E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKiraya verilecek limanlarda yeni gelişme!---

Kiraya verilecek limanlarda yeni gelişme!

Kiraya verilecek limanlarda yeni gelişme!
24 Ekim 2022 - 17:12 borsagundem.com

AK Parti Milletvekili Yılmaz, 49 yıllığına kiraya verilecek limanları düzenleyen maddenin tekliften çıkarılarak ayrı değerlendirileceğini ifade etti.

AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, 49 yıllığına kiraya verilecek limanları düzenleyen maddenin Vergi Usul Kanun teklifinden çıkarılarak ayrı değerlendirileceğini belirtti.

Habertürk'ün haberine göre TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan 'Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ele alındığı komisyonda, CHP ve HDP'li üyeler, 'usul' tartışması talep etti. CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından daha önce şekil yönünden iptal edilen limanların kiraya verilmesine ilişkin maddenin tekliften çıkarılmasını istedi.

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, teklifin geneli üzerindeki görüşmelere geçmeden, limanların 49 yıllığına kiraya verilmesini düzenleyen maddenin tekliften çıkarılarak, ayrı değerlendirileceğini açıkladı.

AYM TARAFINDAN İPTAL EDİLDİ

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin başvurusu üzerine; bazı limanların işletme hakkı verilmesi veya devredilmesi yöntemiyle özelleştirilmeleri ile imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme sürelerini 49 yıla kadar uzatan kanun düzenlemesini iptal etmişti.

Ocak 2022’de TBMM’de kabul edilen torba kanun ile Özelleştirme Uygulamaları Hakkındaki Kanun’a geçici madde eklenmişti.

Geçici madde ile; Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Devlet Demiryolları’na ait bazı limanların işletme hakkı verilmesi/devri yöntemiyle özelleştirilmeleri neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme sürelerinin 49 yıla kadar uzatılabilmesi sağlanmıştı.

DOLAYLI ÖZELLEŞTİRME

Anayasa Mahkemesi, 20 Temmuz 2022 tarihinde verdiği kararla, düzenlemeyi iptal etti. Oybirliği ile alınan iptal kararında, şu değerlendirmeler yapıldı:

Kural, özelleştirme sözleşmelerindeki süreler sonunda, özelleştirme öncesindeki hukuki statülerini tekrar kazanacak olmaları sebebiyle yeniden özelleştirme uygulamalarının konusu olabilecek limanların, özelleştirme sözleşmelerinin sürelerinin uzatılmasını öngörmek suretiyle mevcut özelleştirme süresi sonrasında da işletme hakkının devamının sağlanmasına, başka bir ifadeyle dolaylı olarak özelleştirilmelerine imkân tanımaktadır. Söz konusu dolaylı özelleştirmeye taraf olabilecekler ise mevcut özelleştirme sözleşmelerinin tarafları ile sınırlandırılmaktadır.

AYM, limanların 49 yıllığına ihalesiz devrini iptal etti

 

Türkiye limanlarında elleçlenen yük miktarı artıyor

 

Türk limanlarında 5 ülkeye tedbir kararı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)25 Ekim 2022 10:11

    Ne kirası ya..Bence karata, israile, ruslara, abd liler eingilzielr ekökten satalım. Bu limanları kökten satıp milletimizin yükünü hafifiletecek  becerikli vekiller aranıyor :D . satu bu limanlıar sonra başarı fotohrafını ekibin ile paylaş ...cumhuriyeti kuranlar satamadı bir türlü 100 yıldır, elimizde kaldı limanlar :D 

  • haramzadeler24 Ekim 2022 21:19

    ohh yandaşlara pasta desene...

  • Pala24 Ekim 2022 21:09

    Vatana ihanet son anda önlenmiş.

  • adam24 Ekim 2022 18:09

    ya ne gerek var hepsı batar halka gecer.1 tl halk alır

  • Volkan24 Ekim 2022 17:57

    Anayasa mahkemesi güzel bir mantık bulmuş. Trabzon Liman yöneticisi sürekli uzatılsın biz yatırım yapammıyoruz süre erken bitecek diye şeklinde konuşuyor TV'de. Bir sonraki sefer daha düzgün sözleşme olmlalı.

  • ya hak24 Ekim 2022 17:36

    satın olsun bitsin toptan çözüm gereksiz yere meclis de oylanmamış olur

  • Zübük sevmez25 Ekim 2022 09:36

    Seni de satalım boş oksijen israfısın ğerçi bir poka yaramazsın kimse almaz seni foseptik çukuruna atasak boş zararlı yaratık imha etmiş oluruz.

  • Lale24 Ekim 2022 21:10

    Liman satılır mı? İhracat yapmani istemeyen bir ülke alır, işleri aksatir, görürsün