E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKömür fiyatlarında yatay seyir bekleniyor---

Kömür fiyatlarında yatay seyir bekleniyor

Kömür fiyatlarında yatay seyir bekleniyor
21 Mart 2022 - 15:06 borsagundem.com

Avrupa kömür fiyatlarında bu hafta yatay bir seyir bekleniyor.

Atlantik havzasında arzın daralması ve Asya piyasalarında talebin gevşemesi nedeniyle Avrupa’da kömürün bu hafta belirli bir aralıkta işlem görmesi bekleniyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, API 2 Q2’22 vadeli kömür kontratı bugün en son 22,38 dolar düşüşle 220 dolar/ton, Cal 23 kontratı ise 12,02 dolar düşüşle 158 dolar/ton seviyelerinden işlem gerçekleştirdi.

Kontratlar, bu ayın başlarında görülen sırasıyla 500 dolar/ton ve 288 dolar/ton düzeylerindeki işlemleriyle en yüksek seviyelerine ulaşmışlardı.

Son fiyat seviyelerine bakıldığında ise kontratların, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önceki seviyelerinin hala üzerinde kalmış oldukları görülüyor.

"Bir süre mevcut seviyelerde hareket etmesi muhtemel"

Avrupa merkezli bir analist, API 2 penceresindeki fiyatların karışık temellere bağlı olarak bir süre mevcut seviyelerde hareket etmelerinin muhtemel olduğunu söylüyor.

Atlantik havzasının sıkı tedarik koşulları tarafından desteklendiğini söyleyen analist, “Rus kömürünün Avrupa'ya ulaşmaya devam ettiğine dair söylentilere rağmen” diye de ekliyor.

"Yüzde 45'lere düşebilir"

Başka bir analist ise alıcıların Ukrayna işgali sonrası arz endişelerinin yoğunlaşmasıyla Rusya'nın Avrupa'ya termal kömür ihracatının 2022’de yüzde 45 düşebileceğini öngörüyor.

Analist, Avrupa’nın en önemli dört kuru yük terminalindeki [Amsterdam, Rotterdam ve Antwerp-ARA] kümülatif depo hacimlerinin çok düşük olduğuna dikkat çekerek ithalat talebinin güçlü kalacağını da belirtiyor.

Analiste göre, Asya'da baharın başlaması talebin gevşemesine yardımcı olurken, Çin yerel kömür arzını artırmayı planlıyor. Bu da Pasifik kömür fiyatlarına baskı yapacak ve bir miktar küresel arzın Avrupa’ya yönelmesini destekleyecek.

Montel Teknik Analiz Başkanı Tom Hovik, Q2 ve CAL23 kontratlarının mevcut seansta sırasıyla 230 dolar/ton ve 160 dolar/ton seviyelerinin altında kapanmasının bu hafta düşüş yönlü bir hareketi tetikleyebileceğini söylüyor.

Yumuşak emtiada sert yükseliş

 

Emtialarda baskı sürecek mi?

 

LME'de nikel fiyatları geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)