E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonuta zam yapılmayacak---

Konuta zam yapılmayacak

Konuta zam yapılmayacak
15 Ocak 2014 - 07:11 borsagundem.com

Kurdaki artışın etkisiyle malzemeler zamlandı. Zamların konut fiyatlarına yansıması beklenirken sektör temsilcileri, zam karşısında direniyor

Yabancı yatırımcıların da etkisiyle satışların hızlandığı ve stokların azaldığı inşaat sektöründe, fiyatları yükseliş trendinde olan demir, çimento ve hazır beton gibi yapı malzemeleri yüzünden 2013 kârdan feragat edilen bir yıl oldu. Malzemelere gelen zamları konut fiyatlarına yansıtmayan firmalar, şartların böyle devam etmesi ve KDV oranlarında iyileşme yapılmaması halinde 2014 için yüzde 10 ila 30 arasında zam planlıyordu. Ancak piyasa şartlarını zorlamak istemeyen firmalar, artan üretim girdilerini tolere etmeye devam kararı aldı.

Uğur Dumankaya
Dumankaya İnşaat Yön. Kur. Başkanı Döviz fiyatlarındaki artışın etkisiyle inşaat malzemeleri de zamlandı. Dumankaya İnşaat olarak konut alıcısını olumsuz etkileyen söz konusu artışları müşterilerimize yansıtmıyor, tolere ediyoruz. Önümüzdeki günlerde gerekli değerlendirmeleri yapacağız.

Ziya Yılmaz
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Demir fiyatlarındaki önlenemez yükselişler, piyasadaki kırılganlığı artıracaktır. Artışlar konutta ciddi maliyet baskısı oluşturuyor. Zamları sineye çekip alıcıya yansıtmamaya çalışıyoruz. Kendi içimizde çözümler geliştirerek alımı teşvik eden uygulamalara yöneliyoruz.

Mehmet Okay
Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Elimizden geldiğince, fedakârlık yapmaya devam edeceğiz. Ancak yeni projeler için zam kaçınılmaz gibi görünüyor. Devam eden projelerde 3 yıla kadar düşük faizle borçlandırma yapıyor, bazı projelerimizde döviz kurunu 1.75 olarak sabitlemiş bulunuyoruz.

Umut Durbakayım
Teknik Yapı Yön. Kur. Baş. Yardımcısı Döviz hareketliliğinden kaynaklanan maliyet artışlarını müşterilerimize yansıtmamaya gayret ediyoruz. Finansal gücümüzle absorbe ediyoruz. Yani kâr marjlarımızı minimuma çekerek müşterilerimizi korumaya çalışıyoruz. Ancak bu yükü, uzun zaman taşıyamayacağımız aşikâr.

İnanç Kabadayı
EgeYapı Yönetim Kurulu Başkanı Ani oluşan bu artışı belirli bir dönem müşterilerimize yansıtmamak adına sübvanse ediyoruz. Ancak inşaat maliyetlerinde oluşan bu artışın kısa vadede konut fiyatlarına yansımaması olanaksız.

Süleyman Çetinsaya
Artaş İnşaat Yön. Kur. Başkanı Türkiye'nin istikrarı çok önemli. İnşaat sektöründe de kazanılan istikrarın kaybedilmemesi gerekiyor. Bizim için önemli olan vatandaşın kiradan kurtulup ev sahibi olması. Bu yüzden zam yapmama kararı aldık.

Serdar İnan
İnanlar İnşaat Yön. Kurulu Başkanı Başta demir ve beton olmak üzere inşaat malzemelerine yüzde 10'dan başlayan zamlar geldi. Ancak biz İnanlar İnşaat olarak fiyatlardaki bu artışı konutlarımıza yansıtmayı düşünmüyoruz. Zamlardan önce fiyatlarımız ne ise, şu anda da aynı düzeyde.

Hamit Demir
Demir İnşaat Yön. Kur. Başkanı İnşaat sektöründe yılda 3-4 kez beton ve demir gibi malzemelere zam geliyor. Bu zamlar da doğal olarak konut fiyatlarına yansıyor. Demir İnşaat olarak inşaat ve yapı malzemelerine gelen zamların birçoğunu içimizde tolere edip, müşterilerimize yansıtmıyoruz.

Soner Keleş
Cornerlıfe Güneşli Projesi Sözcüsü 2014'teki zamlardan en çok etkilenen gayrimenkul sektörü oldu. KDV oranı yüzde 1'den 18'e çıktığı için 2014'te yüzde 10 ila 30 arasında zam yapmayı planlıyorduk. Ama şartları çok zorlamamak adına yılın ilk çeyreğinde fiyatlarımıza zam yapmamak için direniyoruz.

Talat Kılıç
Kılıçoğlu Group Yön. Kur. Başkanı Dolar yükselişe geçince, demir ve çimento da bundan nasibini aldı. Son zamların geri çekileceğini düşünmüyorum. Biz bu zamları şubat sonuna kadar kendi bünyemizden karşılayacağız. Konut almak isteyen yatırımcılar için çok doğru zaman olduğunu düşünüyorum.

Reşit Gediz
Gedizler Yapı Yön. Kur. Başkanı Gedizler Yapı olarak fiyat artışlarını tüketiciye yansıtmamak adına çalışıyoruz. Bununla ilgili kesin bir tarih vermek zor. Çünkü gerçekleşen fiyat artışları beklentilerimizin çok üzerinde. Bütün bunlara rağmen bu günlerde aynı fiyattan satışa devam ediyoruz.

Alptekin Başarır
Başarır İnşaat Yön. Kur. Başkanı Zam dalgasından çelik, tuğla, beton ve demir gibi inşaatın ana malzemeleri çok fazla etkilendi. Elbette ki serbest piyasa ekonomilerinde fiyatların böyle dalgalandığı zamanlar görülür. Biz de ocak sonuna kadar malzemelere gelen zamları fiyat listemize yansıtmayacağız.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)