E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKira davaları için özel mahkeme geliyor---

Kira davaları için özel mahkeme geliyor

Kira davaları için özel mahkeme geliyor
19 Haziran 2022 - 16:28 borsagundem.com

Yargı, milyonlarca kiracıyı ilgilendiren karara imza attı. Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarının artmasıyla yargısal faaliyetlerin hız kazanması için İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nde kira davalarına bakan dördüncü hukuk dairesi kurulması kararı alındı

Son zamanlarda kira artışı nedeniyle yaşanan ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları birçok sorunu da beraberinde getirdi. Anlaşmazlıkların ucu kiracıların ikamet ettiği yerden kilometrelerce uzağa taşınmasına, dahası tartışma ve cinayete kadar uzandı.

Uzlaşamayan taraflar ise soluğu mahkemede aldı. Dolayıyla mahkemelere de oldukça yük bindi. Öyle ki İstanbul ve Trakya Bölgesi'ndeki tüm dosyalara bakan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ndeki ilgili dairelerde dosyaların çoğunu kira davalarının iş yükü oluşturuyor.

Geçen yılın ilk 6 ayında kira davalarına bakan 3 mahkemeye gelen toplam dosya sayısı 4 bin 263 iken, bu yılın rakamları ise artışı işaret ediyor. 1 Ocak 2022 tarihinden 13 Haziran 2022 gününe kadar geçen 6 aylık sürede gelen dosya sayısı 5 bin 692 olarak belirlendi.

Sabah'ta yer alan habere göre, 35, 36 ve 49 Hukuk Dairesi'nin baktığı dosya sayısı ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarının artmasıyla eş değer artınca yargısal faaliyetlerin hız kazanması, vatandaşın adalete erken erişimi noktasında İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nde kira davalarına bakan bir dördüncü hukuk dairesi kurulması kararı alındı.

DEVREDEN DOSYA SAYISI 2 KAT ARTTI

Haftada ortalama 80 dosya karara çıkaran bir üst mahkeme, yılda ortalama 4 bin dosyada 2 bin 500 kadar karara imza atıyor. Dava sayılarının her geçen gün arttığı mahkemelerde 2020 yılının Eylül ayında kurulan bir mahkemeye 3 bin 664 dosya gelirken 2021 yılına devreden dosya sayısı 3 bin 477, bu yıl henüz 6 aylık dilimde ise devreden dosya sayısı 6 bin 309'a ulaştı. Bu da yaklaşık 2 katı bir artışa işaret ediyor.

Mahkemeler süratle ve titizlikle çalışırken 2022 yılı içinde gelen bin 991 dosyadan bin 447'si karara bağlandı. Kat mülkiyeti, veraset, vesayet hukuku gibi birçok konunun nihayete erdirildiği İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ndeki dosyaların çoğunluğunu gündemi de oldukça meşgul eden kira davaları oluşturuyor.

MAHKEMELER KİRACILARIN YANINDA

Ev sahibin kira artışı için mahkemelerin kapısını çaldığı kira tespit davaları istatistikleri ise mahkemelerin kiracıların yanında olduğunu işaret ediyor.

Peki ev sahibi hangi koşullarda kiracıyı tahliye edebilir ve kira tespit davalarında mahkemeler hangi yöntemlerle kiracıların lehine karara imza atıyor? Kiracı ve ev sahiplerinin hakları Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiş durumda. Dolayısıyla kanundaki ilgili maddeler belirleyici. Tahliye nedenlerini de sıralıyor.

Ev sahibi kiracısını zamanında kirasını ödememe, temerrüt, ihtiyaç, yeni malikin ihtiyacı, 10 yılın dolması halinde, akde aykırılık ve tahliye taahhüdüne aykırılık gibi nedenlerle ev sahibi kiracıyı tahliye edebiliyor. Ancak her bir madde de kendi içinde önemli kriterler taşıyor.

Örneğin bir ev sahibi kiracıya "Benim bu eve ihtiyacım var, çıkmalısın" şeklinde şifahi bir durumla çıkarım sağlayamıyor. Kendisi ve alt soyunun ihtiyacı olması gerekli. İhtiyaç iddiası da karar kesinleşene kadar devam etmeli. Hayatını yitirmesi yada yeni bir ev alması durumunda iddiası sonlandığından yine kiracısını çıkaramıyor.

10 yıldır dairede oturan kiracının çıkması için ise 3 ay önceden ihtarname gönderilmesi gerekli. Temerrüt nedeniyle çıkarılması istendiyse 30 gün içinde ödeme ihtarı çekilmeli. Kiracı zamanında öde yapmadıysa bunu 2 kez tekrarlamış olmalı.

Sözleşme akdine aykırılık varsa ev sahibi bildirimde bulunmalı. Kiracı 30 gün içinde aykırılığı giderirse yine tahliye edilemiyor. Sözün kısası ev sahibi "çıkın" deyince kiracı çıkarılamıyor.

KARARLAR KİRACI LEHİNE 

Bir diğer husus ise fahiş oranlardaki kira artış tutarı. Mahkemeler bu noktada kiracının hakkını koruyan bir yaklaşıma sahip. Kiracı lehine kararlara imza atılıyor.

Örneğin kirası 3 bin lira olan ev bir anda yüksek oranda zam yapılarak kiracının evsiz kalmasıyla sonuçlanıyor. Veya mahkemelerden umut bekleniyor. Bu noktada çözüme ulaşmak için mahkemeler yoğun mesai harcıyor.

Re'sen araştırma ilkesi gereği mahkemeler rayici belirleyen oluyor. Bunun için gidip yerinde keşif dahi yapıyor. Kiracılık süresi gibi parametreleri de dikkate alıp büyük oranda ev sahibinin istediği tutarda değil, kiracının mağduriyetini katlamayacak şekilde kararlara imza atıyor.

Günlük kiralık evler için 'sorumlu işletici' düzenlemesi

 

Kira artışında yüzde 25 sınırı! Resmi Gazete'de yayımlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mert19 Haziran 2022 22:31

    Evin değeri 5 milyon olmuşken kiranın 3 bin lirada kalması ne kadar mantıklı. O zaman al sana kol gibi cevap. Benzin zammı yıllık yüzde 25 i geçmesin. Yap bakalım.

  • Süper olur19 Haziran 2022 22:04

    Araba fiyatlarına kıyaslarsak evlerin ucuz olduğunu görmek zor değil önemli olan ev almayı kolaylaştırmak için yapılması gerekenleri yapmak,kkm denen saçmalığa para vereceğimize evi olmayana ev alıp ödesek en azından faydalı bir şey yapmış oluruz banane zenginin parasından kazanınca halk ile paylaşıyormu ki zararına ortak olalım en azından evi olmayana ev alırız.

  • Kont19 Haziran 2022 20:31

    Arz sorunu yok. 10 ev uretilse sekizini, evi olan acgozluler almaya calisacak.

  • Dimi19 Haziran 2022 21:19

    Kardes parasının olmasıda suç he,dolar alma alton alma faiz yatırma ev alma ? Hayırdır çeyizine mi koysun bu enflasyonda???

  • mağdur19 Haziran 2022 19:16

    hepsı yalan mahkeme resmen aleyhıme karar aldı ve mahkeme sıkıyorsa bırsey soyle ev sahıbını haklı buluyor yalancılar.

  • Bik19 Haziran 2022 18:03

    Konut ihtiyacı olmayıp birikimi olanlar gayrimenkul alacaksa, konut dışındaki gayrimenkullere yönelmeli.

  • Hepsi bu19 Haziran 2022 17:39

    Millet bahçelerinin bir kısmı beş on binlik konut olarak yapılmalıdır,orada en az beş sene kiracı olmak kaydı ile sahiplenilebilir olmalı ya dışarıdan kimse gelip alamaz alan kişi evi satamaz ve kiraya veremez ancak birinci derece yakınlar ikamet edebilir borcun taksitleri bölgedeki kiralar kadar olmalı ve uzun vadeli olmalıdır bu şekilde olmazsa kimsenin malına karışamazsın berabermi aldınız sen belirleyeceksin 25 den yukarı yapamazsın dersen enflasyonuda oraya düşür derler,devlet kendisi taşın altına elini koyacağına ev sahibine baskı yapıyor eee vermiyorum kiraya hadi ne olacak? Derseler kime e diyebilirsin mal onun malı ister verir ister vermez.

  • vatandaş20 Haziran 2022 08:28

    Ortalık beton yığınına dönmüş bir de nefes alacağımız bahçeler de konut yapılsın. nasıl bir kafada yaşıyorsunuz. mülteciler gönderilsin önce. 3 milyon yer açılır.

  • E.g.19 Haziran 2022 17:21

    800 TL EV KİRALADIĞIMDA KİRAM 200 DOLAR SEVİYESİNDE İDİ SON AYLARDA PARAMIZ DEĞER KAYBEDE EDE 100 DOLAR DAHİ ETMİYOR PARAMIZIN DEĞER KAYBINDAN DOLAYI BENİM DÖVİZ BAZINDA SGK ALDIĞIM MAAŞ KAYBIM İSE DÖVİZ BAZINDA 300 DOLAR SEVİYESİNDE TL BAZINDA KAYBIM İSE 5000 TL CİVARINDA