E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKKTC'nin iki devletli çözüm önerisine Rumlardan ret---

KKTC'nin iki devletli çözüm önerisine Rumlardan ret

KKTC'nin iki devletli çözüm önerisine Rumlardan ret
29 Nisan 2021 - 04:58 borsagundem.com

BM himayesindeki görüşmelerde KKTC heyetinin sunduğu iki devletli çözüm önerisi Rumlar tarafından reddedildi. Şimdi gözler İngiltere'de. Garantör devlet İngiltere'nin, Rumların çözüme yanaşmaması halinde KKTC'yi tanıyacağı söyleniyor

Kıbrıs'taki tarafları 4 yıl sonra buluşturan toplantılar, İsviçre'nin Cenevre kentinde devam ediyor. 

İki devletli çözüm teklifi, sürecin dört yıldır tıkanmış olmasının ardından İsviçre’nin Cenevre kentinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le yapılan gayrıresmi görüşmeler sırasında sunuldu.

BM Genel Sekreteri görüşmelerde her iki tarafa da yaratıcı olmaları çağrısında bulunmuştu. Görüşmelere garantör devletler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin dışişleri bakanları da katılıyor.

Planı sunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Reuters’a bu hafta başında yaptığı açıklamada, daha önce Rumlar tarafından reddedilmiş olmasına rağmen, iki devletli çözümü önerisinin görüşmelere yeni bir vizyon getirmesini umduğunu söylemişti.

Kıbrıslı Türkler’in sunduğu planda, “Teklif, adada iki devlet arasında egemenlik ve uluslararası statüde eşitliğe dayanan işbirliğine dayalı bir ilişki kurulmasını amaçlıyor” ifadeleri yer alıyor.

Planda BM Genel Sekreteri Guterres’e BM Güvenlik Konseyi’nin her iki taraf için eşit uluslararası statü ve eşit egemenlik hakkı tanıyan bir karar kabul etmesi konusunda girişimde bulunması çağrısı yapılıyor.

Plan, iki bağımsız devlet arasında ilişkilerin geleceği konusundaki müzakerelerin BM Genel Sekreteri’nin himayesinde yapılacağını ve görüşmelerin mülk, güvenlik ve sınır düzenlemeleri gibi konulara odaklanacağını belirtiyor.

Tarafların varacağı herhangi bir anlaşmanın da her iki devletin aynı anda yapacağı referandumda onaya sunulacağı ifade ediliyor.

Ancak Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis, teklifi “büyük bir hayal kırıklığı” olarak niteledi.

Rum lider, “Elbette Genel Sekreter’e bizim herhangi bir provokasyon olmadan ya da bizim duyduğumuz kabul edilemez şeylere atıfta bulunmadan olumlu bir iklim yaratmak istediğimizi söyledim. Genel Sekreter’e kendi duruşumuzu yazılı bir şekilde ileteceğimizi de bildirdim” ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nedim29 Nisan 2021 07:48

    Bak sen bu şerefsizler Türkler ile beraber yaşamaya çok mu meraklı?   Hayır tabi ki bunlar kana susamış it sürüleridir.  Tarihte defalarca yaşanmış katliam örnekleri bu alçakların tarihinde mevcuttur.  Buna rağmen sol muhalefetin akla izana sığmayan  ihanet söylemleri  oradaki  Kıbrıs Türkü vatandaşları için nasıl bir   perişanlık  ve korkunç akıbet istediklerini  alenen ortaya koymaktadır.  Türkiye deki muhalefet dahil bunlar peşlerine takılanları ancak cehenneme sürüklemek için vardır.  Öyle sabit yalanları sürekli yüz kızarmadan  söylemeleri  bunların ruhsuz yaratıklar oluğunun göstergesidir.

  • Osman29 Nisan 2021 06:21

    Böyle iyi iki ayrı devlet olarak devam etsinler.Rumların bulduğu doğalgazda hediyemiz olsun.Dostluk kazansın Yoksa eski günlere geri dönülür yok eşitlik ilkesi çerçevesinde birleşeceklermiş felan geçin bunları çocuk oyuncağı öyle şeyler gerçekleri kabul edin bu iki toplum asla bir arada yaşayamaz.En iyi çözüm şu anki düzen.Gayet güzel Rumlar doğalgazı paylaşmak istemiyorlar bırakalım onların olsun bu şekilde iki ayrı devlet daha barıiçıl şekilde yaşayabilir.İki devlet sınırlarını açabilir vizeleri kaldırabilir ekonomik işbirliğine gidebilirler bunların hepsi olur ama başka türlü çözümler eski günler katliamlar , soykırımlar demektir.