E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonut kredisinde ne beklenmeli?---

Konut kredisinde ne beklenmeli?

Konut kredisinde ne beklenmeli?
30 Temmuz 2013 - 15:51 borsagundem.com

GYODER Başkanı Aziz Torun gayrimenkul sektöründeki son durumu değerlendirdi

GYODER Başkanı Aziz Torun, katıldığı canlı yayında konut kredileri ve gayrimenkul sektörünü değerlendirdi.
Torun, konut sektörünü döviz kurundan ziyade faizlerin etkisinde olduğunu ancak kurdaki hareketin para piyasalarını da etkileyeceğini bunun da konuta yansıyabileceğini ifade etti.
GYODER Başkanı, “Konutta etkisi olan faizlerdir. Konut sektöründe fiyatlar ve kredilendirme sabit kur ya da TL bazında. O yüzden kurun sabitlenmesi önemli” dedi.
Torun, TL’nin diğer para birimleri karşısındaki değer kaybının Türkiye’de konut satın almak isteyen yabancılar için büyük avantaj olduğunu söyledi.
KONUT KREDİLERİNDEKİ ARTIŞ TEDİRGİN ETMİYOR
GYODER Başkanı, konut kredisinin Haziran’da tarihinin dip seviyesine ulaştığını, ancak son zamanda bir artış  olduğunu ama bunun da gidişatı olumsuz etkileyecek seviyede olacağını ifade etti.
Torun, 2013’ün ilk altı ayında 700 bine yakın konut satıldığını, satışların artmaya devam ettiğini ifade etti.
Konut satışlarınına artmasında konut kredilerindeki düşüklük ve KDV’lerin yüzde 1 seviyesinde olmasının etkisinin olduğunu söyledi.
DÜŞÜK KDV’NİN ETKİSİ VAR
Torun, “Benim kendi tespitim, 2013’teki satış kayıtlarında 2012’de satılan gayrimenküllerin teslim edilen tapuları var. Şu anda ne kadar oranda olduğunu tespit etmek zor ama 2012 ön satışlarının teslim edilen tapuları 2013’ün ilk altı ayındaki yüksek rakamları etkilediğini düşünüyorum” dedi.
İNŞAAT SEKTÖRÜ YÜZDE 3 BÜYÜDÜ
Torun, inşaat sektörünün yılın ilk yarısında yüzde 3 büyüdüğünü ifade etti.
Devam eden kentsel dönüşüm projelerinin Belediye’lerin desteğini aldığını belirten Torun, bu projelerin de inşaat sektörünü desteklediğini ifade etti.
GYODER Başkanı, önümüzdeki dönemde devreye sokulacak altyapı yatırımlarının da inşaat sektörünü tetikleyeceğini ifade etti.
Torun, “Önemli projeler var. Örneğin Galataport. Galataport tarihi bir bölgenin turizme kazandırılması adına önemli bir proje” dedi.
PROJELERİN FİNANSMANI
Büyük projelerin finansmanlarına yönelik değerlendirmeler de yapan Torun, projeler için kredi bulunduktan sonra geri ödemede sıkıntı olmayacağını, projelerin gelir garantili olduğunu ancak kredi bulamayan projeler için öngörülen maliyetlerin finansman bulunana dek daha da artacağını söyledi.
Torun, “Kredisi realize edilmemiş projeler için maliyetler bir miktar arttı” dedi.
GYODER Başkanı, büyük projeler için finansman sorunu yaşanmasını beklemediklerini ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)