E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKongre süreci ekonomide bekleyen yasaları etkileyecek mi---

Kongre süreci ekonomide bekleyen yasaları etkileyecek mi

Kongre süreci ekonomide bekleyen yasaları etkileyecek mi
06 Mayıs 2016 - 06:15 borsagundem.com

AK Parti’nin olağanüstü kongre kararı Meclis’te bekleyen, taşeron işçilere kadro, BES zorunluluğu, kıdem tazminatı ve teşvik gibi yasaların takvimini geciktirecek

AK Parti’nin olağanüstü kongreye gitmesi, ekonomiyle ilgili kısa dönemde çıkarılması beklenen yasaları da etkileyecek. Kongre sonrası Başbakan ve kabinenin yenilenecek olması, bu tasarıların takvimini de büyük ölçüde değiştirecek. Bireysel emekliliğin zorunlu hale getirilmesi, taşeron çalışanların özel sözleşmeli yapılması, sağlık çalışanlarına yıpranma hakkı verilmesi gibi konularda yasal düzenleme hazırlıkları uzun süredir devam ediyor.

TAŞERON ÇALIŞANLARA SÖZLEŞME

Hükümetin gündemindeki önemli düzenlemelerin başında taşeronlar geliyor. Kamudaki 720 bin taşeron için özel bir düzenleme yapılacağı geçen ay açıklandı. Bir iki hafta içinde meclise geleceği belirtilen düzenlemeyle, taşeron çalışanlar kurumlarında sınavlara girecek, güvenlik soruşturmasından geçecek. Bu aşamayı geçenlerle de özel bir sözleşme imzalanacak. Böylece çalışanlarla kamu muhatap olacak, özel şirketler aradan çıkarılacak. Ancak AK Parti’nin kongre sürecine odaklanmasının, bu düzenlemeyi ötelemesi bekleniyor.

BİREYSEL EMEKLİLİK ZORUNLULUĞU

Hazirana kadar tamamlanacağı belirtilen ve milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren bir diğer düzenleme de, çalışanlar için bireysel emeklilik sisteminin zorunlu olması. Ekonomi yönetiminin tasarrufları artırmak için önemli bir adım olarak gördüğü uygulamayla ilgili yasanın da haziran ayı içinde tamamlanması gerekiyordu. Düzenlemeye göre, çalışanlar işe girdiğinde veya iş değiştirdiğinde; 6 ay gibi bir süre zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemine girecek, bu sürenin bitiminde ise isterse devam edecek.

KIDEM TAZMİNATI

Kıdem tazminatı yasasında değişiklik, bekleyen önemli ve tartışmalı düzenlemeler arasında bulunuyor. Yıllardır tartışılan kıdem tazminatı konusunda, hem işverenlerin, hem de işçi temsilcilerinin ciddi itirazları bulunuyor. Kongre sürecinin kıdem tazminatıyla ilgili tartışmaları da geri plana atacağı öngörülüyor. Kıdem tazminatlarının bireysel hesaplara yatırılması veya fon sistemine geçilmesi tartışılıyor.

GELİR VERGİSİ

Hükümetin eylem planına göre, gelir vergisi kanunun da haziran ayı içinde yasalaşması gerekiyor. Ancak Ankara’da tüm önceliklerin değişmesi nedeniyle, gelir vergisinin kanunun yeni yasama dönemine kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.

TEŞVİK VE YATIRIM PAKETİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yapılan açıklamalarda, yatırımcıları desteklemek için bir üretim paketi hazırlandığı ve çok kısa süre içinde bu paketin uygulamaya gireceği vurgulanmıştı. Buna bağlı olarak teşvik sisteminde de revizyon yapılacak. Yüksek ve orta-yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerin imalatında Damga Vergisi ve harç uygulamalarının kaldırılması, şirketlerin bölgesel yönetim merkezlerinin Kurumlar Vergisi’nden muaf olması gibi yatırımcılara yönelik kolaylıklar, getirilecek düzenlemelerden birkaçını oluşturuyor. Ancak bu paketin de, kongre kararına bağlı olarak sekteye uğraması bekleniyor.

SAGLIKÇILARA YIPRANMA PAYI

Sağlıkçılara yıpranma hakkı verilmesini de içeren yasa paketinin çalışmalarında son noktaya gelindi. Buna göre nöbet tutan sağlık çalışanları, nöbet saatlerine göre yıpranma hakkı alabilecek. Ancak bu tasarı Meclis’e sevk edilse dahi, TBMM görüşmeleri kongre takviminden etkilenecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)