E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKömür efsanesi geri dönüyor---

Kömür efsanesi geri dönüyor

Kömür efsanesi geri dönüyor
12 Aralık 2016 - 07:38 borsagundem.com

Kömür efsanesi daha yeşil bir şekilde geri dönüş yaptı. Türkiye’de enerji üretiminde sadece yüzde 27 oranında kullanılan kömürün payı dünyada yüzde 40’ı aştı

Almanya'nın güneybatısında bir santral, sekiz ünitesinden en yenisinin yatırımına tam 1.5 milyar euro harcayıp 900 MW elektrik üretiyor. Karlsruhe'deki EnBW'nin iki yıllık bu çevreci santrali nükleer ya da doğalgazla değil kömürle çalışıyor. Hatta santralin kömürünün büyük bir kısmı 9 bin 300 kilometre öteden Kolombiya'dan geliyor. Uzun süredir enerji Ar-Ge'sinin büyük bölümünü çeken kömür santralleri, dünya enerjisinin halihazırda yüzde 40'ını sağlıyor. Nükleer santrallerini kapatma kararını uygulayan ve yenilenebilir enerji alanında en başarılı örneklerden biri olan Almanya bile 2015 itibarıyla enerjisinin yüzde 55'ini fosil yakıtlardan sağlıyor. Bu oranın yüzde 43'ü ise kömürden.

TÜRKİYE'DE ORAN % 27

2015'te kömürde 129 milyon ton eşdeğer petrolü olan Türkiye'de ise kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 27. Yeni teknoloji ile daha çevreci ve verimli hale gelen kömür santralleri için düğmeye basan Enerji Bakanlığı, ithal kömürün önüne geçmek için de birçok adım attı. Yeni bulunan 7 milyar tondan fazla rezervin kalorifik değeri yani bir kilogramının verdiği ısı miktarı ise eski ortalamanın iki katı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın ifadesiyle teknoloji açısından daha verimli, geri dönüşü yüksek kazan sistemleri AB standartlarının bile üstünde çevresel olanak sunuyor.

VERİMLİLİK % 3 ARTTI

Kömürde yaşanan bu yeni atılımı General Electric (GE) Buhar Enerjisi Sistemleri Genel Müdürü Martin Boller "Çevreye olan etkiyi ikiye ayırmak lazım. Biri kirletme, diğeri emisyon. Şu anda kömür santrallerinde son teknolojide kirletme sıfır. Emisyon ise verimlilik artışı ile oldukça azaldı" şeklinde özetliyor. Kömür santralinde yüzde 1.5'lik verimlilik artışı ile birlikte emisyonda yüzde 3'lük bir azalma olduğunu da belirten Boller, "Şu andaki en yüksek teknoloji kullanımında yüzde 8.8'lik bir ilave verimlilik gelirken bu oranların yakın gelecekte yüzde 14.3'e ve ardından yüzde 15.7'ye çıkması bekleniyor" dedi.

DÜNYADA HIZLI BÜYÜYOR

Yapılan yeni kömür santrallerinde firma yüzde 49'a kadar verimlilik oranını sağlayabilen bir teknoloji geliştirmiş. Bu alanda küresel ortalama ise yüzde 33 düzeyinde. Aynı zamanda GE Buhar Enerjisi Sistemleri Ürün Müdürü Rainer Rudolf'a göre santrallerde dijitalleşme ile birlikte yüzde 1.5 ilave verimlilik sağlamak mümkün.

20 MİLYAR EUROLUK PAZAR

Kömür enerjisi ile çalışan santrallerin oluşturduğu ekonomik büyüklük yıllık yaklaşık 20 milyar euro. Buhar gücü ile çalışan enerji santrallerin üçte birinde kendi teknolojilerini kullandıklarını söyleyen Boller, "Toplam 6 milyar euroluk bir büyüklüğü var buhar gücü işimizin. 4 milyar euroluk kısmı mevcut santrallerden geliyor. 2 milyar euroluk kısmı da yeni işlerden" dedi. GE'nin toplamda pazarda yüzde 30'luk bir payı olduğunu belirten Martin Boller, dijital alanda yapılan yatırımların verimliliği artırdığını söyledi. Boller, "Daha esnek ve daha öngörülebilir bir santral yapısı ile santrallerin ömrü uzuyor" dedi. Sabah

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yemez bunları12 Aralık 2016 10:07

    Küresel ısınmanın bir numaralı suçlusu,Çanakkale'de yapılacak yeni kömür santralleri için toplum mühendisliği yapılıyor