E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKiralar o rakamı geçemeyecek---

Kiralar o rakamı geçemeyecek

Kiralar o rakamı geçemeyecek
24 Mayıs 2022 - 08:54 borsagundem.com

Ev kiralarındaki fahiş rakamlar ve yüksek zam yapma furyasına müdahaleye hazırlanılıyor. İstanbul gibi fahiş kira artışlarını yapıldığı iller için kiralara sınırlama getirilmesi gündemde.

Kiralarda son dönemde yaşanan artışlar Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden biri haline gelince konu AK Parti ve ilgili bakanlıklar tarafında masaya yatırıldı. Serbest piyasa ekonomi kurallarına uygun olarak kiralara sınırlama getirilip getirilemeyeceği, getirilirse bunun sıkıntı yaratıp yaratmayacağı üzerinde duruldu.

HOLLANDA MODELİ

Bu tartışmalar içinde Hollanda modeli gündeme geldi ve bunun örnek alınabileceği konusunda görüş oluştu. Hollanda hükümeti, konut sıkıntısı nedeniyle hızla artan ev kiralarına karşı orta gelir gruplarını korumak için serbest piyasadaki kiralık ev fiyatlarına müdahale kararı vermişti.

Buna göre kirası 763 Euro'ya kadar olan ve belediyeler tarafından alt gelir gruplarına kiralanan sosyal konutlar gibi, serbest piyasadaki evler için de puanlama sistemi getirildi.

BAZI İLLERDE GEÇERLİ OLACAK

Sabah'ta yer alan habere göre, AK Parti ve ilgili bakanlıkların üstünde durdukları alternatife göre kira artışlarına bir sınırlama getirilecek. Ancak bu, Türkiye'nin tümünde değil fahiş artışların yaşandığı İstanbul, hatta İstanbul'un da bazı bölgeleri gibi fahiş fiyat artışlarının yaşandığı illerde geçerli olacak.

Buralar için idarenin belirleyeceği bir oran olacak ve bu oranın üzerine çıkılmayacak.

KİRA ARTIŞLARI TÜFE'YE GÖRE YAPILIYOR

Borçlar Kanununa göre 5 yıla kadar olan kira artışları TÜFE'ye göre yapılıyor. Ev sahibi 5 yılın sonunda kira düşük kalmışsa bunun üstünde bir oran isteyebiliyor. Ancak şu anda uygulamada bu kurallar tamamen rafa kaldırılmış ve iş adeta çığırından çıkmış durumda.

Kira sözleşmesinin üstünde 2 yıl geçenler bile kiracıları TÜFE'nin çok çok üstünde rakamlara zorluyor.

Konut fiyatları yüzde 110 yükseldi

 

Konut Finansman Desteği'nin detayları belli oldu

 

Konut satışları yüzde 8,8 arttı

 

Konut satışında yeni düzenleme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Recai24 Mayıs 2022 16:14

    Ev sahipleri evi boş tutar, ucuza kiraya vermez

  • Şebelebettin24 Mayıs 2022 15:36

    Kira artışını bist 100'e endekslesinler.

  • Hehe24 Mayıs 2022 14:05

    Buna laz müteahhitlerin evleride dahil mi

  • Ali şimşek24 Mayıs 2022 13:19

    Yorum yazmayada korkuyorum benim ailemin huzurunu bozdunuz Allah sizi bildigi gibi yapsin antalya zamların altinda eziliyo

  • MEHMET24 Mayıs 2022 11:51

    2bin liralık evler 8 bine çıktı... resmen ülkenin tamamı enflasyon , kira , ulaşım altında ezildi de ezildii .. bıçak kemiğe dayandı GEÇİNEMİYORUZ

  • Türkoğlutúrk24 Mayıs 2022 11:14

    Aceleye gerek yok.20 yılda geldiğimiz nokta burası.avrupa hayalinden Arap işgaline.

  • TUNA24 Mayıs 2022 10:47

    GEBERSEDE  TÜRK MİLLETİ KURTARSA SU  TEK YÜZÜKLE İŞ BASINA GELENDEN

  • Hobbit24 Mayıs 2022 16:15

    Kötülere birşey olmaz. Demirel 90a kadar yaşadı

  • Mantıken bulalım çözümü 24 Mayıs 2022 10:37

    Her şeyin fiyatlari artti ve artmaya devam ediyor, insaat maliyetleri 2 yıl öncesine bakarsak belkide 3 kat arttı. Şimdi yeni yapilan 2+1 evleri muteahhitler 700 den aşağı demiyorlar. Bu daireye kiralık girecek kişi için ev sahibleri 4-5 milyar rahat fiyat isteyecekler. Ama 2 yıl önce kiraya giren kişi o günün şartlarında 600 liraya kiraya girmiş. Ev sahibi ise emsal fiyatlara piyasaya bakıyor ve ev kirasının 4000 ye çıkmasını istiyor mesela. Bunun ortasını kim nasıl bulacak şimdi.

  • Mucise Reis ;)24 Mayıs 2022 10:49

    700 bin tl kur korumalı hesaba atsa adam ev almasın hadi yüzde 22 faize atsın.. aylık net,   12 740 tl nakit aylık sıcak para ..yüzde 22 faiz ile... devlet korumalı yüzde 37  hesaplamadım.... şimdi bu ortamda ne ticaret yapılır, nede iş kurulur.. iş kurma maliyet vergi vb küçük ve orta esnafı çökertir. o bakımdan para evlere arabalara arsala vb akıyor.. ekonomık program sıcak aprayı usd harici yerlere yonlendırmeye çalışıyor, ama çiftçi bile ekmek biçmek yerine para uyutuyor... hayvancılık dahi uyuyan paraya geçiyor. Sadece problem ev deil... yanı bu ekonomık zırvalık bazı değerli aşırı şişirdi.. meselaaa para ekonomık model değişimi ile düzelse, eskiye döne bu sever sıcak para ticarete girecek, satışlar başlayınca duran varlıklarda fiyatlar düşecektir.. sorun kronık ekonomık program etkisi..

  • Mucise Reis ; ) 24 Mayıs 2022 10:12

    ya örnek vereyim yüzde 22 faiz var aylık. atıyorum 1 milyon paran var. günlük 500 tl net faiz aylık 15,000 tl üzeri getiri var. bu sisteme göre paradan para kazananlar evleri şişirmeye devam edecek.Ucuz buldum diye alacaktır. fakir fukara ise karnını doyurmaya çalışıyor. Ekonomik model paradan para kazanana faiz öderken, işçi memur emekli işsiz orta ve alt kesime ise NAS, FAİZ haram diyip faturasınıkesiyor. faiz yok is neden yatan paraya 3 aylık daha fazlası yüzde 37 veriliyor ?  çifçdiye bu faizler vergiler ile ödesek 1 yıl tarım ürünleri, tarım gıdaları, ekmek süt et vb ucuz ve sabit fiyattan yiyebilirdik. Para basılıyor, para frendlendiği için matbaada ama, basılan para abuk subuk yerlere gidiyor Global ekonomiye kontrollü geçiş yapmak lazım . İşer daha karışacağa benziyor yoksa. ciddi darbe yiyen emekçi ve emekliler artacak yoksa...

  • DOĞRU24 Mayıs 2022 10:02

    10 milyon göçmen olduğu sürece ne gıda nede ev kiraları durur,kiralanacak ev yok siz uzaydamı yaşıyorsunuz...

  • Mucise Reis ;)24 Mayıs 2022 10:01

    çözüm planlı programlı kentleşme programlı sanayi dağılımı planlı ucuz uzun faizli konut edindirme... hala kanun yap, kararname imzala, zabıta teimleri itnernet sitelerini inceleyip fırsatçı kovalana  vb. vb. bu saçma işleri devlet için çok komik. Sen özel şirket değilsin. Devlet gücün ve imkanın var... 85 milyin insan hala 2022 yılında ev sahi olamıyorsa, alamıyorsa, gençler evlenip Türk nufusu artışı sağlanamıyorsa bunun gelecek vebalı ağır ve büyük olur. Bırak siyaseti Ülkenin ve Türkiye nin konumu stratejısı her şeyleri tehlike altına girer. milli güvenlik meselesi olsu bu barınma ihtiyacı. ekonomiyi aştı çoktan... kritik düzeye geldik...

  • Ali24 Mayıs 2022 09:30

    İşi çığırından çıkaran 1 kişi. Her şeyin sorumlusu 1 kişi

  • Mucise Reis ;)24 Mayıs 2022 09:30

    kalıcı çözüm... morgace kredi faiz oranları avrupada ki gibi olur vade Almanda yüzde 2 bile deil hemde dunya krizi rusya baskısı enerjı kesıntıleri ukrayna savaşı vb. vb. vb. ya bizde :D Bizde karpuz alamıyor insanlar bırak ev almayı, domates alamayan, peynır alamayan, elektrık doğalgaz kredi kart faturaları ödeyemeyen... yahu böyle bir ülkede hala ben yöneticem ben yönetirim demekde bir başka komedi :D  sankı yam yam kabılesiyiz... Şimdi kalıcc olmayan bu çözüm denen işler saçmalıktan öteye gidemez.... böyle 2 kanun ile devlet ve millet yönetilmez. bu işler stratejı ve ciddi işlerdir. karnını koyuramayanlar barınamazda olsu... yakında birbirine takılan borçlar ile daha büyük mahkeme dosyaları birikmeye başlayacak. kredi kart kullanım zirve vurdu. eylül ayı sonrası işsizlik artmaya başlayacak, sonrasında hacizler alacak verecek  milyonlarda problem krnıkleşecek... önlem sıfır :D

  • Bik24 Mayıs 2022 09:27

    Böyle sorunlarla uğraşmamak için enflasyonu çözeceksin. Siyasi iktidara göre faiz neden enflasyon sonuçsa, politika faizini TCMB 1300 baz indirip  %1 yapsın da enflasyondan kurturalım ya da bir daha bu cümleyi kurmasın  çünkü yabancı yatırımcı bu sözleri duydukça parasını yurt dışına götürüyor.

  • Bik24 Mayıs 2022 10:49

    VERİ, alaycılığı anlayamamışsın. "Enflasyon neden, faiz sonuç."

  • VERİ24 Mayıs 2022 10:01

    faizi indirdiği için enflasyon yükseldi sen daha neyin türküsünü söylüyorsun...