E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKorona aşısını bulan Türk tarih verdi---

Korona aşısını bulan Türk tarih verdi

Korona aşısını bulan Türk tarih verdi
10 Eylül 2020 - 08:58 borsagundem.com

Kovid-19'a karşı umutlar, ‘BNT162’ aşısında. Aşıyı Pfizer ile birlikte geliştiren şirketin CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, Amerikan CNN televizyonuna, “Aşı mükemmele yakın. Ekim sonu veya kasım başında onaya hazır hale gelecek” dedi.

Alman merkezli BioNTech CEO'su ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Amerikan yayın kuruluşu CNN'e, Amerikan ilaç devi Pfizer ile birlikte yürüttükleri aşıda gelinen aşamayı anlattı. Dr. Şahin geliştirdikleri aşının ekim ortası veya kasım ayı başında yasal onay için hazır teklif ve ardından aşılamaya başlayabileceklerinden emin olmak üzere söyledi. Şahin geliştirdikleri 'BNT162' adlı aşının mükemmele yakın olduğunu ve yıllara kadar 100 milyon doz, 2021'de 1.3 milyar doz sağlamayı planladıklarını belirtti.

ÜLKELER YAKINDA İZİN VERİR

Aşının hem gençlerde hem gençlerde hem de yaşlılarda karşı tepkiye kadar en az yan etki ile güçlü olduğunu kanıtladığını kanıtladığını iddia etti Prof.

“Güvenli bir ürünümüz olduğuna inanıyorum ve bence bu aşı etkili olacak. Ülkeler acil kullanım için bu aşılara yakında izin verecektir Sık sık ateş görmüyoruz. Aşı denemelerine katılanların yalnızca küçük bir kısmında ateş var. Ayrıca baş ağrısı veya yorgunluk hissi gibi çok daha düşük semptomlar görüyoruz. Bu tür aşılarda görülen semptomlar geçicidir, genellikle bir veya iki gün gözlenir ve sonra kaybolur.”

30 BİN KİŞİDE DENENİYOR

ABD, temmuz ayında, 100 milyon doz Kovid-19 aşısı üretmek için Pfizer ile 1.95 milyar dolarlık (16.6 milyar TL) bir anlaşma yaptıklarını duyurmuştu. ABD Başkanı Donald Trump da, Kovid-19 aşısının 3 Kasım’da yapılacak ABD başkanlık seçimlerine kadar hazır olacağını söyleyerek bu tarihi vurgulamıştı. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre Pfizer ve BioNTech’in aşısı, dünya çapında yapılan klinik denemelerdeki 34 aşıdan biri. Aşı için piyasaya çıkmadan önceki son aşama olan 30 bin kişilik Faz 3 denemelerine temmuz ayında başlanmıştı.

‘GURBETÇİ’ AİLENİN ÇOCUĞU

Prof. Dr. Uğur Şahin, 19 Eylül 1965 tarihinde İskenderun’da doğdu. Henüz 4 yaşında iken ailesiyle birlikte Almanya’ya göç etti. Ailesi, Köln’de Ford fabrikasında çalıştı. Daha genç yaşlarda bilimsel araştırmalara ve deneylere duyduğu ilgiyle dikkati çekti. Kanser üzerine Alman televizyonunda hazırlanan ‘Ölümsüzlük Öldürücüdür’ programını izleyen Uğur Şahin, 19’uncu yüzyılda modern bağışıklık sistemini bulan ve kansere karşı ilk kez kemoterapiyi geliştiren Paul Ehrlich’i kendisine örnek alarak tıp okumaya karar verdi. Köln Üniversitesi’nde okudu. Profesörünün teklifi üzerine Homburg Saar’daki üniversitede çalışmaya başladı. Kansere karşı araştırmalarla adını duyurdu. Kanserli hücreyle sağlıklı hücreyi birbirinden ayırıp, kanserli hücreyi yok eden bir aşı geliştirdi. Meme, kalın bağırsak, akciğer, pankreas ve prostat kanserinde hastalıklı hücrelere karşı savunmaya geçen antikorlar üzerinde çalışıyor.

EŞİ DE AŞI EKİBİNİN BAŞINDA

Eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte melanom adı verilen cilt kanserine karşı bir aşı üzerinde çalışma yürütüyordu. Dr. Özlem Türeci, firmanın 'baş tıp görevlisi' olarak aşının geliştirilmesinde büyük rol oynadı. Şahin, koronavirüsün yayılması üzerine bu alana yöneldi. Şahin, 1996'da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte, 2008'de BioNTech şirketini kurdu. BioNTech'te bugün 80 bilim insanı bilim araştırmaları yapıyor.

Temmuz 2020 Şahin'in ortak olduğu değeriyle 3 milyar Euro (26.4 milyar TL) olarak tahmin ediliyor. Aşının iletinin şirketin değerinin katlanması bekleniyor. (Razi Canikligil / Hürriyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU10 Eylül 2020 12:18

    Keşke ülkemizde üretseler idi.

  • maslak10 Eylül 2020 10:44

    neden selam vermeyelim ki .. düzgün bir insanoğlu işte. allah yolunu açık etsin. insanlık için mutluluk verici bir iş yapmış. türk olması da bize gurur veriyor. 

  • Sende gel10 Eylül 2020 09:22

    La adamı yolda görsen selam vermesin ummadigin taş baş yararmis

  • Gereksiz herif10 Eylül 2020 10:08

    Niye vermeyecem selam, insan insana, müslüman müslümana selam verir. Hepiniz brad pitt siniz ya