E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKılıçdaroğlu'ndan ekonomi mesajları---

Kılıçdaroğlu'ndan ekonomi mesajları

Kılıçdaroğlu'ndan ekonomi mesajları
05 Haziran 2018 - 21:44 borsagundem.com

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN TÜRK'te gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN TÜRK'te 'Ne Oluyor?' programında Başak Şengül moderatörlüğünde gazeteciler Şirin Payzın, Murat Çelik ve Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı.

İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkan satır başları;

Ekonomi yönetimi

Sayın İnce meydanlarda da söyledi ilk yapacağı OHAL'i kaldırmaktır. Bu en azından yargıya erişim hakkını yeniden yurttaşlara verecektir. Yargının önündeki engelleri kaldıracak dolayısıyla İnce , "Ben Türkiye'ye demokrasiyi getiren cumhurbaşkanı oalcağım" diyecektir.

İnce, Merkez Bankasının bağımsızlığını bütün dünyaya duyuracak. Merkez Bankası'nın müdahale araçlarına siyasetin müdahale etmeyeceğini bütün dünyaya duyuracağız. Enflasyon bu olsun diye hükümet tabi diyecek ama bunun araçlarına karışmayacak. Bugüne kadar Ak Parti hükümetlerinin ön gördükleri hiçbir plan tutmamıştır. Çünkü Merkez Bankası bağımsız değildir.

Şu an Türkiye ekonomisi tefecilere çalışıyor. Londra’daki faiz lobisine çalışıyor. Londradaki faiz lobisine ödedikleri para 151 milyar dolar. Niçin Erdoğan bu ödediği 151 milyar dolar’ı anlatmıyor?

Türkiye’nin yatırım politikalarını belirleyenler müteahattiler.

Türkiye güçlü bir ülke olacak. Herhangi bir vatandaş gerekirse Muharrem İnce'yi de Kılıçdaroğlu'nu da eleştirebilecek. Kimse eleştirdi diye tutuklanmayacak


Erdoğan neden ekonomiden söz etmiyor? Konuşulacak bir yanı yok ekonominin. Faizler yüksek, işsizlik arttı. Kişi başına düşen milli gelir artmadı.

Erdoğan ekonomi konusunda dut yemiş bülbül gibi.

'CHP yatırımlara karşı' deniyor. Bizim sorduğumuz soru; bunları kaça yaptığın. Biz bunu öğrenmek istiyoruz. Çünkü bizim yurttaşların vergisiyle yapıyorsun sen bunu. Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi havlu attı, 'biz metro yapamıyoruz' diye. İzmir 'yaparım' dedi devam etti. İstanbul'da bu maliyet 3 katı, Ankara'da 2 katı. Neden İstanbul'da 3 misliyle yapılabiliyor? Bu neden birinin bize bunu anlatması lazım. İşte devlet böyle yönetilir. Sen gideceksin Londra'daki tefecilere ülkeyi teslim ediyorsun. Sonra çıkıp Muharrem Bey'e 'Ülkeyi teslim ediyorsun' diyor.

Vergisini ve sigorta birimini düzenli ödeyen, borcu olmayan her KOBİ'ye 0 faizle kredi vereceğiz. Daha fazla istihdam daha fazla üretim yapacak. Devler alamıyor ve sürekli af çıkariyor diyoruz ya. İşte bunun için Londra'ya gidiyor borç verin diyor. İşte ytahsil ettiğinde devlet bu borçlardan kurtulacak. İhracatı ve ihracatçıyı desteklemek zorundayız.

Millet İttifakı çoğunluğu sağlayacaktır. Muharrem Bey ikinci turda kesinlikle cumhurbaşkanı olarak seçilecek.

Millet İttidakı da parlementoda çoğunluğu sağladığında kadroya Muharrem Bey karar verecek. Dolayısıyla onun kararını bugünden yönlendirmek veya ipotek altına almak doğru değildir. Ben parlamentoda millevekilliği yapacağım. Parlamentoda ben partimin grup başkanı olacağım. Tabi bu arada seçim yasasını değiştireceğiz, lider sultasına son vermek için seçim yasasını değiştireceğiz.

-Sizce nasıl bir seçim atmosferi geçiriyor Türkiye?

Hangi açıdan baktığınıza bağlı. Seçim meydanları canlı, özellikle Muharrem İnce'nin mitingleri son derece canlı, keyifli. Diğerleri biraz daha durgun geçiyor. Millet ittifakının diğer bileşenlerinin mitingleri ise medyada yer almıyor bu da bizi üzüyor. En son Meral Akşener'in Gaziantep'te kamyonla engellenmesi bizleri son derece üzdü.

-Muharrem İnce rüzgari esiyor. Biraz anlatabilir misiniz? Bu rüzgar nasıl bir rüzgar? Anket sonuçları Muharrem İnce'nin 10 puan yükseldiğini gösteriyor. Ne diyorsunuz?

29-30 bandında görünüyor. Tabii ikinci turda Muharrem Bey kazanacak. Bu ülkede 80 milyonun cumhurbaşkanı olacağım diyenin kazanması lazım. Baştan beri söylediği şu: Ben 80 milyonun Cumhurbaşkanı olacağım dedi. CHP rozetini çıkardığına göre ve 80 milyonu kucakladığına göre de beraber mitinge çıkmamızın doğru olmadığını düşündük.

-Parlamenter sisteme dönüş olacak mı?

Biz hiçbir zaman eskiyi savunmadık eski parlamenter sistemi de savunmadık. Şimdi diyorlar ki 'onlar eski sisteme dönmek istiyorlar' hayır efendim biz eskiye dönmek istemiyoruz. Bir partinin genel başkanı hâkim mi tayin eder? Yüzde 10 seçim barajı... 2002’de yüzde 34 oy aldılar parlamentoda yüzde 65’i temsil ettiler. Bu mu milli iradeyi temsil etmek? Yüzde 10 seçim barajının kaldırılması için defalarca teklif verdik kabul etmediler. Seçim yasasını neden değiştirmiyoruz? Neden kadın kotası getirmiyoruz? Arzu ederiz kadınlar daha fazla görünür olur parlamentoda.

-Restarosyan süreci nasıl bir yol haritasıyla şekillenecek?


Parlamenter sistemin yeniden inşa edilmesi lazım ve yeni kurumların gelmesi lazım. Bir yandan anayasa değişikliği için çalışılması lazım. Bir yandan anayasa değişikliği için çalışılması lazım. İlk defa sivil anayasa imkanı doğacak.

Öbür taraftan İnce bir ekiple yola çıkacak; her şeyi ben yaparım mantığıyla gitmeyecek zaten. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı bütün dünyaya ilan edilecek. Ona müdahale edilmeyecektir. 12 Eylül darbe hukukundan Türk hukuk sistemi kurtulmadıkça demokratik bir parlamenter sistemi kuramayız.

-Seçim sonrası ittifakın ne koşullarda devam edeceği yazacak mı manifestoda?

Sayın Akşener'in de arzı üzerine bir ekip oluşacak, bu ekip önümüzdeki süreci bir takvime bağlayacak liderlere sunulacak.


Konu Türkiye olduğunda üç partinin lideri de Türkiye'nin geleceği açısından her türlü özveriye hazırlar.

Millet İttifakının temel özelliği ilkeler üzerinde kurulmasıdır. Bu ittifak seçim kazanıldıktan sonra da devam edecektir.

Cumhur İttifakı'nda çatışma var.

Bahçeli af diye ısrar ediyor, diğer taraf gündemimizde böyle bir şey yok diyor. İlkesiz bir ittiafak olduğu için bu normal tabii.

Bahçeli af konusunda ısrarcı ama Erdoğan'dan ses çıkmıyor. Niye çıkmıyor? Biz af konusuna karşıyız. Çocuk tecavüzcüsü ya da mafyacı neden dışarı çıksın?

İlke olarak affı doğru bulmuyoruz.

Ne oldu da bir partinin lideri bir mafya lideriyle yanyana gelir. Hangi demokrasiden hangi ahlaktan bahsediyorsunuz böyle bir şeyi toplum kabul edebilir mi?

Sayın Bahçeli Balyoz ve Ergenekon davasında apoletleri sökülen genelkurmay başkanı hakkında ne söyledi? Bu yargılamanın tekrar yapılması gerektiğini söylüyor demekki hükümete neen baskı kurmuyor. Neden ilkelerini ortaya koyamıyorlar?

Gazeteciler hapiste. Neyle suçlandıkları bilinmiyor., iddianameleri hala yok. Buna ssahip çıkan yok. Koysana kardeşim bunu Cumhur İttifakı'na. Neden koyamıyorsun?

33 er 7 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı. Bunların ne günahı var. Sen cezayı ona emir veren komutana vereceksin. Bir adaletsizlik dalgası almış gidiyor. Bahçeli hala mafyayı dışarı çıkarmaya bakıyor.

Muharrem Bey seçildiğinde biz adaleti sağlayacağız. Ne güzel söyledi İnce, "Benim önümde hiçbir hakim önünü iliklemeyecek" diyor.

Gülen'in iadesi polemiği

Henüz rapor sunulmadı. Yarın rapolar hazırlanacak. Arkadaşlarımız raporun bir öreniğini bana bir örneğini Muharrem Bey'e gönderecek. 7 ayrı mahkeme kararı car iade hususunda. Bunlar iade sürecinde ABD'ye gönderilmiş. Bir dosyada ayrıca Gülen'in tutukluluk devamı da var. Muharrem Bey Baro'dan 2 avukat görevlendirildi. İkisinin de FETÖ'yle ilgisi yok, olsa tutuklanıtlardı. Sayın Feyzioğlu'nun bu husustaki hassasiyeti zaten malumunuz.

İnce benimle paylaşmadı ABD'den kim ile görüştüğüne dair. Usulüne göre istenmeye ilişkin AKP'nin tavrını rapora bakmadan bir şey söylemem doğru değil. Adil Öksüz neden izlenmedi? Beni izliyorlar, dinliyorlar; onun telefonunu niye dinlemediler. Bu mümkün değil. Çok karanlık nokta var. Keşke mümkün olsa da Erdoğan ile FETÖ olayını oturup konuşabilsek. Adil Öksüz ve Kemal Batmaz neden izlenmedi. Cemaati izlemeyen de biz değiliz, 2004'te MGK kararını uygulamayan da biz değiliz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • şşş06 Haziran 2018 06:08

    10 seçimdir sandığa gömülmekten bıkmadın baktın m.ince de de iş yok sığır sürüsüne teselli vermek için mi programa çıktın

  • POLAT ALEMDAR06 Haziran 2018 02:29

    yazıklar olsun sana chp bitirdin resmen.7 kez seçim yaptın hala istifa etmedin.

  • İbrahim05 Haziran 2018 23:38

    Birisi sayin genel başkan sen büyüksün demiş ne yaptiki büyük olacak? Yani nerden büyük (6)

  • bir emekli05 Haziran 2018 23:25

    muharrem ince seçilirse gel buraya kemal kılıçtaroğlu der artık

  • Veli05 Haziran 2018 22:48

    Sayın eski ssk genel müdürü anlat bize devlet nasıl batırılır

  • Beyhan06 Haziran 2018 01:04

    E mekçi ne saçma bir karşılaştırma yaptın işte chp zekası budur alkııış

  • emekci05 Haziran 2018 23:30

    şuan Tayyip döneminde SGK'nın açığı, Kılıçdaroğlu zamanındaki SSK'nın açığını aştı.

  • BORSACI 05 Haziran 2018 22:46

    SAYIN İNCEDE İNCELİK KALMADI APOLET SÖKMEK YAKIŞMADI ZIVANADAN ÇIKTI.BOŞUNA MİTİNG YAPIYOR OYLARINI DÜŞÜŞE GEÇİRDİ BÖYLE GİDERSE BARAJA TAKILIR.

  • Hacı ömer gerze05 Haziran 2018 22:07

    Sayin GENEL Başkan seninleyiz sen büyüksün be 🌷🌷