E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKimyasal silah BM raporunda tescillendi---

Kimyasal silah BM raporunda tescillendi

Kimyasal silah BM raporunda tescillendi
13 Aralık 2013 - 01:54 borsagundem.com

Suriye'de kimyasal silah incelemesi yapan heyet, raporunu BM Genel Sekreteri'ne sundu. Raporda, 7 noktadan 5'inde kimyasal kullanıldığı ifade edildi

Suriye'de kimyasal silah kullanımına ilişkin inceleme yapan BM heyetinin başkanı Prof. Dr. Ake Sellström, hazırladığı nihai raporu BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a sundu. BM raporu, Suriye'de incelenen 7 noktadan 4'ünde kesin, 1'inde ise muhtemelen çeşitli miktarlarda kimyasal silah kullanıldığını gösterdi

Raporun teslimi sırasında gazetecilere açıklama yapan Ban, raporu henüz kendisinin de görmediğini belirterek, Sellström ve ekibine tehlikeli bölgelerde yaptıkları profesyonel çalışmaları için teşekkür etti.

İlk saldırı iddiasının gündeme geldiği mart ayından bu yana çok şeyin değiştiğini kaydeden Ban, bu süreçte Suriye Hükümeti'nin elinde kimyasal silah olduğunu kabul ettiğini ve Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne dahil olduğunu ifade etti.

HER YERDE İMHA EDİLMELİ

Kimyasal silah kullanımının uluslararası hukukun ağır ihlali olduğunu vurgulayan Ban, "Bu korkunç silahların sadece Suriye'de değil heryerde imha edilmesini sağlamak için teyakkuzda olmalıyız" dedi.

Raporun BM'nin internet sayfasından yayınlanacağını ifade eden Ban, bugün BM Genel Kurulu'nu, Pazartesi günü de BM Güvenlik Konseyi'ni konuya ilişkin bilgilendireceğini söyledi.

Ban Ki-mun, Suriye Hükümeti ve muhalefetinden gelen talepler üzerine Suriye'de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını incelemek üzere bir ekip görevlendirmişti.

Kimyasal silahların kim tarafından kullanıldığının tespiti görevi bulunmayan heyetin ilk raporu, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını teyit etmiş, bulgular kimyasal silahların düzenli birlikler tarafından profesyonel bir şekilde hedef belirlenerek fırlatıldığını ortaya koymuştu.

1300'DEN FAZLA ÖLÜ

Suriye'nin başkenti Şam'daki Doğu Guta bölgesinde 21 Ağustos tarihinde kimyasal silahla saldırı düzenlenmiş, saldırıda 1300'den fazla sivil hayatını kaybetmişti. Suriye muhalefetiyle birlikte uluslararası toplum kimyasal saldırıyla ilgili Esed güçlerini sorumlu tutarken, Esed yönetimi saldırının sorumluluğunu üstlenmemişti. Saldırının ardından ABD'nin Suriye'yi vuracağı yönündeki açıklamalar üzerine Şam yönetimi kimyasal silahlara sahip olduğunu kabul etmiş ve bu silahların imhası için uluslararası toplumla işbirliği yapacağını açıklamıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)