E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKombassan enerji ve savunma ile dikey büyüyecek---

Kombassan enerji ve savunma ile dikey büyüyecek

Kombassan enerji ve savunma ile dikey büyüyecek
12 Nisan 2017 - 04:44 borsagundem.com

Kâr marjlarının düşük, rekabeti yoğun sektörlerden çekilmeyi planladıklarını belirten Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alaboyun, “Savunma sanayi ve enerji yoğunlaşacağız” dedi

Kombassan Holding, yeni bir yapılanma ile dağınık olan 32 işletmesini küçülterek dikey büyümeyi hedefliyor. Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, 18 ayrı sektörde faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Holding bünyesinde 32 tane işletmemiz, 4 bin 600 çalışanımız var. 4 bin 600 çalışanın bin 350’si Romanya ve Macaristan’daki rulman fabrikalarımızda çalışıyorlar. Yurt dışı yatırımları olan, yurt içi yatırımları olan çok farklı 18 ayrı sektörde faaliyet gösteren bir holdingiz. Üretim ağırlıklı hizmet ağırlıklı bir yapımız var” dedi. Zaman içerisinde dağınık olan 32 işletmeyi küçülterek dikey büyümek istediklerini vurgulayan Alaboyun şu bilgileri verdi:

“Yoğun olduğumuz rulman, makine-vinç, kağıt, inşaat sektörü, pvc- kapı ve pencere sektörü ve turizm sektörlerinde kapasite artırımına gideceğiz. Savunma sanayi ve enerji yoğunlaşacağımız hedef sektörlerimiz arasında bulunuyor. Savunma sanayi ve enerji gibi bakir alanlar ve devletin alım garantisi olan alanlara yönelmek çok cazip hale geldi. Enerjide yenilebilir enerji birinci tercihimiz olacak. Özellikle güneş konusunda ve rüzgarda yeni yatırımlara girmeyi hedefliyoruz. Referandum sonrasında yeniden bir yapılanma düşünüyoruz. Bazı küçük sektörlerden çekilelim, bazı sektörlerde de büyüyelim istiyoruz. 3-5 sektörde büyümek hem kontrol ve denetim açısından hem de piyasa ile daha yakın işbirliği kurmayı gerektiriyor. Artık çok klasik sektörlerden çekilmek arzusundayız. Çünkü bu sektörlerde gereğinden fazla yatırım ve aşırı rekabet var ve rekabet sonucu kar marjlarının düştüğü bir ortam söz konusu.”

2017 yılında toplam ciroda yüzde 11-15 arası büyüme beklediklerini vurgulayan Alaboyun, “Geçen yılki ciromuz 1.3 milyar TL civarında. Bulunduğumuz sektörlerdeki son 3 ay içerisindeki satışlarımıza baktığımız zaman bu hedefi yakalayacağımızı görüyoruz. 4 bin 600 çalışanımız 32 işletmemiz, 80 milyon dolar da ihracatımız var. Değişik ülkelere, gıda, vinç, rulman dahil çok farklı ihracatlar yapıyoruz. Sermayenin tabana yayıldığı, çok ortaklı, model bir şirketiz. Bütün ortaklarımız hisselerini getirip borsada kaydileştirirse hisselerimiz daha da iyi işlem görecektir. Geçmişte yaşanan mağduriyetler her şekilde giderilecektir. Önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde holding olarak daha iyi yerlere geleceğiz” dedi.

‘Hindistan’a rulman fabrikası kurduk’

Hindistan’da 10 milyon dolarlık yatırımla rulman fabrikası kurduklarını ifade eden Alaboyun şöyle devam etti:

“Hindistan’daki düşük maliyetli işgücü ve yüksek eğitimli insanlardan faydalanmak istiyoruz. Yurtdışında rulman ağırlıklı büyüdük. Romanya ve Macaristan’daki fabrikalarımızda endüstriyel anlamda rulman üretiyoruz. Biz rulman konusunda uzmanlaştık. URB markamız dünyada tanınan 5 markadan birisi. Kendi markamızda üretimler yanında fason üretimlerde yapıyoruz. Rulman işi geniş bir yelpaze. Sektörün talebine göre üretim yapmanız lazım. Sivil ve askeri rulman üretiminde sektörde bir numarayız. Spesifik ürünler üreten bir firmayız. Hibrit rulman denilen seramik rulmanların ve helikopterlerde kullanılan rulmanların üretimi için çalışma halindeyiz. Romanya’daki Ar-Ge merkezimizde bu konudaki çalışmalarda sona yaklaştık.”

'Savunma sanayine roket ve vinç üretiyoruz'

Alaboyun, savunma sanayine roket imalatı yaptıklarını belirterek, “Askeri vinç imalatı yapıyoruz. Kapasite olarak vinç sektörünün en büyük firması MPG bizim şirketimiz. Vinç fabrikamızı büyüteceğiz. Askeri standartlarda vinç imalatının alt yapısını oluşturduk. Bu alanda Türkiye de yatırım yapmış yada yatırım testleri geçmiş bu alt yapıya sahip fazla bir firma yok. Vinç imalatçısı çok ama askeri standartlarda vinç yapabilmenin alt yapısını oluşturmuş olan az. Bu konuda şu anda Türkiye’de 1 numarayız. Askeri vinç ihalelerini takip ediyoruz” dedi. Selülozdan kağıt üretimini de stratejik yatırımlar arasında değerlendirdiklerini vurgulayan Alaboyun, “100 bin ton kağıt üretim kapasitemiz var. Fabrikamız Türkiye’deki mevcut 4 kağıt üreticisi içerisinde en yüksek kapasiteye sahip. Kağıtta daha da büyüyeceğiz” dedi. Alternatif turizmde Bera Alanya markalarının bulunduğunu hatırlatan Alaboyun, “Turizmin en sıkıntıya girdiği zamanlarda bile bizim otelimizin doluluğunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Gıda sektöründe Golda markasına sahibiz ve durumumuz iyi. Gıdada bazı markalara istedikleri ürünleri üretiyoruz. Bu ürünler makarna, un, irmik. Gıda da kapasite artışı düşünüyoruz. Amacımız iç piyasadan çok dış piyasaya yönelmek” diye konuştu.

'Konya'nın bir parçasıyız'

Ali Rıza Alaboyun, “Biz Konya’nın bir parçasıyız Konya’da bizim” diyen Alaboyun, “32 işletmemizin büyük olanlarının çoğu Konya’da. Golda, kağıt, MPG ve Kompen fabrikalarımız... Türkiye’deki 3 bin 300 kişilik istihdamımızın yüzde 50’ye yakını Konya’daki firmalarımızda” dedi. Üretimin artması gerektiğini belirten Alaboyun, “İstihdamın temeli üretimde. Üretim ve ihracatı birlikte düşünmek gerekiyor. Üretimle birlikte ticaret ve ekonomi canlanır. Referandumla birlikte Türkiye’nin yeni bir mecraya gireceğini düşünüyoruz. Tedirginlik ortadan kalkacak. Dolar dalgalanmasının önüne geçilecek. Dolardaki düşüş devam edecek ve ekonominin kendi rayı içerisinde kendi dinamizmi içerisinde dolar 3.50’nin altına inecek diye bekliyorum” şeklinde konuştu. Türkiye yatırımlar konusunda çok cazip bir ülke olduğunu kaydeden Alaboyun, “NATO’nun bütün dünyada 18 tane sıcak bölge olarak belirlediği sıcak bölgenin 8 tanesi Türkiye’nin etrafındadır. Kritik bir coğrafyadayız ve ülkemizin jeopolitik değeri çok yüksek. Birlikte yaşama, birlikte üretme ve paylaşma geleneğinin oluşması lazım” ifadelerini kullandı. (Dünya)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bülent Çavuş12 Nisan 2017 12:20

    neden bu şirkete kayyum atamıyor bu AKP hükümeti bunların yaptığı ne yatırımcıyı madur etmek için almışlar borsaya başındaki kişi kim Ali Rıza Alaboyun, gelir bizim menkulleri yönetimini araştırıyorlar esas bunları araştırsınlar bak altından kimbilir ne kirli işler çıkar

  • Bülent Çavuş12 Nisan 2017 11:15

    haşim bey hisse fiyatın yerlerde sürünüyor bundan haberin vardır heralde şirket devamlı kamu ihalesi alıyor ama hissede bir canlanma yok daha yatırımcıyı nekadar madur edicen şirkettin karıda orta düzeyde ama hisse geri alımı yapmıyorsun neden hisse fiyatın 7.50 erden 1.57 lere geldi halen şirkettinden bir açıklamayok .....

  • acemi borsacı12 Nisan 2017 10:47

    Neee kadar ınatcısın yaaa senın hareketını biliyoruz 1 hafta 10 gün tavan yapmanı ozledımmm topladığınız ve dınlendıgınız yeter kopmada zamanııı

  • Yorum Farkı12 Nisan 2017 10:45

    Uzun Süredir kombassan hold i sahalarda göremiyoruz neden acaba???

  • Halka arz mı kazık farz mı ?12 Nisan 2017 10:37

    nekadar madur edicen şirkettin karıda orta düzeyde ama hisse geri alımı yapmıyorsun neden hisse fiyatın 7.50 erden 1.57 lere geldi halen şirkettinden bir açıklamayok Halka arz mı kazık farz mı ?

  • herşeye tanık12 Nisan 2017 10:36

    yıllar önce binlerce insanın katılımıyla kurulmuş büyük bir anadolu holdingi . her bir kişi ortalama 2500 hisse başına 35 mark vermiş . 2500 çarpı 35 mark gerisini siz düşünün . ve şu an 2500 hissenin ederi sadece ve sadece 4000 lira civarı . yanlışım varsa düzeltiniz .

  • macara peres12 Nisan 2017 10:35

    Macera seviyorsanız bu kağıtlara girersiniz,macera sevmiyorsanız sonra kayıp larda dayanamam diyorsanız bu kağıtlara girmeyeceksiniz, herkes elini kalbine koysun,çok güzel kazançlar oluyor bu kağıtlarda ve bu herkesi cezbediyor,sonra kaybedince de yandık deme hakkımız yok bence,

  • kadır çalış12 Nisan 2017 10:33

    Kombassan ilk kurulduğunda kağıt baskı matbaa olarak konyada bir fabrika oluşturulurken bu paralar vatandaşlardan ve avrupada gurbetçi kardeşlerimizden toplanarak kuruldu ve büyüdü diğer sektörlere el attı.Yani 40.000 mark veren bir insan 25 sene parası bu firmada bekledi çalıştırdılar şimdi ise 3788 lot Komhl hesabında karşışığı 5.500 TL.ancak toplanan paralarla yapıldı eserler fabrikalar ve sermaye oluşumu.Çok gülünç bir rakam.Bu parayı veren şahıs bir arsa alsaydı o zaman belki 2-3daire alırdı müteahhitten bu gün.Bunları Komhl yöneticileri bilmezlermi.tabi ucuzdan milletten topladılar firmanın büyük ortakları oldu böyle münferiden..Hala da ucuz ucuz gurbetçilerin kızgınlıkla sattıkları hisseleri topluyorlar borsadan.

  • Gurbetçi hasan 12 Nisan 2017 10:31

    Burda şimdi Ziya Paşa'yı nasıl hatırlamayayım, ne demiş 'Eşek ölür kalır semeri insan ölür kalır eseri'. Eserle insanlara değer vermemiz gerekir. Biz sizi görüyoruz eserlerinizden tanıyoruz, nasıl bir eser bıraktığınızı borsada