E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKOBİ'ler ekonominin girişimci ruhu---

KOBİ'ler ekonominin girişimci ruhu

KOBİ'ler ekonominin girişimci ruhu
07 Nisan 2015 - 05:26 borsagundem.com

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, “KOBİ’ler ekonominin girişimci ruhu. Ülkenin yükünü taşıyan vagon gibiler” dedi

Küçük ve orta boyutlu işletmeler daha yaygın deyimiyle KOBİ’ler... Türkiye ekonomisinin lokomotifleri. Ülkedeki işletlemelerin yüzde 90’ından fazlasının da KOBİ olduğu düşünüldüğünde önemleri daha iyi ortaya çıkıyor. KOBİ tanımında genel ölçüt olarak çalışan sayısı ve ciro alınıyor. 250 kişiden az çalışanı olan cirou 25 milyon TL’yi aşmayan firmalar KOBİ olarak adlandırılıyor.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, devlet ve büyük holdinglerin geleceğe doğru hiç durmadan ilerleyen ekspres bir lokomotife benzetilebileceğini belirterek, “KOBİ’leri de öyle sanıyorum ki ülkenin yükünü taşıyan, birbirlerine piyasa şartlarında eklenmiş ve her biri diğerinden farklı ve birbirinden değerli malzemeler taşıyan yük vagonlarına benzetebiliriz” dedi.

İHRACATTAN PAY

Türkiye’de KOBİ’lerin oranının yüzde 99 olduğunu anımsatan Biçer, “KOBİ’ler ekonomide toplam istihdamın yüzde 76’sını, toplam katma değerin yüzde 55’ini, toplam cironun yüzde 64’ünü gerçekleştirirken, toplam yatırımların ise yüzde 54’ünü gerçekleştirmektedir. KOBİ’lerin toplam ihracattaki payı ise yüzde 60’dır” bilgisini verdi.
Biçer, Türkiye’nin en büyük avantajının girişimci ruh olduğunu da vurgulayarak, şunları söyledi: “KOBİ’ler ekonominin girişimci ruhu. Avrupa Komisyonu tarafından yaptırılan bir araştırma, 27 AB ülkesindeki bireylerin yüzde 58’inin istihdam edilmek, yüzde 37’sinin ise patron olmak istediğini gösteriyor. Aynı araştırmanın Türkiye sonuçları ise oldukça farklı. Buna göre ülkemizde istihdam edilmek istenenlerin oranı yüzde 18, kendi işinin patronu olmak isteyenlerin oranı ise yüzde 85’tir.”

YERLİ VE YENİLİKÇİ

Biçer, dünya ihracatından daha fazla pay alan, özgün tasarımlı ürünleri çoğaltmak ve çevreye duyarlı bir sanayi anlayışına geçişi hızlandırmak istediklerini de kaydederek, “Bunu üç Y yani ‘yerli, yenilikçi ve yeşil’ üretim şeklinde formüle ettik. Hedefimiz bugün yüzde 4’ler düzeyinde olan yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımız içindeki payını en az yüzde 15’ler seviyesine çıkarmaktır” şeklinde konuştu.

Rakamlarla KOSGEB destekleri

- 2010’dan bugüne 70 bine yakın işletmeye 1.2 milyardan fazla destek verildi
- 17 bin kişi Kosgeb destekleriyle girişimci oldu. 271 bin TL destek aldı.
- 2500 işletmeye Ar-Ge desteği verildi.
- 182 işletme Kosgeb destekleriyle işbirliği yaptı.
- Kosgeb tabanına kayıtlı 778 bin 905 işletme var.

Kadınlara pozitif ayrımcılık

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, KOSGEB KOBİ Kredi Faiz Desteği Yönetmeliği çerçevesinde ‘Kredi Faiz Destek Programları’ da bulunduğunu da anımsatarak, şunları anlattı: “30 bin liraya kadar hibe desteği, 70 bin liraya kadar da geri ödemeli destek sağlıyoruz. 70 bin lira kredi, sıfır faizli, ilk 2 yılı ödemesiz olmak üzere 4 yıl vadeyle sağlanıyor. Kadın ve engelli girişimcilerimize pozitif ayrımcılık yapıyor ve oransal olarak yüzde 10 daha fazla destek sağlıyoruz.
Bu girişimcilik destekleri sayesinde gerçekten de çok güzel başarı hikâyeleri de yaşanıyor. Mesela Osmaniye’nin kadirli ilçesinde yaşayan 68 yaşındaki Sultan Daniş, KOSGEB desteğinden yararlanarak bir süt işleme tesisi kurmuş. Sultan ablamız ‘Bu destek olmasaydı, ben evimde bir köşeye çekilmiş, ölümü bekliyor olacaktım’ diyor.”

Üniversitede müfredata girdi

2013 yılında 83 üniversitede girişimcilik derslerinin müfredata alınarak ders olarak okutulduğunu da kaydeden Biçer, “Bu dersleri başarı ile geçen adaylara ‘Girişimcilik Sertifikası’ verilmiştir. Üniversitelerde girişimcilik dersinin müfredata konularak okutulması KOSGEB için son derece önemlidir” dedi. KOBİ’ler için yeni pazar oluşturmak ve rekabet yaratmak için Ar-Ge ve inovasyonun geliştirilmesi de önemli olduğunu aktaran Biçer, şöyle konuştu: “Küreselleşen dünya yenilikçi ürün ve hizmet üretmeyi gerektiriyor. KOBİ’ler ve inovasyon kavramının kesişiminde bulunan bir kamu kuruluşu olarak KOSGEB inovasyon alanında önemli bir yere sahip. Bu faaliyet döneminde de TEKMER İşbirliği Protokolleri ve Ar-Ge İnovasyon İşbirliği Protokolleri vasıtası ile girişimcilerin Ar-Ge, inovasyon projelerine destek sağlamıştır.” (Milliyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)