E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonut fiyatları 6 ay sonra yükselecek---

Konut fiyatları 6 ay sonra yükselecek

Konut fiyatları 6 ay sonra yükselecek
28 Eylül 2018 - 10:14 borsagundem.com

Konut satışlarının dip yaptığı dönemde KONUTDER Başkanı Altan Elmas, 6 ay sonra fiyatların artacağını söyledi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde 1 ay önce başlatılan konutta indirim kampanyası alıcıya ciddi avantajlar sağladı. Ekonomideki dalgalanmaya rağmen, kampanya ile konut piyasasında canlılık yaşandı ve 1 ayın sonunda satılan ev sayısı 5 bine yaklaştı. Kampanyaya 16 projesiyle katılan KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, Stokların erimesiyle 6 ay sonra ev fiyatlarının yükseleceğine dikkat çekerek, "Konut almak ve yatırım yapmak için bu dönem büyük bir avantaj" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde başlatılan konutta indirim kampanyası, konut piyasasına ciddi bir ivme kazandırdı. Doların değer kazanmasıyla ekonomide yaşanan durgunluktan etkilenen konut piyasası, ciddi avantajlar sağlayan kampanyayı fırsat bilen alıcıların ilgi göstermesiyle canlandı. 1 ayın sonunda satılan ev sayısı 5 bine yaklaştı. Kampanyaya 16 projesiyle katılan KONUTDER ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, "Kampanya iyi başladı, biz de dernekler ve sektörün önde gelen firmaları olarak destek verdik. Büyük bir fırsat, 2 aylık kampanya sürecinin sonunda ben 10 milyar lira ciro elde edileceğini ve 10-12 bin konutun satılacağını düşünüyorum" dedi.

'300 İLE 700 BİN ARASINDAKİ KONUTLARA TALEP FAZLA'

Kampanya kapsamında 260 konutun satıldığını ve 140 milyon liralık ciro elde ettiklerini aktaran Elmas, "Biz Ağustos ortasında '5'i Bir Yerde' kampanyasıyla başlamıştık. Bakanlığın kampanyasıyla birleştirdik. 16 projede, Ağustos ortasından Eylül sonuna kadar 260 tane konut satıldı, 140 milyon liralık ciro elde ettik. 300 bin ile 700 bin lira arasındaki konutlara ciddi talep var. Daha önce gelip konut alamayan vatandaşlar,kampanyayla tekrar gelip konutları aldı. Bitmiş konut,dükkan, ofisler de kampanyaya dahil ettik, onların satışları da hızlandı" ifadelerini kullandı.

'EKİM AYINDA SATIŞLAR ARTACAKTIR'

Ekim ayında satışların daha da artacağını söyleyen Elmas, "31 Ekim'e kadar sürecek kampanyada peşinat yüzde 10'a çekildi, peşin alımlarda yüzde 10 indirim yapıldı. Konut kredi faizleri yüzde 2'yi aşmışken, firmalar kendi bünyesinde 120 ay vadede 0.98 faiz imkânı sundu. Kampanyada 1 ay geride kalırken, 5 bine yakın ev sahibini buldu. Dövizin yükselme beklentisi insanları durduruyor ama bu beklenti de yavaş yavaş kırılıyor. Ekim ayında satışların hızlanacağını düşünüyorum. Zaten bizim sektörde konutlar en çok ekim, Kasım ve Aralık aylarında satılır. Kampanyanın etkisiyle de bu hızlanarak artacaktır" diye konuştu.

'2 AYDA MALİYET ARTIŞI YÜZDE 20'Yİ GEÇTİ'

Bu dönemde ev almanın çok avantajlı olduğunu belirten Elmas, "TÜİK rakamlarına göre son 1 yılda Türkiye genelinde ev fiyatları yüzde 10,5 arttı. İstanbul'da ise yüzde 4 artış oldu. Maliyetler korkunç derecede yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) rakamlarına göre son 1 yılda maliyetler yüzde 27 arttı. Kendi araştırmalarımıza göre ise, kurun hareketlenmesiyle beraber son 2 aydaki maliyet artışı yüzde 20'yi geçti. Yani maliyetlerin yanında konut fiyatlarında yükseliş olmadı. Önümüzdeki dönemde maliyetlerdeki bu artış konut fiyatlarına yansıyacaktır. Yansımadan önce ev almanın en avantajlı dönemini yaşıyoruz" dedi.

'6 AY SONRA KONUT FİYATLARI ARTACAK'

Maliyet artışlarının konut stoğu fazlalığında fiyatlara yansımadığını dile getiren Elmas, şöyle devam etti:
"Bu artış konut fiyatlarına yansımadı çünkü stok var. Hazır konutlar ve üretilmekte olan konutlar mevcut. Bu da fiyat üzerinde baskı oluşturuyor, konut alacak vatandaş içinde avantaj oluyor. Birinci el konutta, 14-15 aylık stok vardı. Haziran sonunda Türkiye genelinde konut stoğu 800 bin, İstanbul'da ise 180 bindi. Son 6 ayda Türkiye genelinde 200 bin konut satıldı. Kalan 600 bin konut, 3 ay sonra 250 bin daha düşecek. Bu stok 400 binlere kadar inecek zaten sıfıra düşmesi mümkün değil. 6 ay sonra konut fiyatlarına maliyetler yansıyacaktır. Bazı illerde yansımaya başladı mesela İzmir'de ev fiyatları çok yükseldi. İstanbul, Ankara,Antalya ve diğer büyükşehirlerde de bunu hissedeceğiz."



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatansever21 Ekim 2018 14:51

    konut fiyatlari en az bugunku fiyatlarindan %30 geri gelmesi gerek....

  • SORU SOR28 Eylül 2018 23:07

    Burada ki herkese soruyorum "Empati yapın; Elinizde 500 ila 900 bin lira arası bir miktar olsa gidip ev alıp çöpemi atarsınız yoksa altın döviz borsa gibi emtialarda paranıza para mı katarsınız? ......................... Bende öyle düşünmüştüm. Bu habere konu alan daire alıcıları zaten piyasanın içindeki hazırdaki oyuncular. Kendi evlerini kendi aralarında alıp satıp piyasayı canlı gösterme derdindeler.

  • SIRADAN VATANDAŞ28 Eylül 2018 13:52

    Kendiniz çalıp kendiniz oynuyorsunuz. Fiyatlar düşmesin şişmeye devam etsin diye boş boş açıklamalar kampanyalar yapıyorsunuz, vatanı kurtarıyormuş gibi seferberlik yapmalar falan filan, tek derdiniz paranızı katlamak. Şu ülkeki arsa ve daire m2 fiyatları hangi vatandaşın gelir düzeyiyle aynı oranda artmış sorarım size! Bırakın artık rüzgar yapmayı. Anca yabancıya, gurbetçiye, araplara satış yapıyorsunuz. Ortalama gelir düzeyi 2-3,000TL iken hangi vatandaş nasıl ev alsın, en ucuz ev olmuş 250-300bin. millet karnını zor doyuruyor. Kimse kusura bakmasın, bu ara çok duyuyoruz konkardato ilan eden firmaları, şahsen birçoğuna üzülüyorum ama bu inşaat firmalarına gram üzülmüyorum gram! Beter olsun aç gözlü herifler! Elimde şu an toplu para bile olsa almam artık ev mev, yatırırım faize ülke gerçekleriyle örtüşen fiyatlara inerseniz alırım.

  • Okie Dokie28 Eylül 2018 14:48

    Adam gibi adamsın. Çok güzel yazı olmuş. Müteahhitler artık genç kızlarla fink atamayacaklar.

  • Tt28 Eylül 2018 11:45

    Tabi tabi vatandaş konut almak için sırada, yaptığınız konutlar elinizde oatlamış durumda, satamadığınız konutlara bir de zam yapın...

  • Okie Dokie28 Eylül 2018 11:34

    Bu devirde ev alınmaz. %30'dan faize atar bir senede paranı katlarsın. Millet ev almak bir yana mevcut evini satıp faize yatırıyor.

  • yatırımcı28 Eylül 2018 11:29

    taşa a toprağa dayalı sistem çok dan çökmüştür fiyatlar yükselse ne olacak sabahdan akşama kadar kaç yıldır bloomberg tv de konut pazarlıyorlar nafile

  • vatandaş28 Eylül 2018 11:25

    elinizde kalan konutları millete iteleme yöntemini iyi bulmuşsunuz.

  • ya git işine..28 Eylül 2018 11:14

    allah aşkına saçma sapan ekonomi bilimcisi gibi mesajlar vermeyi bırakın. 15 yıllık milleti dolandırdığınız dönem bitti. artık konut monut hikaye. devletin arazisini gasp edip, yan gelip yatarak kaç daire veriyorsunuz dönemi de bitiiiii. bitti...

  • Damat ferit28 Eylül 2018 11:13

    He he he yükselecek yükselecek......

  • Bika28 Eylül 2018 11:13

    1-2 yıldır kaba inşaat halinde duran konutlarda ve bariyerlerle çevrili inşaat alanlarında da çalışma yok.