E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKoç Holding’den 2018’de beklenti üzerinde kar performansı…---

Koç Holding’den 2018’de beklenti üzerinde kar performansı…

Koç Holding’den 2018’de beklenti üzerinde kar performansı…
19 Şubat 2019 - 16:15 borsagundem.com

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, Koç Holding'in bilançosunu analiz etti

''2018 yılında holdingin finans ve otomotiv sektörlerinde yer alan şirketlerinin mali performansa olumlu katkı verdiğini, enerji kolunun ise holdingin genel net karına negatif yönde etki ettiğini görmekteyiz. Holding 2018 yılı net karını 8 milyar 425 milyon TL olarak açıklamıştır. 20184Ç dönemsel karı ise 1,71 milyar TL olarak gerçekleşmiş ve piyasanın 1,34 milyar TL, bizim de 1,42 milyar TL olan tahminlerimizin üzerinde gerçekleşmiştir.

BİST içerisindeki en iyi risk çeşitlendirmesine sahip olan Koç Holding hisseleri, makro türbülanslara karşı dayanıklıdır; piyasanın olumlu yönde seyretmesinde de, olumsuz yönde seyretmesinde de getiri sağlayabilmektedir. İhracat yapan oto ve dayanıklı tüketim malı sektörlerinden FX bazlı gelir elde edilmektedir.

Holdingin konsolide karında enerji grubu yüzde 26 oranında, otomotiv yüzde 30 oranında, finans sektörü ise yüzde 31 oranında paya sahiptir. Enerji grubunda yıl genelinde stok değer değişimleri FX kayıplarını dengelerken, planlanmış bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle üretimde durdurma ve ham petrol spreadleri genel anlamda operasyonel kara olumsuz etkide bulunmuştur.

Otomotiv halen yüksek ihracat hacminden istifade etmekte ve döviz girdisi sağlamaktadır. Lokal piyasadaki fiyatlandırma politikası ve disiplinli maliyet yönetimi de otomotiv grubunun artılarıdır. Kur ve faiz artışından dolayı daralan iç pazar önemli bir olumsuzluk olmakla beraber, artan finansal giderler de karlılığa olumsuz etki etmiştir.

Holdingin finans kolu olan Yapı Kredi’nin ise bankacılık faaliyetlerinden elde edilen gelirler bakımından karlılık konusunda başarılı olduğu görülmekle beraber, beklenenden olumsuz makroekonomik ortam ve faizlere etkisi bankacılık sektörünü olumsuz etkilemiştir. Artan TL maliyetleri ve kredi mekanizmasındaki yavaşlama bankacılık sektörünün ortak olumsuz noktası olarak öne çıkmıştır. ''

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 178,90
En Yüksek: 179,80
En Düşük: 173,80
Değişim 2,11 %
FK: 6,28
PD / DD: 1,12
İşlem Hacmi 1.729.035.292
Toplam Adet: 9.763.012
Ağırlıklı Ort.: 176,83
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)