E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKırtasiyeciler çıkış yolu arıyor---

Kırtasiyeciler çıkış yolu arıyor

Kırtasiyeciler çıkış yolu arıyor
03 Ekim 2020 - 10:22 borsagundem.com

Yüz yüze eğitimin çok sınırlı bir şekilde yapılması, kırtasiye sektörünü olumsuz etkiliyor. Ürünleri raflarda kalan esnaf, devletten destek bekliyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını, eğitim hizmetlerinin yavaşlaması nedeniyle kırtasiye sektörünü de derinden etkiledi. Uzaktan eğitim sürecinde faaliyetlerini yavaşlatmak zorunda kaldıklarını belirten Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Mehmet Helvacıoğlu, “Kırtasiyeciler olarak 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci döneminden bu yana neredeyse hiç iş yapamadık, ürünlerimiz raflarda kaldı” dedi.

Sektörün ayakta kalabilmek için bir çıkış yolu aradığını söyleyen Helvacıoğlu, 2020-2021 eğitim öğretim yılında yüz yüze eğitim başlangıç tarihinin 21 Eylül'e ertelenmesi ve bu tarihte sadece okul öncesi ve birinci sınıflar için yüz yüze eğitimin başlatılmasının sektör için yine umutları boşa çıkarttığını kaydetti.

Kırtasiyecilik sektörünün ciddi oranda kan kaybettiğini de anlatan Helvacıoğlu, “Raporlar şunu gösteriyor ki, salgın sonrası bazı sektörler eski dinamiklerini sürdüremeyecekler ve toparlanmaları zaman alacak; hatta kimi raporlara göre toparlanamayacaklar da. Sektörümüz için istediğimiz destekleri alamazsak ne yazık ki bu raporlarda işaret edilen sektörlerden biri olabiliriz” diye konuştu.

İTHALAT ETKİLENDİ

İthal ürünlere getirilen geçici ek gümrük vergi süresinin yılsonuna kadar uzatılmasıyla bazı kırtasiye ürünlerinde ithalatçının yüzde 70'lere varan gümrük masrafıyla karşı karşıya kaldığını dile getiren Helvacıoğlu, bu yükü fiyatlara yansıtamadıklarını belirtti. Durumun ithalatçılar için büyük zararlar doğurduğunun altını çizen Helvacıoğlu, “Bu yıl perakendelerimizde satılan kırtasiye ürünlerinde ek vergiler ürün fiyatlarına yansımasa da gelecek yıl ithal ürün fiyatları bu durumdan çok ciddi etkilenecek” ifadelerini kullandı.

Kırtasiye ürünlerinde beklenen fiyat artışına yönelik bir fiyat güncellemesine gitmeyeceklerini düşündüğünü açıklayan Helvacıoğlu, bu yıl enflasyon oranında yüzde 12 olarak bir artış yaptıklarını hatırlattı.

VERGİ ÖDEMELERİ ÖTELENSİN

Geçen seneye oranla yüzde 60'lık bir gelir kaybına uğradıklarını söyleyen kırtasiyeci esnafı, salgın döneminden önce bin liraya yakın olan gelirlerinin artık 300-400 liraya kadar düştüğünü ifade etti. Okulların açılmadığı sürece kırtasiyecilerin büyük sıkıntılar yaşayacağını söyleyen TÜKİD Başkanı Mehmet Helvacıoğlu, sektörün ancak okullarda yüz yüze eğitimin tekrar başlaması ile hareketlilik kazanacağını vurguladı. Helvacıoğlu, salgın döneminde vergi ve sigortaların ötelenmesi, kredi desteğinin sağlanması, kırtasiye ürünlerinde KDV indirimine gidilmesi yönünde taleplerinin bulunduğunu aktardı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • As03 Ekim 2020 16:39

    Ulan bordrolu çalışan işçinin 1 ayda verdiği vergiyi sen bir yılda ver sonra devletten yardım.iyi vallahi

  • Zam03 Ekim 2020 12:54

    Beter olun, sizlerle beraber vicdanı kalmamış kafasına göre herşeye hergun zam yapan benzer esnaflarda beter olsun. Tabi bunun yanında yetkili mercilerin de denetimsizligini unutmamak gerekir onlara da selam😜

  • pazarci03 Ekim 2020 12:13

    beles yerden gecinme yontemi....herkes destek bekliyor,devletten destek bekleyene ver eline bir kazik kendisine destek yapsin,yapamiyacagin isin basina gecme......

  • Bika03 Ekim 2020 10:46

    Bilgisayar satışları beklenmedik şekilde korona nedeniyle artmış, kırtasiye paraları oraya gitmiştir.

  • emekci03 Ekim 2020 10:36

    1 yıl da kar etmiyiverin

  • mesut kaya 03 Ekim 2020 10:34

    o sektör destek bekler bu sektör destek bekler. paraları kazanırken iyi biraz kötü olunca destk bekler. yılkardır kazandıklarınıza sayın. kazanmıyorsanız kapatın. asıl vatandaşın desteğe ihtiyacı var. vatandaşta para olacak ki harcasın tüm sektör dönsün.

  • Ehhh birazda böyle03 Ekim 2020 12:36

    Demi ya 30 sene aynı işi yapıp iş olmadığından şikayet edenler bir maaşlı çalışan kadar vergi ödemeyenler, madem bu kadar müzdaripsiniz ne diye 30 senedir o işi yaparsınıza kapatın gidin.