E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonutta 80 bin liraya varan indirim---

Konutta 80 bin liraya varan indirim

Konutta 80 bin liraya varan indirim
25 Mart 2014 - 04:40 borsagundem.com

İnşaat sektörü, satışların yavaşlaması nedeniyle düzenledikleri kampanyalarda 80 bin lirayı aşan indirimler uyguluyor

Doların lira karşısında yüzde 26’ları bulan değer kazancı inşaat maliyetlerini etkiledi. İnşaat firmaları temsilcileri maliyetlerin yükselmesine rağmen stoklar nedeniyle bu artışı fiyatlara yansıtmadıklarını söylüyor. Gülistan Alagöz'ün Hürriyet'teki haberine göre 30 Mart yerel seçimlerinden sonra yüzde 15’i bulan zammı kademeli olarak uygulayacaklarını belirten inşaat patronları konut alıcısını satış ofisine çekmek için cazip kampanyalar düzenliyor.

Peşinatı erteleyip, faizleri sıfırlayan şirketler 80 bin lirayı aşan indirim de uyguluyor. Stok satışlarda KDV oranının yüzde 1 olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri yapılacak zammın yanı sıra değişen KDV uygulamasınında mevcut projeleri cazip hale getirdiğini söylüyor. 1 Ocak 2013 sonrası ruhsat almış projelerde KDV’nin yüzde 18’i bulacağını söyleyen patronlar ev sahibi olmak için en uygun dönemde olunduğunu ifade ediyor. 

GÖZLER SEÇİM SONRASINDA

Türkiye genelinde ocak ayında 87 bin 639, şubat ayında ise 82 bin 597 olmak üzere toplam 170 bin 236 daire satışı yapıldı. Ülke genelinde yaşanan siyasi ve ekonomik gerilimin yanında, artan kredi faiz oranları şubat satışlarında 5.8 oranında düşüşe yol açsa da sektör temsilcileri rakamları olumsuz yorumlamadı. Aralık, ocak ve şubat aylarının gayrimenkul satışında en durgun dönem olarak gören inşaat patronları, yaşanan düşüşü beklediklerini dile getirdi. Mevsimsel durgunluk ve seçim beklentisinin satışlarda yavaşlama etkisi yarattığını belirten temsilciler, nisan ayı sonrası satış grafiğinde yukarı yönlü bir gidişat beklediklerini dile getirdi. İnşaat temsilcileri, aylık 82-85 bin konut satılması durumunda geçen yıl olduğu gibi yıl genelinde 1 milyon sınırının aşılacağına dikkat çekti. 

FAİZİ SIFIRLADI

Dumankaya İnşaat’ın Avrupa Yakası’ndaki yatırımlarından Dumankaya Konsept Halkalı projesinde haziranda yaşam başlıyor. Yatay yaşam konseptiyle öne çıkan projede 1+1 ve 2+1 tip dairelerin satışları tamamlanırken, 3+1 dairelerin satışları devam ediyor. Ev sahibi olmak isteyenlere 84 bin lirayı bulan indirimler yapılırken, 0 faiz ve 0 peşinat olanağı da sunuluyor.

25 BİN TL İNDİRİM

Egeyapı Group’un, İstanbul Bağcılar’da inşa ettiği Batışehir’de yaşam başladı. 3 bin 266 konutun yer aldığı projede ev sahibi olmak isteyenlere 25 bin lira indirim yapılıyor. Yüzde 1 KDV oranı ile satılan daire için yüzde 1 peşinat imkanı da sağlanıyor. Konut, ofis ve otelin yanında okul ve alışveriş caddesi ile öne çıkan proje için 800 milyon lira yatırım yapılıyor. Projede daire fiyatları 218 bin lira ile 1 milyon 604 bin lira arasında değişiyor. 

ÖDEMELERİ ÖTELİYOR

VIA Properties & Gürsoy Yatırım Ortaklığı tarafından Gaziosmanpaşa’da inşa edilen Viaport Venezia projesinden nakit alım yapanlara yüzde 8 indirim yapıyor. Venedik konseptli projedeki kampanyada yüzde 5 peşinat ödeyenler, geri kalan yüzde 20’lik peşinat tutarını teslimde ödüyor. Kalan miktar ise 1 yıl ötelemeli olarak banka tarafından kredilendiriliyor. İlk etabının yüzde 85’i satılan projenin Venedik Sarayları etabında ise yüzde 20’lik ön talep toplanıldı. Mayıs 2015’te tamamlanacak projede yaşamın bedeli 339 bin liradan başlıyor.

2 PROJEDE DE AVANTAJ VAR

Teknik Yapı Halkalı’daki Metropark ve Tuzla’daki Evora İstanbul projelerinde nakit ödemelerde yüzde 10’a varan indirim yapıyor. 300 dönüm arsa üzerindeki Evora İstanbul projesinde 44 blok yer alıyor. Metro durağının yanında inşa edilen Metropark Towers’da ise 592 daire bulunuyor.  Metropark projesinde 60 ay 0 konut finansman oranı ile anlaşmalı bankalardan kredi kullanılıyor.

KDV KÖRDÜĞÜM!

Arsa bedeli, konutun riskli alanda olup olmadığı, bulunduğu il, daire büyüklüğü gibi birçok bileşen devreye girince konut satışında KDV hesabı zorlaştı. İnşaatçılar, KDV sisteminin değişmesi için Maliye’ye başvuruda bulundu.

Maliye Bakanlığı’nın geçen yıl yaptığı konutta KDV düzenlemesi gayrimenkul geliştiren şirketler ve konut alıcısının kafasını karıştırdı. Konut alırken tüketicinin ödeyeceği KDV miktarının konutun büyüklüğü, bulunduğu il, arsa değeri, inşaat kalitesi gibi çok sayıda veriye bağlı olması ‘KDV bilmecesi’ yarattı. KDV’yi hesaplamak için 10’dan fazla verinin üzerinden hesap yapılması gerektiğini belirten gayrimenkul sektörü temsilcileri Maliye Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Sektörün yaşadığı sorunları anlatan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği(KONUTDER), Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) eski KDV sistemine dönülmesini önerdi. 

YENİ SİSTEM NE DİYOR 

Konutta yaptığı yeni KDV düzenlemesi ile metrekareye değil fiyata göre KDV alınması esasını getirdi. Önceki sistemde 150 metrekare altı konutların tesliminde yüzde 1, 150 metrekare ve üzeri konutlardan ise yüzde 18 KDV alınıyordu. Yeni uygulama ile birlikte, büyükşehirlerde metrekare fiyatı 500 ile 1000 lira arasında olan konutlardan yüzde 8, metrekaresi 1000 lira ve üzeri konutlardan yüzde 18 KDV alınacak. Konutların değeri ise, arsa birim fiyatı üzerinden hesaplanacak. Bununla birlikte bölgenin riskli alan olup olmaması da dikkate alınacak.                                           
1 Ocak 2013 tarihinden sonra ruhsat almış projelerden ev alanlar yüzde 7 ila 17 arasında zamlı fiyatla karşılaşacak. KDV’de bir iyileştirme olmaması durumunda konut ihtiyacı olan birçok kimsenin satın alma yapamayacağından endişe ediliyor. Bunun sonucunda sektörde oluşacak daralma nedeniyle Türkiye’nin GSMH’da yaklaşık 10 milyar dolarlık bir azalma olacağı ve 300 bin kişilik de bir istihdam kaybı yaşanacağı düşünülüyor. Arsa fiyatlarının yüksekliğinden yakınan firmalar, 500 lira bedelli arsa olmadığı için yeni projelerde yüzde 1 KDV olamayacağına dikkat çekiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)