E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKısa çalışma emekliliği nasıl etkileyecek?---

Kısa çalışma emekliliği nasıl etkileyecek?

Kısa çalışma emekliliği nasıl etkileyecek?
13 Haziran 2021 - 10:10 borsagundem.com

Kısa çalışmada olan işçilerin çalışmadıkları günler için emeklilik primi yatırılmıyor. Bu nedenle özellikle en başından beri kısa çalışanların emeklilik tarihleri uzayacak. Bu kişilere getirilecek borçlanma hakkıyla sorun çözülebilir

30 Haziran'a kadar devam edecek olan kısa çalışmanın süresi uzadıkça çalışanların sigorta primi eksikliği sorunu doğmaya başladı. Kısa çalışana borçlanma hakkı getirilirse bu sorun çözülebilir. İşverenlerin de desteği sağlanırsa işçinin borçlanma maliyeti de hafifler. Kısa çalışmadaki işyerlerinde, ödenek alan işçiler için işveren tarafından emeklilik primi yatırılmaz. Bu süreler için yalnızca İŞKUR tarafından genel sağlık sigortası primi yatırılır. Kısa çalışma bazı işyerlerinde işyerinin tamamen kapanması şeklinde uygulanıyor.

EMEKLİLİK UZAYACAK
Bu gibi işyerlerinde işçiler 30 gün üzerinden kısa çalışma ödeneği alıyor. 30 gün üzerinden ödenek aldıkları aylarda emeklilik primleri hiç yatmıyor. Emeklilik için gerekli üç şarttan sigortalılık süresi ve yaşı sağlayan ancak prim günü dolmamış kişiler, kısa çalışma ödeneği alıyorsa emeklilik tarihleri uzayacaktır. Ayda 15 gün üzerinden kısa çalışma ödeneği alan bir kişi için 15 gün emeklilik primi yatırıldığı için bu kişinin emekli olacağı tarih her ay 15 gün uzar. Kısa çalışmanın 30 Haziran tarihine kadar uzatılmasıyla, Nisan 2020 itibarıyla ödenek almaya başlayan bir işçinin Haziran 2021 sonuna kadar kısa çalışmada olması halinde 15 aylık sigorta primi yatırılmamış ya da eksik yatırılmış olacak. Ayrıca kısa çalışma süresince işçinin emeklilik ve kısa vadeli sigorta kollarına prim yatırılmıyor olması, emzirme ödeneği ve rapor parası konusunda sorun doğurdu.

İŞÇİLERİN SORUNU ÇÖZÜLEBİLİR
Kısa çalışmadaki işçilerin süreç boyunca yatırılmamış primleri için borçlanma hakkı getirilirse bu sorunların çözümü mümkün olabilir. Kısa çalışma ödeneği almış kişiler için tanınacak borçlanma hakkıyla isteyen çalışanların bu sürelere ilişkin primleri yatırarak bu günleri emeklilik dahil olmak üzere bütün sigorta kolları için gerekli prim ödeme gün sayısı hesabına dahil etmesi sağlanabilir. Bu durumda çalışanların emzirme ödeneği, rapor parası, ölüm aylığı bağlanması gibi durumlarda prim eksiği gibi sorunlar yaşaması engellenecektir. Ayrıca kısa vadeli sigorta kollarından sağlanacak yardımlara ihtiyacı bulunmayan kişiler için yalnızca emeklilik, malullük ve ölüm sigortası primlerini borçlanma hakkı da getirilebilir. Bu sayede emekli olmak için borçlanacak kişilerin borçlanma maliyeti azalır.

İŞVERENLER DE KARŞILAYABİLİR
Borçlanma hakkı getirilirse bazı işverenler işçilerin ödeyeceği borçlanma tutarını karşılayabilir. Pek çok işveren kısa çalışma süresince işçilerin gelir kayıplarını telafi etmek istedi. Ancak bu konuda mevzuatın açık olmaması nedeniyle yaşanan tereddütler bunu engelledi. Bu şekilde bir borçlanma hakkı tanınırsa işverenler çalışanların borçlanma tutarlarını ödemeyi tercih edebilirler. Ayrıca çalışanların vergi indirimi elde etmesi de söz konusu olduğu için borçlanma maliyeti yüzde 15 azalacaktır.
(Okan Güray Bülbül /Akşam)

Kısa çalışma ödeneğinde süre resmen uzatıldı

Kısa çalışma işsizlik maaşını etkiler mi?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)