüme koşullarını sağlayan bankalar için yabancı para zorunlu karşılık oranlarının 500 baz puan indirilmesiyle, bu bankalara yaklaşık 5,1 milyar dolar karşılığı döviz ve altın cinsi likidite verilmesi de bekleniyor.

Fitch: Ekonomik etki virüsten uzun sürebilir

TCMB'nin bu hamlelerinin kredi piyasasında arz tarafını rahatlatacağı ve bankaların reel sektör şirketlerinin elini güçlendirme olanağını artıracağı belirtiliyor. Ancak korona virüs belirsizliği nedeniyle kredi talebindeki artışın sınırlı kalabileceği ve bu durumun bankaların kredi büyümesini etkileyeceği ifade ediliyor.

Şeker Yatırım Ekonomisti Serkan Gönençler, TCMB'nin likiditeyi destekleyici önlemlerinin zamanında alındığını ve faiz kararından daha kritik önemde olduğunu belirtiyor. Ancak Gönençler, "TCMB'nin TL'deki değer kaybı eğiliminin reel sektör bilançoları ve tahsili gecikmiş krediler üzerindeki negatif etkilerine arşı temkinli davranması daha doğru bir duruş olabilirdi" diye de ekliyor. Gönençler, faizlerdeki düşüşün ek tüketim ve yatırım talebi yaratmak konusunda yardımı olmayabileceğini ifade ediyor. 

Avrupa borsalarında yükseliş % 4’ü aştı

Japonya Borsası yüzde 7 arttı

Şirketlere nefes aldıracak vergi ötelemesi

Borsa İstanbul güne sert yükselişle başladı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ----------- ??????????-------------24 Mart 2020 11:52

    BEN BU GÖRÜŞE KATILMIYORUM ÇÜNÜK BİR ÇOK ŞİRKETİN PARA KAZANADIĞI BİR DÖNEMDE ZARAR AÇIKLAYIP SIRF AYAKTA KALMAK İÇİN ÇABALAYACAKLAR.% 60 ŞİRKETLERİN İFLASINI BEKLEMEKTEYİM SAHSEN.BU DURUMDA BANKALAR BATIK KREDİLERDEN  BATIK YAZACAKLARINI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDE BANKA BİLANCOLARI BELKİDE ZARARLAR YAZACAKLARIDIR.