E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinKlimada montaj yarışı---

Klimada montaj yarışı

Klimada montaj yarışı
11 Temmuz 2017 - 04:13 borsagundem.com

Hava sıcaklıklarının artmasıyla tüketicilerin akın ettiği klimaların montajını hızlandırmak için şirketler düğmeye bastı. Aynı gün içinde montaj seçeneğini tüketicilere sunan şirketler, en fazla 48 saat içinde montajı tamamlıyor

Geçen haftalarda havaların aşırı ısınmasının ardından Meteoroloji yeni bir sıcak hava dalgasının geldiğini açıkladı. Tüketiciler ise serinlemek için klimalara hücum etti. Kliması olmayanlar veya eski tip bir kliması olanlar yeni nesil bir model almak için harekete geçti. Buna bir de beyaz eşyada yapılan ÖTV indirimi ve markaların kampanyaları da buna eklenince rekor düzeyde klima satışı gerçekleşti. E-ticaret siteleri, teknoloji mağazaları ve elektronik markalarının bayilerine akın eden tüketiciler, kısa sürede stokları eritti.

SERVİSE AĞIRLIK VERDİLER

Şirketlerden paylaşılan bilgilere göre klima satışları haziranın son haftası ve temmuzun ilk haftasında 8 ile 10 kat arasında artış gösterdi. Ancak bu kadar çok klima satışı kısa sürede gerçekleşince en büyük sorunların başında montaj gelmeye başladı. Markalar, bu sorun için hemen harekete geçti. Servis ve satış sonrası hizmetleri sağlayan noktalara klima montajı için talimat veren şirketler, klimaların hızlı bir şekilde kurulmasını bildirdi. Şirketler, yoğunluklarına göre aynı gün içinde montaj yapabiliyor. Yoğunluk olan servislerde ise montaj hizmeti 48 saate kadar düşmüş durumda.

Klimaların satış fiyatları bu yıl modeline göre yaklaşık 1600 TL’de başlıyor. Soğutma kapasitesine göre 8 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Sektör yetkililerinden aldığımız bilgilere göre 2016 yılında Türkiye’de toplamda 830 bin adet civarında klima satıldı. O dönemde bu satışlarla şirketler toplamda 1.2 milyar TL’lik gelir elde etmeyi başardı. Klima başına ödenen ortalama ücret ise 1500 TL’ye kadar çıktı. 2017 yılında ise bu rakamların daha da yukarılara çıkması bekleniyor. Sektör yetkililerinden aldığımız bilgilere göre 2017’deki ÖTV indirimi ve havaların mevsim normallerinin üzerinde ısınması sonucunda 900 bin adet civarında klima satışının gerçekleşmesi öngörülüyor. Yaşanan bu artışla beraber şirketler yaklaşık 1.5 milyar TL civarında gelir elde edecek.

Dünyadaki rakamlara baktığımızda ise 2016’da yaklaşık 4 milyar dolarlık klima satışı gerçekleşti. Klima pazarında bu yılda yüzde 15’e yakın büyüme bekleniyor. Isıtma ve soğutma ihtiyacından ortaya çıkan iklimlendirme pazarının yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağladığı tahmin edilirken, sektörün son 10 yılda beş kat büyüdüğü hesaplanıyor.

MADDE MADDE KLİMA SEÇİMİ

Öncelikle klima seçimi için tercih edilecek olan markanın belirlenmesi gerekir. Ürünün arkasında duran, müşteri memnuniyetine önem veren, yaygın ve hızlı çalışan servis ağına sahip olan bir markanın seçilmesine özen gösterilmelidir.

Klima seçiminde en önemli nokta ise klimanın kapasitesidir. Klimanın btu ile ifade kapasitesinin, klimanın koyulacağı odaya uygun olması gerekir. Uygun BTU değerinin hesaplanması için odanın genişliği, tavan yüksekliği, cephesi, izolasyonu, hangi katta bulunduğu ve odanın aydınlatması gibi faktörler değerlendirilir. Klima, kullanılacak odaya gören çıkan BTU değerinde veya bu değerin bir üst segmentinde olan ürünler tercih edilebilir.

Enerji tüketimini çok arttırmaması için mümkün olduğunca A enerji sınıfındaki klimalar tercih edilmelidir.

Klimanın iç ünitesinin ve dış ünitesinin çalışırken çıkarttığı ses de çok önemlidir. Mümkün olduğunca desibel değeri düşük klimalar tercih edilmelidir.

Eğer klima ısıtma amacıyla da kullanılacaksa inverter klimalar tercih edilmelidir. Bu tip klimalar hem soğutmada hem de ısıtmada çok daha verimlidirler.

Çevreye zarar vermemek için klimada eski tip R 22 gazı yerine R 410 A gazının kullanılmış olmasına dikkat edilmelidir.

Klimada hangi tip filtre kullanıldığı da diğer bir önemli noktadır. Plazma ve aktif karbon filtreli klimalar diğer filtrelere göre daha etkilidirler.

Klima ile odanın havasının en etkili şekilde temizlenmesi isteniyorsa klimada neo plasma teknolojisinin bulunmasına dikkat edilmelidir.

Bunların dışında seçilecek olan klimada ihtiyaca göre 24 saat programlanabilme, doğal rüzgar etkili hava yönlendirme gibi özelliklerin bulunmasına da dikkat edilebilir.

KLİMADA TASARRUF İÇİN 5 TAKTİK

Programlama özelliği olan klimaları tercih edin. Cihazınızın kullanılmadığı zamanlarda kapanmasını ve kullanacağınız zaman açılmasını sağlayan otomatik programlama yapın. Böylece gereksiz enerji tüketimini engellemiş olursunuz.

Evinizin ısı yalıtımı konforunuzu artırır ve enerji sarfiyatını düşürür. Bu nedenle ortamın ısı kayıp-kazanç noktalarının izolasyonu önemlidir. Pencere ve kapılarda çift cam kullanımı da önemli bir tasarruf sağlar.

Tüm elektrikli cihazlarda olduğu gibi klimalar da bakım gerektirir. İç ve dış ortamda değişik hava koşulları cihazların ısı transfer yüzeylerinde kirlenme ve tahribatlara yol açmakta, bu durum cihazın verimli çalışmasını engellemektedir. Eski klimalar aynı soğutma performansı için yeni klimalara oranla yüzde 40 daha fazla enerji harcar.

Cihaz içerisindeki soğutucu gazın basıncında mevsime göre düzeltme yapılması gerekir. Bu nedenle klima cihazlarına yılda iki kez bakım yapılması son derece önemlidir. Gaz oranı yüksek veya düşük olan klimalar gereğinden fazla elektrik tüketirler.

Klima filtreleri düzenli olarak değiştirilmeli veya temizlenmelidir. Filtrelerin değişimlerinin zamanında yapılması, sağlık açısından da soğuk hava ile birlikte bakterilerin ortama yayılmasına neden olacağı için önemlidir. (Hürriyet / Ahmet Can)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)