E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKiralara büyük zam kapıda---

Kiralara büyük zam kapıda

Kiralara büyük zam kapıda
04 Mayıs 2022 - 13:16 borsagundem.com

Enflasyondaki rekor artışlar sonrasında kira artış oranlarınlarının %60'I aşması bekleniyor. Artışların gelecek yıl da %40 ila %60 civarında devam edeceği öngörülüyor

Kira artış oranlarının yıllık TÜFE ortalamasına üzerinden belirlenmesi eski kiracıların olağanüstü seviyelere ulaşan kira bedellerinden şimdiye kadar daha az etkilenmesini sağlamıştı.  BETAM verilerine göre, yeni kiracılar için kira artış oranı mart ayında yıllık yüzde 123,5’i bulurken, TÜİK’in TÜFE ortalamasına göre kira artış oranı martta yüzde 29,88’de kalmıştı.

Sözcü'nün haberine göre ise bundan sonra enflasyon düşse de artsa da, eski kiracıların da yüksek kira bedellerine maruz kalmaları bekleniyor. Bunun da, son dönemde evini daha yüksek bedellerden kiraya vermek isteyen ev sahibiyle mahkemelik olan kiracıların mağduriyetini daha da artıracağı belirtildi.

‘KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE 60’I AŞACAK’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) 2022 Mart’ta yıllık yüzde 61,14 olmuş; ancak kira artış oranı 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirlendiği için, nisan ayında kiralara yapılacak zam oranı yüzde 29,88’de kalmıştı.

TÜFE’nin nisan ayında yeni bir rekor kırarak yüzde 68’e kadar çıkması, kira artış oranın da ilerleyen aylarda yüzde 50’ye yaklaşması bekleniyor.

Habere göre Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu, “Önümüzdeki ay, eğer enflasyon bu seviyede devam etse bile kira artışı yüzde 34, bir sonraki ay yüzde 43 gibi artarak yüzde 61’lik resmi enflasyona yaklaşacak. Bu da TÜFE ile kira artışının arasını kapatacak” dedi.

Kira bedellerindeki artışın konut fiyat artışına yaklaşacağına da işaret eden Erdoğdu, “Kiracılar için durum giderek zorlaşacak” değerlendirmesinde bulundu.

‘ENFLASYON DÜŞSE DE ZAM ORANI YÜKSEK KALACAK’

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman ise, ilerleyen aylarda TÜFE ile kira artış oranı arasındaki farkın kapanması endişelerinden başka, gelecek sene yaşanacak başka bir sıkıntıya dikkat çekti.

Ev sahiplerinin enflasyonu yüzde 61 iken kiralardaki artışın yüzde 29’larda kalmasının 6,5 milyon kiracı için olumlu bir gelişme olduğuna işaret eden Büyükduman, “Türkiye’nin enflasyonu önümüzdeki yıl yüzde 10’a düşse de ortalama TÜFE belki de yüzde 40’ı aşacak” dedi ve bu sefer de kiracıların enflasyon düşerken yine yüksek kira artışlarına maruz kalacaklarını ifade etti.

8 MİLYON KİRACININ 6,5 MİLYONU ESKİ KİRACI

Diğer yandan Büyükduman’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye’de yaklaşık 8 milyon kiracı var. Bunun da yaklaşık 6,5 milyonunun eski kiracı.

Eski kiracıları doğrudan ilgilendiren artış oranları şöyle olmuştu:

TÜFE 2021 Mart’ta yıllık yüzde 16,19 artarken, bu oran kademeli bir şekilde artarak 2021 Kasım’da yüzde 21,31, 2021 Aralık’ta yüzde 36,08’e çıkmıştı. 2022’ye gelindiğinde ise, yılın ilk ayında yıllık yüzde 48,69 artan TÜFE, şubatta yüzde 54,44, martta ise yüzde 61,14 oranında yükseldi.

Kira artış oranı ise 2021 Mart’ta yüzde 12,81 iken, 2022 Mart’ta yüzde 29,88 oldu.

KİRA BEDELLERİNDEKİ SERT ARTIŞLAR SÜRÜYOR

Öte yandan, BETAM verilerine göre, ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları 2022 Mart’ta yıllık yüzde 123,5 arttı ve ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 37,7 TL'ye yükseldi.

Yıllık kira artış oranı İzmir'de yüzde 82,8, Ankara'da yüzde 116,1 olurken, İstanbul'da yüzde 126,5 oldu.

BETAM verilerine göre, en yüksek yıllık kira artışının görüldüğü il yüzde 166,6 ile Antalya oldu.Bu ili yüzde 126,5 ile İstanbul, yüzde 117,5 ile Mersin, yüzde 116,1 ile Ankara ve yüzde 100,3 ile de Kocaeli takip etti.

MAHKEMELER EV SAHİBİ-KİRACILARLA DOLU

Kira bedellerindeki bu artışlar, son dönemde ev sahibi-kiracı barışını da bozdu.

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar’ın aktardığına göre, sulh ve icra hukuk mahkemelerinde görülen kira tespit ve kira tahliye davalarının toplam dava sayısına oranı, son bir yılda yüzde 10’dan yüzde 20’lere çıktı.

Aynı şekilde kira tespit ve tahliye davalarının, genel davalar arasında ilk sıralara yükseldiği belirtiliyor.

Kimler emlak vergisi ödemez?

 

5 ekonomistten emlak piyasası tahminleri

 

Metaverse’de sanal emlak yatırımı için doğru zaman mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (33)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cello06 Mayıs 2022 00:06

    Ev sahipleri haklı adam para bağlıyor ...bedavamı versin...devlet bu durumda kiracılara para yardımı yapsın...dengeyi devlet sağlar...birde mültecileri gönderseler ev sıkıntısı kalmaz.

  • Vicdanınız kurusun05 Mayıs 2022 09:53

    Yabancılara satış ve kiralama yasaklansın bak bakayım fiyatlar nasıl düşüyor

  • Mucise Reis ;)05 Mayıs 2022 08:44

    Domates biber alamayan nasıl ev alacak ? süt yoğurt alamayan nasıl bal peynit pekmez alacak üzerine es sahibi olacak  :D sorun kiracı-ev sahibi değil. zırvalık ekonomi modelidir. Suni baskılar bu problemi doğurmuştur. Herkes haklı  Sen borsadan yzde yüz kazan 100 bin tl ile. adam 900 bin tl lik evden alsın 1 yılda 10 bin tl :D ... ev sahibi enayimi bu ekonomık sistemde hayır işleri yapsın ? 5 tane evin olsun sen kaç paraya kiralarsın ? kiraya verirsin ? sorun ekonomı düzenszliği farklı kanuni uygulamalardır. plansız kentleşmedir. ev sahibi değildir. Gerçekler görülmeden gerçek çösüzm üretilemez. ayna yansıma bu sorun. 

  • Mks 05 Mayıs 2022 07:45

    Son aylarda Yatırımcılar evlerini satıyor alanlarda hep oturum İçin alıyor.Üzücü tarafı miraya vermek için ev alan giderek azaldıkça arz da dibe indiğinde esas görcez.20-25 sene önce 10-12 yıllık kira evi amorti ediyordu şimdi 30-35 sene çoğu semtte salakmı yatırımcı kiracı İçin ev stoklasın çok daha karlı enstrümanlar varken.Yıllarca daire sahipleri sömürüldü ucuz kira zamlarıyla ve amortismanlar çok uzadıydı şimdi düzeltme süreci başladı kiralar ne zaman evin ederinin 120-150 de biri olur aylık o zaman yatırımcılar tekrar döner bu bir gerçek. Sürekli mal sahiplerini suçlamayı bırakacak bu halk,onlar olmadan Nası kiralık ev bulup oturucaklardı.geçmiş olsun

  • Mehmet05 Mayıs 2022 07:44

    Bu kiralar sosyal patlama yapar maaşların acil değişmesi lazım

  • 🤔05 Mayıs 2022 01:55

    Özellikle büyük şehirlerdr arz talep ilişkisine bağlı olarak evler fiyatlanıyor.Bundan doğal bir durum yok.Diğer şehirlerde arz talep ilişkisine bakılmamksızın büyük şehirlere ve eflasyona bakılarak artıyor.Büyük şehirlere göre yine de uygun.Anlayacağınız aldığınız maaş ev kirası ödemiyorsa büyük şehirlerin espirisi kalmıyor.

  • 😂04 Mayıs 2022 23:07

    Aşağıda sallayanlara madem o kadar düşünüyorsunuz kiracıyı 8-10 tane ev alında kiraya verin 500 liradan asgari ücretle çalışan kardeşlerimize,burada yazacağınıza işe yarayın yazmak bedava.

  • Hehe04 Mayıs 2022 21:11

    Lazlar para kazandigi middetce no problem

  • Seco04 Mayıs 2022 22:33

    Hasssiyah ordan bölük

  • Rota 04 Mayıs 2022 20:56

    İnsanlarda hayata karşı endişe geçim sıkıntısı psikoloji bozukluğu olmaya başladı geçim sıkıntı stres insanları kalp krizi ve beyin kanamasına yol açıcak hastalıkların çok olacağı bir döneme sokabilir insanları umutsuzluğa bu hale sokanları Allah bildiği gibi yapsın

  • Mucise Reis ;)04 Mayıs 2022 19:27

    Türk milleti ne diye devlet kurdu ?  türk kavimleri yerleşik hayata geçti. Yurt yaptık. Yaylak otlak yerine ev yaptık. Tarım yaptık. Hayvancılık yaptık.  At besledik. İnek, koyun besledik. Buğday mısır ektik. Derken Türk devletimizi  Anadoluya kurduk... yıl 2022  Çalışan ev alamıyor, otomobil alamıyor. Çiftçi ekemiyor, besici hayvan bakamıyor. Tarlalara gübre yok. Hayvanlara yem yok. işçi 4250 tl ile ev almasını bırak, kiralık ev bulamıyor... yahu bu devlet kimin için kuruldu ? TÜRK MİLLETİ neden devlet kurdu ?  Bir avuç insan padişahlıkla yaşasın diye mi ? Suriyeden 10 milyon Afganistan 1 milyon somalisi arabı gelsin diye mi ? yahu DEVLET NE DİYE KURULUR ? NE DİYE DEVLETİN BİREYİ MİLLET vergi verir ? vatani askerlik hizmeti eder, ne saçma sapan ülke olduk ? sanki suriyeden göçüp gelen bu TÜRK MİLLETİ. doğma büyüme vatandaşımız, 1 dilim ekmeğe muhtaç 1 m2 toprağı yok, evi yok, otomobili yok, ŞÜKRET. ŞÜKÜR ET ?  ZIRVALIK ekonomi programı

  • Mgg04 Mayıs 2022 18:18

    Toki denen kurum evi olmayana ev yapmak için kuruldu. Bu hükümet toki adı altında zengine ev yaptı. Olacağı bu oldu. Şimdi alkışladınız ya 20 yıl. Ev ve araba için uyuyun hayal kurun.

  • Mucise Reis ;)04 Mayıs 2022 16:31

    Ya millet parasını devlet korumalı hesaba yatıracak. 1 milyona 3 ayda 300 bin faiz verecek... neymiş ? evim var İstanbul da kirada duruyor ben milyonluk evime 2 bin tl kira geliri alacakmışım :D .. Senin zırvalık sisteminin bedelini neden ben ödeyeyim ? İşçiye hak ettiğini verse,i memura hakl ettiğini verse, zaten ev sahibi de hak ettiğini kira olarak alır... Zinciri bozan kim burada ? .. işte düşünce mantığı bu. Herkes haklı. Haksız kimse yok. İstanbula 5 körpü daha yap ev fiyatı ve kira bedelleri yüzde 500 artsın :D yahu sanayiyi taşırsın başka şehre, kentsel yapılaşması İstanbulda bitirirsin. Sanayiyi ucuz şeçhirlere taşıtır, demir yolu ile bağlarsın. İSTANBULDA, izmirde,  YABANCI EV SATIŞI YASAK 5 YIL dersin :D kafa çalışmaz bunlarda hiç... 10 çözüm yazarım 5 dk da.  

  • baran04 Mayıs 2022 15:25

    Onu bunu bilmem devlet kanun çıkarıp 2021 kira ücretinin % 40-60  neyse üzerine çıkmasına asla müsaade etmemelidir.  Ayrıca kiralar hep enflasyona göre artacak diye bir şey yok.  Bu tam bir karaktersizlik örneğidir.  Ev sahibi olup ta bu haltları yiyen var ise Müslümanlıktan falan bahsetmesin. Ayrıca merak ta etmesin   sağ cebine koyduğu sol cebinden uçar gider. Kazancının bereketi olmaz.  Kim ne alışverişi yaparsa yapsın bir malı satan kendi karı ile karşısındakini de düşünmek zorundadır!  İnsanlığın gereği budur.  Zaten hepimiz bu Dünya da kiracı değil miyiz?  Elbette öyleyiz asla sahibi değiliz!  Ne  Krallar, ne İmparatorlar ne Efsaneler toprak oldu şu koca evrende yüz ila altı yüz galaksinin olduğu düşünüldüğünde  Dünya nın fark edilmesi bile imkansız neredeyse! Ama ilim sahibi zan eden tipler yahu diyor bak bu evreni biz fark ettik ve bulduk diyor!  Bak sen şu işe Yaratan ı düşünmek aklına bile gelmiyor!

  • Boş yapma04 Mayıs 2022 23:03

    Sana ne berabermi ödedin ev sahibiyle parasını alırken?

  • Mucise Reis ;)04 Mayıs 2022 16:36

    Benim insanımın evleri Vegasdan neden ucuz olsun ? neden Paris ve Amsterdam  Venedik vb. ucu zolsun. dünyanın göz bebeği İstanbul neden diğer şehirlere göre ucuz olsun ? tabiki ev fiyatıda kira fiyatıda aynı seviyelerde olacak. İstanbul köy mü ? dünyanın başkenti, dünyanın gözü olduğu şehir. Hak ettiği seviyede olması çok normal. Silahla, antlaşmala rile alamadılar, para verip gelip alıyorlar. Sen neden rahatsız oluyon ? USD EURO lazım değil mi ? ..Kanal İstanbul yapılınca Fİyatlar bir yüzde 100 daha koymayacak mı katarlılar gelince ? kiralar artmayacak mı  :D yazıyor ama boş yazıyorsun. Kendin ettin, kendin buldun. Ekonomi matematiktir. Yanlış hesap gelir seni işte böyle vurur. Kuru sıkı lak lak lak ötersin ortalıkta :D Kanal İstanbul geldin ucuzlayacak evler kiralar ahahah enflasyon artıkça kirada, ev fiyatıda hep artacak, yabancı hep ucuzladıkça TL ülkemizden gelip fiyat belirleyip arttıracak ...

  • TAKİPCI04 Mayıs 2022 15:15

    Kira artış oranlarına bir sınırlama getirilmesse, Çünkü insanın barınma hakkı .Buda toplumda çok büyük sıkıntılar çıkarır. Ev sahibi ve kiracı arasında büyük sıkıntılar çıkar. Hükümetin buna mutlaka bir sınırlama getirmesi gerekiyor.

  • Murat04 Mayıs 2022 15:15

    Aslında kiracı bir senelik kirasını peşin verebilse ev sahibinin zam baskısı kalkar Hatta kiracı için banka kredisi veya devlet katkısı daha net olur Şu anda enflasyonu aşağıya çeken yegane araç eski kiracı ve ev sahibidir.Bu böyleyken sadece kiracıyı değil ev sahibinide kollamak lazım bugün evimi satıyorum dese alacağı nakit enfalosyonu körükleyecek yere gider

  • Murat04 Mayıs 2022 16:04

    Hangi .......hoşuna gitmediyse bir cevapyazsın madem

  • E.g.04 Mayıs 2022 15:11

    TOKİ KONUTLARININ BİR KISMI KİRALIK KONUT ARZI YARATMAK AMACI BELEDİYELERE SATILMALIDIR BELEDİYELER DE KONUTLARI DÜŞÜK GELİRLİLERE KİRALAMALIDIR AYRICA BELEDİYELER KİRALIK KONUT YAPMALIDIR AYRICA İSTİHKAM BİRLİKLERİMİZ SOSYAL KONUT YAPMALIDIR AYRICA BANKA GMO LARINA SOSYAL KONUTLAR YAPIP KİRAYA VERME MECBURİYETİ GETİRİLMELİDİR AYRICA KIZILAY/AFAD SURIYEDE YAPTIKLARI 77.306 BRİKET KONUT GİBİ ÜLKEMİZİN DÜŞÜK GELİRLİ VATANDAŞLARI İÇİN DE BRİKET KONUT YAPMALIDIR

  • Piyasa ortamı 04 Mayıs 2022 15:00

    Satılık Ev fiyatları zaten çok yükseldi. Piyasadaki cogu ürünlerin fiyatları da bir hayli yükseldi. Eskisi gibi kredi çekip ev alan da yok. Inşaat sektörü eski hızında satışlar yapamıyor ve yapilan bina sayısı da az oluyor haliyle. Tüm bu etkenler göz önüne alındığında ev sahipleride kira fiyatlarını yükseltiyor lar.

  • Mazhar04 Mayıs 2022 14:55

    Geziden beri Türkiyemin insicamını bozdular İçimizde vatansever görünümlü hain çok fazla Allah yardımcımız olsun

  • mehteran osman04 Mayıs 2022 14:25

    ne artışı yav az bile... aylık 5000 tl den az kiralık ev olmamalı ev sahipleri sıkıntıda ve ev sahiplerini düşünen yok  !!! Yazık yav !!!

  • Yorum04 Mayıs 2022 19:49

    İkinci evi olana +%500 emlak vergisi ilk evin emlak vergisi evin fiyatının inde 8 i yani 1 milyonluk evin vergisi 8 binlira olsun görün bakalım kimse ev almaz ev fiyatları şu anki fiyatın 5 de 1 ine düşer şimdi her belediye konut ihtiyacını kendisi karşılaması Bi kere mütahitlik diye bir kurumun kalkması lazım maliyetine ev üretilip evi olmayana verilmelidir içine girip oturan da kira öder gibi ödemesi lazım bu böyle olmalı ayrıca yatay yapılaşmaya son verilmeli böyle oldukça tarım arazisi 2040 ta kalmaz istanbulun Ankara ın tarım arazisi kalmadı yani bu böyle devam ederse hiç bir şey kalmaz

  • Kaçkar KAPLANI04 Mayıs 2022 15:08

    Ev sahibinin evi yerinde duruyor ve her yıl değeri katlanarak artıyor. Altına yatırsan o kadar artmaz, üstüne bir de kira geliri alıyor neyin mağduriyetini yaşıyorsunuz? Memur %20 zam almış ama %120 ile kiraya ev arıyor, sizin yaptığınız tam bir aç gözlülük başka bir şey değil.

  • KILIÇ04 Mayıs 2022 13:55

    tüm ekenomik dengeler bozuk olunca artmayan bir şey yok ülkede ekenomi kontrol altında degil isteyen herkes istedigi zammı koyabiliyor faiz enfalasyonda sonuç dedi ama neye dayanarak konuştu belli degil allah yardımcımız olsun işimiz allaha kaldı .hükümet demek hükmeden demek egerki hükmedemiyorsa istifa etmeli ama onlar dünya bizden ibaret bizden başkası yok diyor.oysaki dünyada başarısızlıgı kabul edilmeli.

  • Aga04 Mayıs 2022 13:49

    Sebep olanlarin

  • osman04 Mayıs 2022 13:38

    akp nin ülkeyi ne hale getirdiğine bakın. 3 puan faiz indirdiler enflasyon yüzde 300 yükseldi.

  • Minnos yobaz 04 Mayıs 2022 13:35

    Yasasinnnnnnn hurrraaaaaaa gisganiyolaaaaaaaa 8 dane dayireden  muzzz gibi gira geliyooooooo artsinnnnnnn yasasinnnnnnn akapa parti rejimi huhuuohhhaaa oylar akapa parti rejimine yasasinnnnnnnnn berber bekliyo şimdi gillari boyatcaz huhhouhuhaasaas 

  • Evliya04 Mayıs 2022 13:34

    Birden fazla evi olanlarin evine devlet el koymali. barinma hakki, insan hakkidir. makul ucretlerle saglanmali. ev sahibi devlet olmali.

  • Evliya04 Mayıs 2022 16:20

    ''Evliyanın büyüklerinden biri, bir beldede 40 günden fazla kalmayı Allah'a itimatsizlik saydığından sürekli yer değiştirmiştir. Böylece kendisini kimselerin tanımadığı, dolayısıyla yardım bekleyemeceği ve Allah'tan başkasına bel bağlayamayacakları beldelere seyahat etmiştir. Bu onun Allah'a tam güven içerisinde olduğunun kanıtıdır. Ona göre Allah zaten onlara korku olmayacağının garantisini Kuran’da bildirmiştir. Evliyanın en önemli özelliklerinden biri de budur. Yani halk tarafından öğrenildiklerinde, deşifre edildiklerinde o bölgeyi terkederek tanınmadıkları yere giderler.'' İhtiyacı olmadığı, oturmadığı halde alınan evlerin hesabını birileri soracak elbette.

  • Çakma04 Mayıs 2022 15:01

    İsmine bak teklifine bak saçmalamışsın.

  • Ali04 Mayıs 2022 13:32

    Kira kontratı yıllık değilmi. Mala çökmeye hukuk çanak tutuyor. Kiracı çıkmazmış. iyiki kiracım yok.