E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonut fiyatları yüzde 116 arttı---

Konut fiyatları yüzde 116 arttı

Konut fiyatları yüzde 116 arttı
29 Ekim 2018 - 12:28 borsagundem.com

İstanbul Yeni Havalimanı, güzergâhındaki emlak fiyatları uçuşa geçti

Dünyada en fazla noktaya uçuş yapılacak ve İstanbul'u küresel havacılık pazarının en önemli merkezlerinden biri haline getirecek İstanbul Yeni Havalimanı güzergâhındaki emlak fiyatları uçuşa geçti. Özellikle Sarıyer, Eyüp ve Arnavutköy ilçelerindeki mahallelerde satılık ve kiralık konutlardaki fiyat artışlarında 2 yıllık süreçte dikkat çekici bir hareketlenme görüldü. 7 Haziran 2014'te temelleri atılan İstanbul Yeni Havalimanı, yapım sürecinde çevresinde yer alan ilçe ve mahallelerde hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarını katladı. Eyüp'te yer alan satılık konutların metrekare birim fiyatı 2016 Eylül ayında 3.971 TL'yken, Eylül 2018'de bu rakam 4.502 TL'ye çıktı. Eyüp'te bu süreçte mahalle bazında en çok değer kazanan lokasyonlar ise Göktürk Merkez (%84), Mithat Paşa (%40) ve Mimar Sinan (%30) oldu.

BÜYÜKDERE İLK SIRADA

Sabah'ın haberine göre Sarıyer'de en çok değer kazanan satılık konutlarda ise Büyükdere ilk sırada yer aldı. Yüzde 60 değerlenen Büyükdere'yi Bahçeköy Merkez (%46) ve Kazım Karabekir Paşa (%55) izledi. Arnavutköy, Mavigöl Mahallesi ise bu süreçte satılık konut fiyatlarında yüzde 150'ye varan artış yaşanan tek mahalle olarak en çok değerlenen lokasyonların başında yer aldı.

PİYANGO SARIYER'E ÇIKTI

İstanbul'un kuzeyinde 76.5 milyon metrekarelik bir alana inşa edilen İstanbul Yeni Havalimanı, 100'e yakın havayolu şirketine ev sahipliği yapıp, 300'den fazla noktaya ulaşım imkânı sunmaya hazır. Ocak- Temmuz 2018 döneminde, havalimanına yakın mahallelerde yaşanan hareketlenmeyi gözler önüne serdi. Yeni Havalimanı güzergahındaki Sarıyer Çayırbaşı Mahallesi, Ocak 2018'den Temmuz 2018'e satılık konut fiyatlarında gerçekleşen yüzde 116'lık artışla liste başında yer aldı. Büyükdere, satılık konut fiyatlarında metrekare bazında yüzde 65'lik artışla listede ikinci sırada yer aldı. Göktürk yüzde 42, Mithatpaşa yüzde 39, Mimar Sinan ise yüzde 33'lük artışla listede dikkat çeken mahalleler arasında yer aldı. Rota üzerindeki satılık konut fiyatlarında yükselişin yaşandığı diğer mahalleler ise Kireçburnu (%14), Bahçeköy Merkez (%10) ve Uskumruköy (%9) oldu.

KİRALIK KONUT FİYATLARI DA YÜKSELİŞTE

İlk aşamada 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak yeni havalimanı rotasındaki kiralık konut fiyatlarındaki artış da gözlerden kaçmadı. Ocak-Temmuz 2018 verilerine göre havalimanı güzargâhındaki kiralık konut fiyatlarının en çok arttığı mahalleler Mimar Sinan, Mithat Paşa, Ömerli, Zekerikayköy ve Uskumruköy oldu. Kiraların en çok arttığı mahallelerin başında yüzde 30 ile Mimar Sinan gelirken, bunu Mithatpaşa (%28), Ömerli (%27), Zekeriyaköy (%11) ve Uskumruköy (%10) izliyor.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALAN % 10 ARTACAK

Bugün ilk etabının açılmasına paralel olarak gündeme gelen Atatürk Havalimanı'nın 'yeşil alan' yapılması kararı, bu bölgeye yakın ilçedeki konutlara da pozitif yönde katkı sağlayacak. Atatürk Havalimanı'nın yeşil alana dönüşmesinin birinci derecede etki alanı Bakırköy ilçesi ve ona bağlı olan Yeşilköy, Ataköy, Florya gibi bölgeler olacak. Türkiye Veri İşleme Merkezi'nin (TUVİMER) verdiği bilgiye göre, 'yeşil alan' kararı, en çok Atatürk Havalimanı'nın çevresindeki 5 kilometrelik mesafede yaşayan insanların yaşam standartlarını değiştirecek. Bu ilçeler Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy ve Küçükçekmece olarak öne çıkıyor. Havalimanının 10 kilometre çevresini hesaba kattığımızda ise üçüncü derecede etkilenecek alanlar arasına Başakşehir, Bayrampaşa, Beylikdüzü, Esenler, Esenyurt, Fatih, Güngören ve Zeytinburnu giriyor. TUVİMER verilerine göre, Atatürk Havalimanı'nın 11 bin 700 dönümlük arazisinin tamamı üzerine aktif yeşil alan kurulacak olursa, Bakırköy'de kişibaşına düşen yeşil alan 52 metrekare artacak (% 520). İstanbul'da kişi başına düşen yeşil alan ise 0,76 metrekare artacak. Bu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2017 verisine göre % 10 artış anlamına geliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)