E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKorona virüs aşısı için kritik kilometre taşı---

Korona virüs aşısı için kritik kilometre taşı

Korona virüs aşısı için kritik kilometre taşı
20 Kasım 2020 - 17:02 borsagundem.com

Pfizer ve Biontech şirketlerinin ürettiği korona virüs aşısı acil kullanımlar için ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne bugün başvuruyor. Başvurunun kabul süreci aşının kullanılabilmesi için önemli bir sınav olacak

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pfizer ve Biontech korona virüs aşısının acil durumlarda kullanım izni için ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) başvuruyor.

CNBC’nin haberine göre eğer Pfizer’ın başvuruş kabul edilirse aşı büyük olasılıkla aşamalı olarak sağlık çalışanları, yaşlılar ve sağlık problemleri olan kimseler olacak şekilde sınırlı olarak dağıtılacak. Kritik hizmetlerdeki çalışanlar, öğretmenler, sığınaklarda bulunan evsizler ve hapishanedekiler muhtemelen bir sonraki aşamada aşıya ulaşacak. Ardındansa çocukların aşılanmasına geçilecek.

FDA sürecinin birkaç hafta sürmesi bekleniyor. Aşıyı gözden geçirmekle görevli danışma kurulu toplantısı geçici olarak aralık ayı başlarında planlanmıştı. Bazı Amerikalılar ilk doz korona virüs aşısını bir ay içerisinde olabilir.

Pfizer CEO’su Dr. Albert Bourla bir açıklamasında, “ABD’de kullanıma sunulmak dünyaya bir Kovid-19 aşısı sunma yolculuğumuzda kritik bir kilometre taşı temsil ediyor ve şu anda aşımızda hem verimlilik hem de güvenlik profili açısından eksiksiz bir resim var. Aşımızın potansiyeli bize güven veriyor” dedi.

Pfizer’in FDA’e başvuru yapacağı duyurusu şirketin Biontech’le birlikte ürettiği aşının son testlerinde korona virüsü %95 oranında engellediğinin ve güvenli olduğu açıklanmasından 2 gün sonra geldi. Son analizlerde 43 binden fazla katılımcıyla yapılan testler sonucu sadece 170 kişide doğrulanmış kovid enfeksiyonuna rastlandığı belirtildi. Şirket 162 Kovid vakasının plasebo grubunda gözlendiğini diğer sekiz vakanınsa iki doz aşı yapılan kişilerde görüldüğünü belirtti. Bu sonuçlara göre aşının %95 oranında korona virüsten koruduğu gözlemleniyor.

Pfizer, Kovid aşısı yarışında FDA’e acil kullanım için başvuran ilk şirket olma özelliğini taşıyor. Pfizer ve Biontech şirketlerinin aşısı, bilim adamlarının virüsle savaşmak için bağışıklık sistemini kışkırtmasını bekledikleri haberci RNA veya mRNA adı verilen genetik materyali içeriyor. Aşının eksi 70 derecede depolanması gerekliliği yaygın dağıtımını zorlaştırıyor. Karşılaştırmak gerekirse Moderna’nın aşısı ise -20 derecede depolanabilmesi açısından geniş çapta kullanımı daha kolay olacak gibi gözüküyor.

Çin aşısı Türkiye'de ilk kez vatandaşlar üzerinde denenecek

 

Korona aşısının fiyatı 280 lira

 

Borsa İstanbul haftayı rekorla tamamlar mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)