E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKoç Grubu'na kozmik inceleme---

Koç Grubu'na kozmik inceleme

Koç Grubu'na kozmik inceleme
13 Aralık 2013 - 07:07 borsagundem.com

Koç Grubu'na başlatılan vergi incelemesi Maliye içinde de rahatsızlık yarattı

Maliye Bakanlığı’nın Gezi Parkı Eylemleri sonrasında Koç Grubu’nun üç enerji şirketi ile ilgili başlattığı inceleme, bakanlık içinde rahatsızlığa yol açtı. Özellikle incelemede görev alan 15 müfettişe, İstanbul içinde görev yapmalarına rağmen harcırah verilmesi, incelemede tespit edilen bilgi ve belgelerin günlük olarak takip edilmesi bakanlık içinde bir çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Taraf'ın haberine göre, incelemede görev alan müfettişlere, “iyi iş çıkarana iyi terfi var” sözü verildiğine yönelik iddialar, vergi müfettişlerini de rahatsız etti.

Maliye Bakanlığı’nın, 23 Temmuz’da başlattığı Koç Grubu’nun enerji şirketleri Tüpraş. Opet ve Aygaz şirketleri hakkındaki incelemesi beş ayı geride bıraktı. Aramalı inceleme kararı ile polis eşliğinde yapılan baskının üzerinden yaklaşık beş ay geçti. Ve bu süre içinde, müfettişler çok büyük bir vergi cezası gerektirecek bir usulsüz işlem tespit edemedi. Bunun üzerine incelemede görev alan müfettişlere yönelik, teşvik ve baskılar arttı. Bu durum, merkezi Ankara’da bulunan Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nda görevli vergi müfettişlerine rahatsız etti.

BELGELER ÇUVALLARA

Taraf ’ın Maliye Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Koç Grubu ile ilgili yürütülen inceleme hakkındaki son durum şöyle: Koç Grubu’na yönelik incelemede ilk olarak inceleme yeri tartışma konusu oldu. Operasyon sonucunda üç şirketten alınan hard diskler, defter ve belgeler çuvallara doldurularak, Vergi Denetim Kurulu’nun İstanbul Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı’nın Levent’teki binasında bir odaya yerleştirildi.

İncelemenin Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı tarafından yürütülmesi gerekirken inceleme için Büyük Ölçekli Mükellefler denetim elemanları görevlendirildi. Bu durum, incelemede “yer” ve “inceleme elemanı” tartışmasının yaşanmasına yol açtı.

HARCIRAH VE SERVİS

Öte yandan inceleme elemanlarına sağlanan özel haklar da vergi müfettişleri arasında rahatsızlığa yol açtı. İncelemede görev alan 15 müfettişe bir başka ilde görev yapıyormuş gibi harcırah verilmesine ilişkin karar alındı. Bunun içinde müfettişlerin İzmit’te çalışıyor gösterildikleri öğrenildi. Ayrıca aynı müfettişlerin her sabah evlerinden alınıp akşam da evlerine kurumun araçları ile bırakılması yine kurum içinde eleştirilere neden oldu. İncelemede görev alan müfettişlere teşvik olarak nitelendirilen bu uygulamalar diğer personelin de tepkisini çekti.


SANKİ KOZMİK ODA

Ayrıca, Koç Grubu’nun şirketlerine ait bilgi ve belgelerin yerleştirildiği odaya da özel şifre konuldu. Şifresi olmayan hiçbir elemanın odaya girişine ise izin verilmiyor. Bunun dışında incelemede görevli olan tüm elemanlara birer ajanda dağıtıldığı ve ajandalara, gün içinde elde edilen bilgilerin not edilerek akşam yöneticilere bildirildiği öğrenildi.

Bu kapsamdaki, kurum içinde ise çeşitli iddialar da ortaya atılmaya başlandı. Örneğin, müfettişlere “iyi iş çıkarana iyi terfi bekliyor” şeklinde sözlerin verildiğine yönelik iddialar kurum içinde had safhaya ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • derya13 Aralık 2013 22:40

    türkiye cumhuriyeti,ne komplo yapanlar cezasını cekkmelidir..bugün bir simit calanı hapise atıyorlarsa gerisini siz düşünün.

  • Vatandas13 Aralık 2013 19:13

    Yillarca siyasilerle bir olup vatandasa secme hakki vermeyen bunlar ve gibileri deyilmi yillarca siyasilerle bir olup bu memleketin kanini emen bunlar ve gibileri deyilmi??????

  • ...13 Aralık 2013 18:03

    Gel Türkiyeye yatırım yap.. yap milyon dolarlık yatırım sonrasında yıldızlarınız küstümüde, olsun ölü yatırım... Yab reel yatırım biraz zor gelir, böyle keyfi yaptırım ve uygulamaların oldugu yerlere... yabancı gelır sonra sgider. sanal ekonomiye devam.... bu işlerde objektiflik lazım. %100

  • M.GUR13 Aralık 2013 14:17

    ama sucuda yoksa hakları verilmeli sırf senden benden değil diye kurumlarda yıpratılmamalı her kurumun her vatandaşın bir itibarı var bu zedelenmemeli devlet vatandaşına ülkesindeki işletmelere sahip çıkmalı işletmelerde ülkesine devletine sahip çıkmalı,doğruluktan dürüstlükten taviz verilmemeli usulsuzluklerde halka anlatılmalı yoksa ülke vatandaş kalkınması olacak diye çok bakarız

  • M.GUR13 Aralık 2013 13:29

    Sahsen AKP li falan değilim ama vergi incelemesi olunca neden hemen konu başka yönlere çekilir anlamam,bu ülkede asgari üçretten bile vergi kesilirken eyer böyle kurumlar vergi kaçırıyorsa gereği neyse cezası en ağır şekilde verilmeli kimse devletten ayrımcılık beklememeli

  • kadir13 Aralık 2013 10:41

    Sizden olmayana yaşama şansı yok öylemi.Bu devran bırgun gelir döner.

  • ali13 Aralık 2013 10:37

    Mehmet ve erc sizin akpli olduğunuz nasıl anlaşılıyor.Koç bugun bınlerce ınsana istihdam sağlıyor.hükümet 10 senedır bu araştırmayı yapmamış şimdimi aklına geldi.neden arkadaşlar şuna bır cevap verın Mehmet ve erc..

  • tarafsız13 Aralık 2013 10:18

    taraf seninde bertaraf olma vaktin gelmiş anlaşılan

  • Dürüst13 Aralık 2013 10:16

    Borsada temettü veren yatırımcısını sevindiren hak yemeyen tek grup koç Biraz bilanço bilgisi olan uzun vadeli yatırım yapan herkes bunu bilir Sırf senden değil diye ... Yazık çok yazık... Yabancı sermaye ortaklığı olan şirketlerine dokunmuyorlar... Yemiyor mu ne?

  • hope 13 Aralık 2013 09:10

    birsey çıkmaz boşa mesai

  • mehmet13 Aralık 2013 08:49

    koç grubu,fetullahçılara sponsor oldu ya,fetullah grubu gazeteler de koç grubunun yağcısı oluverdi.yani algülüm,ver gülüm,meselesi.

  • erc13 Aralık 2013 08:34

    cem uzan gibi yapın da kurtulalım şu koçlardan