E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaKoalisyon kurulursa bu sektörler uçacak!---

Koalisyon kurulursa bu sektörler uçacak!

Koalisyon kurulursa bu sektörler uçacak!
05 Temmuz 2015 - 08:12 borsagundem.com

Hükümet kurulursa endişeler azalır, bu da düz cam, inşaat, otomotiv, enerji, beyaz eşya hisselerini olumlu etkiler.

Piyasalarda hareketliliği bol bir yaz geçiriyoruz. Yurt dışında Yunanistan, yurt içerisinde koalisyon senaryoları piyasaların nabzını yüksek tutuyor. Bugün Yunanistan’da gerçekleşecek referandumun sonucuna bağlı olarak hafta başında sert fiyat hareketleri görebiliriz.
 
Son gelişmelere baktığımızda Yunanistan Başbakanı Çipras’ın referandumda Yunan halkını “Hayır” oyu vermeye çağırdığını görmekteyiz. Çipras, “Pazar günü Yunanistan’ın Euro’ya üyeliği oylanmayacak. Yunanistan’ın yeri AB’dir. Ülkemizin Avrupa’daki yeri tehlikede değil. Sizi şantaj ve ültimatomlara karşı hayır demeye çağırıyorum. Hayır oyu kreditörlerle daha iyi şartlarda müzakerelerin devam etmesi anlamına geliyor” dedi. 
 
Referandumdan çıkacak “hayır” oyu, Avrupa’da işlerin daha da karışmasına ve risklerin artmasına neden olacak. Bu da gelişmekte olan ülkelerde satışları beraberinde getirecek. Elbette bundan Türkiye’de etkilenecektir. Böylesi bir durumda hisse senetlerinde satış baskısı artarken kurda ve faizde yukarı hareket gündeme gelecek. “Evet” oyu ise rahatlama getirecek. Türkiye’de piyasalara yansıması da olumlu yönde beklenmeli. Yunanistan ile ilgili rahatlama yaşanması kuşkusuz fiyat hareketlerine olumlu yönde yansıyacak. Ancak sorunun ötelenmiş olması , FED'in faiz artırımı ve yurtiçi gelişmeler, yeniden fiyatlanmaya başladığında piyasalar üzerinde baskı hissedilmesi şaşırtıcı olmayacaktır.
 
Dolar 3 TL’yi görür mü?
Geçen hafta Meclis Başkanı seçimleri nedeniyle koalisyon senaryoları gölgede kaldı. Ancak TBMM başkanlığına İsmet Yılmaz’ın seçilmesinin ardından tekrar koalisyon senaryolarına ilişkin tartışmalar öne çıkmaya başladı. Meclis başkanı seçiminin de etkisiyle senaryo olasılıkları iki ihtimal üzerinde ağırlık bulmaya başladı. Piyasalar AKP-MHP ya da AKP-CHP Koalisyonu üzerinde yoğunlaşmış durumda. AKP-MHP koalisyonu ise daha yüksek ihtimal olarak değerlendiriliyor. 
 
Olası bir AKP-MHP Koalisyonunda ekonomi yönetiminde piyasaların yakından tanıdığı İbrahim Turhan ve Durmuş Yılmaz gibi isimlerin yer alması bekleniyor. Durmuş Yılmaz’ın ekonomi yönetiminde yer alması piyasalarda güven sağlayacaktır. Bu da yurtdışında çok gerilimli gelişmeler yaşanmaması halinde kurda gerilemeyi getirecektir. 2.6855 seviyelerinde bulunan dolar kuru, hükümetin kurulması ile 2,65’in altına inebilir. 
 
Piyasalardaki fiyatlamalar takip edildiğinde erken seçim ihtimalinin çok düşük görüldüğü gözleniyor. Olası bir koalisyon kurulma ihtimalinin zayıflaması ve erken seçim ihtimali 2.81 rekorunun kırılarak önümüzdeki yılın haziran ayı için dillendirilen 3 TL ve hatta üzeri seviyelerin görülmesine neden olabilecektir. Koalisyonun kurulmasıyla birlikte piyasalarda alıcıların  daha da güçlendiğini görebileceğiz. Politik kaygıların azalması, düz cam, inşaat, otomotiv, enerji, beyaz eşya sektörlerini olumlu yönde etkileyecek. 
 
 
Mevduat cazibeyİ hala koruyor
Kurlardaki yukarı hareket ve TL’nin değer kaybı ile birlikte Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkı para politikası, kısa vadeli tahvil faizlerinde ve mevduat faizlerinde yükselişe neden oldu. Haziran ayı enflasyonu sonrasında Merkez’in para politikasını gevşetmek için alanı bulunmadığını savunan JP Morgan, Merkez’in ana önceliklerinden birinin kurda istikrarın sağlanması olmaya devam ettiğini söyledi. Kurlardaki oynaklık ve TL’nin seyrinde istikrarlı bir hareket görülünceye kadar sıkı para politikası devam edecek. Mevduat oranları da tahvil faizlerinden daha yüksek seyredecektir. Önümüzdeki dönemde, tahvil faizlerinde risk almak istemeyen yatırımcılar yine mevduatı öne çıkaracaktır. 
 
‘Devler liginde’ 104 borsa şirketi
Türkiye’nin en büyük 500 borsa şirketinin yer aldığı Fortune 500 Türkiye sıralamasına 104 borsa şirketi girebildi. Borsada işlem gören 283 sanayi ve hizmet sektörü şirketinin sadece yüzde 37’si devler liginde yer aldı.
 
Devler liginde sadece 104 borsa şirketi yer aldı. Fortune 500 Türkiye sıralamasına borsada işlem gören toplam 434 şirketin sadece 104 tanesi girebildi. Geçtiğimiz yıl Fortune 500 listesinde 112 borsa şirketi yer almıştı. Listeye giren borsa şirket sayısında yüzde 7’lik bir azalma gerçekleşti. Finansal kurumlar ve holding şirketleri dışındaki tüm sektörleri kapsayan Fortune 500 Türkiye 2015 araştırmasının sekizincisi, düzenlenen bir basın toplantısıyla geçtiğimiz hafta açıklandı. Verilere bakıldığında 87 şirket ilk 500 sıralamasına bu yıl ilk defa girdi. Listeye giren yeni firmalarla birlikte listedeki borsa şirketlerinin sayısı da azaldı. Borsa İstanbul’da 434 şirket işlem görüyor. Bu şirketlerin 151 tanesi mali sektörde yer alırken 92 tanesi hizmet sektöründe 191 tanesi ise sanayi sektöründe yer alıyor. Sanayi ve hizmet sektörünün toplamı 283 şirketten oluşuyor. (ZEYNEP AKTAŞ - MİLLİYET)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)