E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKısa vadeli risk algısı dönüyor---

Kısa vadeli risk algısı dönüyor

Kısa vadeli risk algısı dönüyor
26 Mart 2020 - 09:20 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde piyasa fiyatlamalarına güvenmekte zorluk çekildiği belirtiliyor.

ABD Kongresi’nde onay bekleyen mali teşvik paketine yönelik beklentilerin global hisse senedi piyasalarını kısa vadeli domine etme durumu 25 Mart işlemlerinde de geçerliliğini korudu. Gün boyunca karışık bir seyir içerisinde olan Amerikan borsalarına ait vadeli endekslerin ardından spot işlemlerde primlenme isteği korundu. Söz konusu paket ise Senato tarafından onaylandı ve Temsilciler Meclisi ile Başkan Trump’ın önüne imzaya gitme aşamalarını beklemeye geçti.

Yeni günde Asya fiyatlamaları kendisine has hikaye ile –sınırsız fonlama- pozitif ayrışmayı başaran Güney Kore borsası dışında değer kayıplarına işaret ediyor. 

Japonya’da değerlenen yenin etkisi NKY 225’deki kayıpların %-4 ile dikkat çekmesine neden oluyor.
Geride kalan gün içerisinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülke varlıklarındaki pozitif eğilim korundu. Amerikan dolarının performansını gösterir DXY endeksi aşağısına gelmekte zorlandığı 101 seviyesini gün içerisinde bu kez geçmeyi başarırken, tahvil faizleri ise ağırlıklı yatay seyretti. Öte yandan Amerikan 10 yıllık tahvil faizi ilk işlemlerde < %0.80 görüntüsü içerisinde bulunmakta. Ons altın üretim ve teslimata dair spekülatif haber akışının ardından $1600 civarında dengelenirken, petrol kontratları ise nispeten zayıf seyretmekte.

Bugün TSİ 14.05’de Fed Başkanı Powell’ın NBC’ye vereceği TV röportajı yakındantakip edilecek. Röportaj, Başkan Powell’ın 15 Mart’taki faiz indirimi hamlesinden sonra ilk kez mesajlarını vereceğini platform olması açısından kritik önemde bulunuyor. Ayrıca, Greenspan ve Bernanke’nin ardından kendisi de kriz dönemlerinde mülakat yoluyla halka seslenen başkanlar arasına girmiş olacak.

Genel olarak piyasa fiyatlamalarına güvenmekte zorluk çekme durumumuzda herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Kısa vadeli ve oynaklığı artmış (her iki yönde) işlemlerden ziyade genel gidişatın ne yöne evrilmekte olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle likidite tarafındaki problemlerin nispeten çözülmeye başladığını düşünüyor –basis swaplar bazında EUR ve JPY seviyeleri bu yönde sinyaller veriyor, EURUSD paritesinin 1.09 seyrini bu şekilde okuyoruz- ve-fakat makro ekonomik seyir açısından henüz önemli rakamları görmediğimizi düşündüğümüzden sabırlı davranmanın en doğru yatırımcı davranışı olması gerektiğine inanıyoruz. BİST 100 endeksinde 93200, S&P 500 de ise ilk etapta 2750-2800 aralığına gelinmedikçe şüpheyle yaklaşma durumumuzda revizyona gitmeyi düşünmediğimizi belirtmek isteriz.

Türkiye açısından < 500bp şeklinde oluşan 5 yıllık CDS’in risk algılaması açısından pozitif olduğunu ancak bu durumun ülke spesifikten ziyade kısa vadeli risk algısının dönüşü ile paralel olduğunu değerlendiriyoruz. USDTRY paritesinde takip ettiğimiz destekler 6.40 ve 6.25 olmaya devam ediyor. EURUSD fiyatlamaları swap kaynaklı gelişmelerle 1.0860 bölgesini yukarı yönde geçti ve kısa vadede
1.09-1.10 aralığında dengelenme isteği içerisinde olduğu sinyalleri verdi. Hareket bölgeye kaynaklı haber akışı kaynaklı olmaması nedeniyle güven problemi yaşıyoruz.

Bugün ABD’de açıklanacak olan haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi en önemli başlık konumunda. Karışık-ağırlıklı negatif seyrin Avrupa ve yerel varlık fiyatlamalarına da sirayet ettiğini görebiliriz.Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.03 ile yatay performans ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-0.25 ile 89063 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıl vadeli tahvilde faizin son düzeyi %12.70, 5 yıl vadeli CDS’in kapanışı ise 461bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kazançları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %3.13, DAX %1.79 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %1.70 ile takip edildi. Genele yayılır iyimserlik Avrupa fiyatlamalarında etkisini gösterirken, negatif yönde ayrışan varlık grubu gözlenmedi.

Amerika kıtası işlemlerinde pozitif fiyatlama isteği korunurken, majör ABD endekslerinde Nasdaq’ın %-0.45 ile olumsuz tarafta ayrıştığı görüldü. Dow Jones %2.39 ve S&P 500 ise %1.15 ile fiyatlanırken, hareket gelişmekte olan ülke varlıklarında boyutunu genişletti.

Brezilya ve Şili %7, Kolombiya ve Arjantin ise %10’un üzerindeki primlenme eğilimleri ile dikkat çekti.
Asya’da yeni gün fiyatlamaları vadeli ABD endekslerindeki seyre paralel olumsuz performansa işaret etmekte. TSİ 08.50/ NKY 225 %-3.52, CSI 300 %-0.11 ve KOSPI %0.72 ile fiyatlanırken, CNH-CNY spreadi 159 pips seviyesinde oluşmakta. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 7.0692 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)