E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKongre üyeleri Zuckerberg'i fena terletti---

Kongre üyeleri Zuckerberg'i fena terletti

Kongre üyeleri Zuckerberg'i fena terletti
24 Ekim 2019 - 06:17 borsagundem.com

Kongre'de ABD'li senatörlerin karşısına çıkan Facebook CEO'su Zuckerberg, 2020'de piyasaya çıkarmayı hedeflediği Libra'yı savundu. Zuckerberg, Kongre üyelerinin sert eleştirilerine ve hakaretlerine maruz kaldı

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, ABD Kongresi'nde finansal hizmetler komitesinde ifade verdi,

2020'de piyasaya çıkarmayı hedeflediği dijital para birimi Libra’yi savunan Zuckerberg, Kongre üyelerince sert bir şekilde sorgulandı.

Facebook tarafından geliştirilen dijital para birimi olan Libra 2020 yılında piyasaya sürülecek ancak yasadışı faaliyet için kullanabileceği ya da gizlilik suistimallerine karşı savunmasız hale geleceği konusundaki korkularını nasıl düzenleyeceğini ve dile getirdiğini sorgulayan senatörlerin engellemesiyle karşı karşıya kaldı . Mastercard, Visa, PayPal ve eBay gibi çeşitli finansal ortaklar projeyi terk etti.

Açılış konuşmasında Zuckerberg, ABD’nin kripto para biriminin başlatılmasına izin vermemesi halinde Çin’in bu alana hakim olacağını söyledi.

Zuckerberg, “Çin önümüzdeki aylarda benzer fikirleri ortaya çıkarmak için hızla ilerliyor. Amerika yenilik yapmazsa, finansal liderliğimiz garanti edilmez” dedi.

Zuckerberg, Facebook'un ABD'deki yasal kaygıları giderinceye kadar kripto para birimini başlatmak için risk sermayesi şirketleri ve kar amacı gütmeyen gruplar da dahil olmak üzere 21 üyeli bir konsorsiyum olan Libra Derneği tarafından herhangi bir hamleye destek vermeyeceğini söyledi. 

UYUŞTURUCU SATICILARINA YARDIM İDDİASI

Kaliforniya’lı Demokrat kongre üyesi Brad Sherman, Zuckerberg'in Libra’nın dünyadaki fakir ve banka dışı insanlara finansal sisteme girmesine yardım edeceği yönündeki iddialarını eleştirdi.

Sherman, "Fakir ve bankasızların pesoya ihtiyacı var, yerel bir mağazada bir şeyler alabilecekleri dolarlara ihtiyaçları var. Başka bir yerde ve herhangi bir zamanda bankacılığa yardım etmek için hiçbir çaba göstermediniz” dedi. 

Sherman, anonim bir para biriminin uyuşturucu satıcılarına ve geleneksel finansal sistemleri yoksul ve bankacı olmayanlardan daha fazla etkilemek isteyen diğer insanlara yardım etmesinin daha muhtemel olduğunu belirterek, “Dünyanın en zengin insanının buraya gelmesi ve dünyadaki en fakir insanların arkasına saklanması ve gerçekten yardım etmeye çalıştığın kişi olduğunu söyle. Doların iyi bir para birimi olmayanlara -uyuşturucu satıcıları ve vergi kaçakçılarına- yardım etmeye çalışıyorsunuz” diyerek sert çıktı. 

Ayrıca Zuckerberg’e, Facebook’un kurumsal çeşitliliğinin olmaması, ağındaki reklamlarda yanlış bilgilendirme ile mücadelede attığı sınırlı adımlar ve seçmenlerin bastırılmasına yol açan tehlikeler gibi birçok konuda eleştiri yöneltildi. 

Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez da, Cambridge Analytica skandalını hatırlatarak, Zuckerbergn'e skandalı, kişisel olarak hangi noktada öğrendiğini ve diğer yöneticilerin hangi noktada haberdar olduğunu sordu.

Zuckerberg, Cambridge Analytica'yı 2018 Mart'ında” öğrendiğini iddia etti. Ocasio-Cortez, Zuckerberg'in liderlik ekibindeki herhangi birisinin 11 Aralık 2015'te Guardian tarafından yayınlanan bir rapordan önce şirketi bilip bilmediğini sordu.

Zuckerberg, “Bazı insanların bunu dahili olarak takip ediyor olduğuna inanıyorum” dedi. 

ABD’nin 2016 başkanlık seçimlerinde ve Brexit referandumunda, siyasi danışmanlık firmasının Facebook müşteri verilerini kötüye kullanması üzerine küresel bir tepki görmüştü. Son olarak Nisan 2018’de Kongre’den Zuckerberg’i getiren Cambridge Analytica skandalıydı.

Bu skandal, Facebook’un Washington’daki imajına zarar verdi ve milletvekilleri arasında sosyal medya devinin 2,4 milyar kullanıcısına küresel bir dijital para birimi başlatmak için güvenilir olamayacağına dair endişeleri artırdı.

Eleştirilerin ardından başarısızlıkları kabul ettiğini belirten Zuckerberg, “Burada daha fazlasını yapabilir ve daha iyi bir iş yapabiliriz. Mükemmel değiliz ve çok fazla hata yapıyoruz” diye konuştu. 

ÖVGÜ DE ALDI

Eleştirilerin yanı sıra Zuckerberg'e övgüler de geldi.

Teksas'lı Roger Williams Zuckerberg'i yenilik yapma çabalarından dolayı tebrik etti.

Williams, sorgulamasını Zuckerberg için son bir bildiriyle bitirdi: Kapitalist olduğuna sevindim.

Cumhuriyetçi temsilci Barry Loudermilk, Facebook'un kurucusunu Trump'la karşılaştırarak iltifat etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)