E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKiracılara önemli uyarı!---

Kiracılara önemli uyarı!

Kiracılara önemli uyarı!
06 Mayıs 2022 - 08:10 borsagundem.com

Mayıs ayı kira artış oranı yüzde 34.46 oldu. Sektör temsilcileri ‘Zorlama artışı kabul etmeyin’ derken, ev sahipleri tadilatı bahanesiyle kiracısını çıkarmaya çalışıyor.

8 Milyon kiracıyı ilgilendiren mayıs ayı kira artış oranı yüzde 34.46 olarak gerçekleşti. Bu artışa göre 2 bin lira kira ödeyen vatandaşın kirası 689 TL farkla birlikte 2 bin 689 lira oldu.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, ev sahiplerinin zorlama kira artışlarına karşı vatandaşları uyararak, "Kira sözleşmeleriniz birinci yılını doldurmuş ve beşinci yılını doldurmamışsa sadece yüzde 34.46 artış yapacaksınız. Bunun üstündeki zorlama artış oranını kabul etmeyiniz" diye konuştu.

KİRA ARTIŞ ORANI % 34.46

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla mayıs ayı kira artış oranı netleşti. TÜFE'nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı mayıs ayı için yüzde 34.46 oldu. Kira artışına ilişkin üst sınır tüketici fiyat endeksi oranlarına göre belirleniyor.

Açıklanan tutar ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranı oluyor. Mayıs ayı kira artış oranına göre konut kirası 4 bin lira olan biri 1.387 artışla 5.378 lira ödeyecek.

Örneğin 2 bin lira ödeyen de da 689 lira artışla 2.689 lira ödemeye başlayacak. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, başta İstanbul, Ankara, İzmir, tatil beldeleri olmak üzere kirada fahiş fiyat artışlarına karşı vatandaşları uyardı.

Kiraz, "TÜFE yüzde 69.97 ve kira artışına esas oran olan 12 aylık değişim oranı yüzde 34.46 oldu. Bunun üzerindeki zorlama artış oranları kabul edilmemeli.

Borçlar Kanunu'na göre oran budur. Sözleşmedeki hüküm, mal sahibinin bunun üzerinde yaptığı talep geçersizdir" dedi. Kira sözleşmesi beş yılı dolanların durumunu değerlendiren Kiraz, "Beş yıl dolduğu için ev sahibi rayiç bedel arttı diyerek ekstra artışa girebilir.

Bunun için de kira bedeli tespiti için mahkemeye başvurabilir. Davalar yaklaşık 2.5 yıl sürüyor. Hâkimler artış oranını hakkaniyet oranında yapıyor. Anlaşmazlık yaşanmaması için tarafların uzlaşması daha doğru olur" değerlendirmesini yaptı.


İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde yaşanan kira artışlarından dolayı tadilat bahanesiyle kiracılarını evden çıkarma girişimlerini de değerlendiren Kiraz bu konuda yasal haklara dikkat çekti.

Kiraz, "Esaslı bir tadilat, yıkma olmadıkça kiracının tahliyesi mümkün değil. Bunun için de ev sahibinin belediye onaylı proje sunması gerekiyor. Tadilat yapıyorum diyerek kiracıyı çıkaramaz.

Mahkemede ispatlaması gerekiyor. Tadilat gerekçesiyle kiracısını çıkararak başkasına vermediğini de mahkemeye ispatlaması gerekiyor" dedi.

Kira zam oranı belli oldu

 

Kiralara büyük zam kapıda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • b.kemancı06 Mayıs 2022 13:01

    bizi bu hallere düşüren kuru bir inat bilime karşı çıkmak ya hiç olmazsa Allahtan utansalar  ve yapamadık kardeşim olmadı buyrun bu vatan bizim hep beraber olalım çare bulalım diyen, varmı müslüman, varmı? Allahla aldattılar yazık ettiler bu memleket insanlarına .bir evliya girse rüyalarına sopalasa bir güzel  kalkınca uykudan bırakacaksınız dese memleketi kurtaracak bir hükümet kurulsa yeniden başlasak .ama acil kira yardımı gariplere çıkarın mahvoldu millet sen büyüksün yarabbi haklarımızı sen sor amin .

  • hakszılık06 Mayıs 2022 12:45

    geçen yıldan bu zamana yüzde 70 enflasyon olmuş yıl başından bugüne %30 olmuş yıllık artış oranı %35 le sınırlamak resmen zülümdür

  • Mucise Reis ;)06 Mayıs 2022 11:35

    Arkadaşlar Suriye de ücretsiz briket evler varmış.1 milyon ev yapılcakmış. 100 bin ilk etap tamam deniyor... Evi olmayan, 30 yıl prim ödedim emekli oldum başımı sokacak ev alamadım, kiralık bulamadım diyen varsa,  isterse Suriye ye gidebilir. Talep edin, otobüslerle hemde ücretsiz sizleri bedava göndersinler :D Bayramlarda gelip eş dost akraba görür sonra geri gidersiniz :D ev fiyatları milyonları aşmış maaşlar 4250 tl lere ulaşmış. ne olacak ? Gülelim halimize.

  • 🏘🔨06 Mayıs 2022 09:12

    Bu ortamda ev almak çok zor,alıpda kiraya vermek dahada zor,cebinizde 300-400 bin nakit olsa bile üzerine kredi kullanıp alamazsınız kim ödeyecek aradaki devasa farkı,, hadi aldınız milyon lira para bağlayıp aldığınız evi 1000 liraya kirayamı vereceksiniz tabi ki hayır,maksimum getiri elde etmeye çalışacaksınız ki kredi ödemesine destek olsun,kiracı kiradan yakınırken masanın diğer tarafına geçtiğinde düşük olduğundan yakınır,aynı şekilde av sahibide düşük bulduğu kiraya kiracı konumuna geçtiğinde yüksek diyecektir,bu insanların arasında çözüme ulaşacak bir konu olmaktan çok uzak kooperatiflerin geri dönmesi ve devlet kontrolü altında toplu konutlar yapılması elzemdir aksi takdirde kimsenin malına şu kadara vereceksin kiraya diyemezsiniz,derseniz beraber mi aldık diye sorar öyle kalırsınız.

  • E g06 Mayıs 2022 08:38

    ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK SORUNU DÜŞÜK GELIRE GÖRE KİRALIK KONUT BULMA HALİNE GELDİ BELEDIYELER KONUT YAPIP DÜŞÜK GELİRLİLERE KEFİL ŞARTI ARAMADAN BİR AYLIK DEPOZITO KARŞILIĞI KİRAYA VERMEYE BAŞLAMAZLAR İSE DÜŞÜK GELİRLİLEEİN KİRALIK KONUT SORUNU ÇÖZÜLMEZ

  • Mucise Reis ;)06 Mayıs 2022 08:29

    işyerleri evler yabancı eline geçmeye başladı. yabancı emlakçısına otomatik krai artışı talimatı vermiş. TL olarak deil aslında farklı para birimi kira uygulamaya başladılar. Bu milli güvenlik meselesidir. bazı devlet  ve bazı yabancı kurumlar İstanbul'u fakrlı yöntemler ile etki altına almaya çalışıyor. acilen milli güvenlik meselesi olarak düşünülüo, ev arsa vatandaşlık vb satışlar durdurulmalıdır. iranlısı rusu almanı vb alıyor, sonra kiralıyor kira artışınıda Tl deil kendi ülkesinde geirisine göre tepelere çekiyor. piyasada eriyen tl ile kazanlar tutunamayarak pes etme noktasına geliyor. bu alanı devlet acilen kanun kararnameler ile düzenlemeli. farklı kredi ve ev yapımları ile dengelemelidir. yapacak mı ? tabiki hayır... :D zaten naturel düzeni bozanları biliyoruz.