E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonut fiyat artışını frenleyen 5 neden---

Konut fiyat artışını frenleyen 5 neden

Konut fiyat artışını frenleyen 5 neden
09 Ağustos 2022 - 08:37 borsagundem.com

Konut fiyatlarındaki hızlı artış, son günlerde yavaşlamaya başladı. Sektörden yapılan açıklamalarda fiyatları yavaşlatan 5 nedeni sıraladı


Konut fiyatları son 1 yıldır rekor hızda artış gösteriyor. Maliyetler, kur etkisi, düşük arz ve artan talebin uçurduğu fiyatlar, konutun yeniden bir yatırım aracı olmasını sağladı. Ancak son dönemde konut fiyat artışının hız kestiği gözlemleniyor.

Endeksa'nın verilerine göre, Türkiye genelinde haziran sonu itibarıyla konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 182 seviyesinde gerçekleşirken, ortalama konut metrekare satış fiyatı 9 bin 979 liraya, ortalama konut satış fiyatı ise 1 milyon 317 bin 288 liraya çıktı.

Fiyat artışlarında ay bazında mayısta zirvenin görüldüğü, sonra artış oranlarının düşüş eğilimine girdiği belirtildi. Uzmanlara göre, son dönemde fahiş şekilde artan fiyatların artış hızı kesildi, piyasadaki fiyatlar reel rakamlara geldi.

ARTIŞ HIZI DÜŞÜYOR

Seda Tabak'ın Sabah'taki haberinde görüşlerini paylaşan MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, konut fiyatlarının düşmediğini ancak artış hızının yavaşladığını belirterek, "Konut alıcısının kıtlık psikolojisiyle ev almaya koştuğu bir 7 ay vardı. Şimdi ise afaki artan konut fiyatlarının reele dönmeye başladığını söyleyebiliriz. Örneğin, bir sitede son satılan 3 dairenin ortalama fiyatı 8 milyon ise 9 milyon isteyen alıcı evin fiyatını 8'e düşürüyor. Konut kredisi faizlerinin yüksek seyretmesiyle tüketicinin ulaşamıyor olması da fiyat artış hızının kesilmesini sağladı" diye konuştu.

NAKİT VARSA EV AL DÖNEMI

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Başkanı Hakan Akdoğan, para politikalarında sıkılaştırma olmasının, kredi musluğunun kısılmasının talebi düşürdüğünü ve bu durumun ev fiyat artış hızını yavaşlattığını belirtti. Akdoğan, "Nakit paran varsa ev al dönemi başladı. Ev fiyatlarında artış eski hızında olmayacak" dedi.

1- Konut fiyatlarında artış hızının düşmesinde konut kredilerine gelen sınırlamanın etkisi büyük. Kredili alımlar eskisi gibi yüksek oranlarda değil. Bu da artış hızını kesti.

2- Artık konut fiyatlarında pazarlık payı da oluşmaya başladı, çünkü alıcı sayısı azaldı. Ev sahiplerinin istedikleri rakam değil, alıcının teklifi önemli hale geldi.

3- Ev fiyatlarının son 1-1.5 yılda fahiş artması sebebiyle konut alıcı kitlesi de daraldı. Vatandaş ev almaktan vazgeçince talep dengelendi ve fiyat artışı hız kesti. Afaki artan ev fiyatları alıcı bulamayınca fiyatlar reele dönmeye başladı.

4- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatacağını açıklamasının ardından piyasaya yeni arzın geleceğinin beklentisiyle vatandaş beklemeye geçti. Dev projenin adı bile fiyatların gerilemesinde etkisi büyük oldu.

5- Piyasada dolaşmaya başlayan ev fiyatlarının zirve yaptığı ve bundan sonra artık daha fazla artmayacağı söylentileri de fiyat artışının hız kesmesine neden oldu.

DEV PROJE MÜJDESİ

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü Başkanı Ulvi Özcan ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dev sosyal konut hamlesini müjdesini vermesinin piyasaları dengelemeye yettiğini söyledi.

Özcan, "Ayrıntılar henüz açıklanmasa bile, piyasaya böyle bir arzın gireceği beklentisi bile fiyat artış hızını yavaşlattı. Piyasayı son derece olumlu etkiledi" dedi.

Kiralık konutlarda aynı olumlu tabloyu görmediklerini belirten Özcan, "Eylülde kiralık dairelerde kiracı aleyhine yoğun bir hareket bekliyoruz" diye konuştu.

Kira ve konut fiyatlarında gerileme beklentisi

 

Sosyal konut hamlesi başlatılıyor

 

ABD konut piyasası diken üstünde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sezar 25 Ekim 2022 00:03

    Beton, fiyati 7 kat, demir fiyati 5 kat, seramik fiyati 5 kat artigi yerde; konut 5 kat artmasini normal görmek lazim. 1 TL olan ekmek 5 TL konusacak bir sey yok.

  • Bağımsız Düşünce09 Ağustos 2022 15:19

    Birden fazla konutu olandan katlamalı vergi alınmalı , Konut kiralama yasaklanmalı , yabancılara elektrik -su- gaz - internet gibi hizmetler 2 katına satılmalı ve bu hizmetlerin tamamı belediye vermeli ! Bütün altyapı belediyede olursa hizmet planlaması daha kolay ve maliyet fiyatları çok çok aşağı iner . Barınma Hakkı Yatırım Aracı Değildir !!!

  • Istanbullu25 Ekim 2022 00:06

    Tabii, tabii Belediye otobüsüne en son ne zaman bindi...

  • Cevahir09 Ağustos 2022 20:03

    Oooo hoşgeldin diktatorya Bizde nerdesin diye merak ettik Bak bak küba orda orya git Sefilliğin biraz üstündeler

  • Hehe09 Ağustos 2022 12:37

    Bu ulkede laz müteahhitler lider oldugu mudeetce kimseye acimadan ev satarlar lazlarin dini imani milleti paradir

  • VERİ09 Ağustos 2022 12:12

    inşallah müjde verilmez,ne zaman müjde verildi konut kredi faizleri düşürüldü ,konut fiyatları patladı ,kiralar yükseldi olan garibana kiracıya oldu...

  • KILIÇ09 Ağustos 2022 11:55

    konut fiyatları incelediginizde en ucuz konut türkiyede ucuzlayacagı konusu hayal mahsülü.

  • şüpheci09 Ağustos 2022 11:02

    Parası olan aldı.Para bitti.Daha da düşecek.

  • Zeki25 Ekim 2022 00:09

    Insaat malzemesi 5 kat artti. Kizilay hayir icin konut yaparsa düşer. Kimse zararina ne ticaret yapar ne insaat....

  • Mucise Reis : )09 Ağustos 2022 09:23

    Arkadaşlar. Bazı şehirlerde yabancılaşma var. Tapu işlermlerinde x mekanda okunan isimlerin yüzde 70 i yabancı idi. Yani Bazı kişiler coğrafyadaki savaşlardan Türkiye ye gelmeyi tercih ediyor. Malum aflar, vergi denetimsizliğ, her alanda atılan adımlarda büyük kolaylık var. Avrupa bu yüzden TC ile lişkilerini gözden geçirmeyi düşünüyor. ülkemizde para kaynağı belli olmayan yabancılar, zordaki mal, mülk, ev, arsa,işyeri vb alabiliyor. Çok kolay ve denetim yok. Bu işlerinde bir sonu gelecek. Para ile gelenler artık daha çeki düzenli ve pazarlık usulune geçecektir. Furya bir şekilde bu biçimde fiyat arttırdı. sonu geliyor ama. Talep azaldıgı an, düşüş başlar. Talep = yabancı paralı zengın.

  • Pala09 Ağustos 2022 09:22

    Yolun sonu görünmeye başladı. Yakında mutahitler kredi faizlerini düşürün diye yalvarmaya başladığını göreceğiz, ellerinde Kuranlar ile sokağa dökülüp nas var nas diye protesto edecekler cumhurbaskanini

  • Ömercik 09 Ağustos 2022 09:14

    Yavaşlamanın nedeni satışların azalması çünkü bankalar kredi vermiyor. Yüzde 80 enflasyon varken kim sana 10 yıl yılda yüzde 20 den kredi verir? Krediler açılınca uçuş yine başlar. umarım Başkan artık kampanya müjde gibi şeyler açıklamaz

  • Galip09 Ağustos 2022 08:56

    Yavaşladı doğru. Güngörende havuzlu sitede geçen ay 15 milyon lira olan fiyat değişmemiş.