E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiKonut satışları arttı, GYO'lar fiyatlanmadı ---

Konut satışları arttı, GYO'lar fiyatlanmadı

Konut satışları arttı, GYO'lar fiyatlanmadı
17 Aralık 2014 - 11:16 borsagundem.com

2014 yılı konut satışlarını değerlendiren İş Yatırım, sektör raporunda GYO'ları ele aldı

İş Yatırım konut satışlarındaki artışların halka açık GYO'lara etkisini değerlendirerek fiyatlamalara ilişkin analiz raporu hazırladı. Raporda şu değerlendirmelere yer verildi:

‘’Konut satışları Ağustos itibariyle toparlanmaya başladı

2014 yılının ilk yedi ayında kredili konut satışları geçen yılın aynı döneme göre ortalama %33 aşağısındaydı, fakat Ağustos itibariyle trende değişim gözlemlemeye başladık. Ağustos-Ekim aylarında kredili konut satışları geçen yılın ortalama %18 üzerinde seyretmekte. Benzer bir trend değişimini piyasanın en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığında, Emlak GYO’da da gözlemliyoruz. Trendeki değişimi yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin geride kalmasına ve Merkez Bankası’nın Mayıs-Temmuz arasındaki faiz indirimlerine bağlıyoruz. 2015 yılının ilk yarısında 75 baz puanlık faiz indirimi daha bekliyoruz. Hem düşük faiz ortamı hem de zayıf baz etkisiyle 2015 ilk yarıyılda konut satışları canlanacaktır.

Yabancılarının gayrimenkule ilgisi artıyor

Yılın ilk dokuz ayında yabancıların gayrimenkul yatırımları 1,3 milyar dolara ulaştı. 2014 verileri geçen yıl aynı dönemin %55 üstünde. REIDIN’in çalışmasına göre markalı projelerdeki yabancı satışı son altı aylık dönemde %19.

Yeni düzenlemelerin yaratabileceği riskler...

Son dönemde ekonomi yönetimi, yatırımların sanayi ve teknoloji gibi üretken sektörler yerine inşaat ve gayrimenkul gibi artı değer yaratmayan sektörlere yönelmesinden hoşnut olmadıklarını sıkça belirtmekte. Önümüzdeki dönemde hükümetin alt-orta sınıf konut üretimi desteklemeye devam ederken, yatırım amaçlı ve lüks gayrimenkul alımına ilişkin caydırıcı önlemler alması söz konusu. Son olarak Maliye Bakanı Şimşek gayrimenkul değer artış kazançlarını, gayrimenkulü elde tutma süresinden bağımsız olarak vergilendireceklerini söyledi. Yürürlükte olan düzenlemeye göre gayrimenkulün en az 5 yıl boyunca elde tutulması koşuluyla değer artışı vergilendirmiyordu. Halihazırda konut alımlarının %29’unun yatırım amaçlı olduğunu göz önünde bulundurursak, böyle bir düzenleme konut satışlarını olumsuz etkileyecektir.

Halka açık GYO’lar nasıl duruyor?

Yılın başından beri GYO endeksi BIST100’e paralel getiri yarattı. Reysas ve Emlak GYO sırasıyla %42 ve %14 piyasayı yenerek takibimizdeki hisselerden en çok kazandıranlar oldular. Sinpaş, Halk ve İş GYO ise sırasıyla piyasanın %25, %20 ve %11 arkasında kaldı. Diğer taraftan Torunlar GYO’nun 2014 getirisi piyasayla başa baş. Bu seviyelerden en cazip gözüken hisseler Halk, İş ve Reysaş GYO. Bu hisseler sırasıyla %106, %106 ve %70 yükselme potansiyeli taşıyor. Piyasanın bu üç şirketteki büyüme potansiyelini fiyatlamadığını düşünüyoruz.’’

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Baris19 Aralık 2014 19:01

    YO.GYO gibi hisseler insani aldigina alacagina pisman ediyor.siz siz olun Bist 30 dan sasmayin.Temettu veren.bedelsiz arttirim yapanlari tercih edin.

  • ilhan17 Aralık 2014 20:27

    Tsgyo dan bahsetmiyorlar.Hala topluyorlar galiba.

  • flamenco7217 Aralık 2014 18:09

    REYSAŞ GYO tamaaamen farklı bir GYOdur..2017-2018 gibi hedeflediği depo metrekarelerine ulaşırsa şimdiki hisse fiyatı ile sıradışı F/K PD/DD FAVÖK oranları potansiyeli taşımakta..yeterki yatırımlar için yapılan borçlanmalarla, kira gelir artış hızı birbirinden kopmadan, uygun bir patikada yürüsünler.merak edenler şirket raporlarına bakabilir..ADI GYO ama İşin asıl adı lojistik depodur..

  • misafir17 Aralık 2014 17:07

    iş yatırım kozal içinde 28 olacak demişti hisse 12 lerden döndü.

  • AHMET ŞAKİR17 Aralık 2014 16:40

    İNŞAATÇI GYO LAR İLE KİRACI GYO LAR BİRBİRİNDEN AYRILMASI LAZIM.

  • cumra17 Aralık 2014 16:00

    gyo dikkat. özak gyo halka arzi 2 sen oldu, hala arz fiyatini gecemedi. gidin temettu veren hisse alin.

  • mehmet17 Aralık 2014 12:56

    iş yatırım dediyse tam tersi olur

  • cenk17 Aralık 2014 12:44

    bu kağıtlardan uzak durun