E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKılıçdaroğlu: 2 bin 200 TL asgari ücrete diretiyor---

Kılıçdaroğlu: 2 bin 200 TL asgari ücrete diretiyor

Kılıçdaroğlu: 2 bin 200 TL asgari ücrete diretiyor
18 Aralık 2018 - 13:36 borsagundem.com

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ''CHP belediyelerin ve o belediyelere bağlı şirketlerin tamamında 1 Ocak 2019'dan itibaren asgari ücret net 2 bin 200 lira olacak'' dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, beraberindeki bazı genel başkan yardımcıları ve milletvekilleriyle Hak-İş Konfederasyonu'nu ziyaret ederek, Genel Başkan Mahmut Arslan ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü. Kemal Kılıçdaroğlu çıkışta açıklamalar yaptı.

İşte CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları:

İşsizlik temel sorun olarak toplumun gündeminde. Kredi kartlarına takla attırarak hayatlarını sürdürmeye çalışıyor binlerce kişi. Devletin kendisi de borç batağında. Türkiye ekonomik bağımsızlığını yitirmiş, Londra'daki bir avuç tefeciye teslim edilmiş.

Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, "Sabah kahvaltısında Sayın Başkan ve arkadaşları bizi ağırladılar. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Sofraları zengindi, tabii bizim en büyük arzumuz Türkiye'deki bütün sofraların zengin olması." ifadesini kullandı.

Çocukların okula aç gittiği bir ülkeyi hem duymak hem de yaşamak istemediklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, halen binlerce çoçuğun kahvaltı yapmadan okula gittiğini belirtti.

Sofraları emek, alın teri ve üretimin zengin kıldığını, işçilerin çalıştığı, ürettiği, alın teri döktüğü sürece bütün sofraların zengin olacağını anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Hangi sendikayı tercih ederse etsin, biz işçilerin örgütlenmesini, bir güç olmasını, çalışmalarını, üretmelerini, kazanmalarını ve emeklerinin karşılığını almalarını isteriz. En büyük arzumuz budur. Asgari ücret konusunda bir komisyon şu anda görev yapıyorlar. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin olduğu bir komisyon. Komisyonun nasıl karar vereceğini bilmiyorum ama CHP belediyelerin ve o belediyelere bağlı şirketlerin tamamında 1 Ocak 2019'dan itibaren asgari ücret net 2 bin 200 lira olacak. Yeni bir belediye kazanırsak ocak ile mart arasındaki farkı da işçilere ödeyeceğiz. Biz 2 bin 200 liranın altında bir asgari ücreti kabul etmiyoruz. Bu arada anayasada işçilerin sendika kurma, bir sendikaya üye olma hakları var. Ama gelin görün ki Türkiye'de tam bunun tersi yaşanıyor. Flormar işçileri Kocaeli'de aylardır sendikalı oldukları için işlerine son verildi. Yani hak aradıkları için işlerine son veriliyor. Buradan Flormar'ın yöneticilerine de seslenmek istiyoruz; şirketin ana merkezinin bulunduğu ülkede bütün işçiler sendikalı, sanki Türkiye sömürge ülkesi burada işçiler sendikasız olacak. Niye olsun? Bunların anayasal haklarının tanınması lazım."

Anayasal olarak 3 ayda bir toplanması gereken Ekonomik ve Sosyal Konsey'in en son 5 Şubat 2009'da toplandığını aktaran Kılıçdaroğlu, "3 ayda bir toplanması gereken bir anayasal kurul, 10 yıldır toplanmıyorsa o ülkede demokrasi de anayasa da askıda demektir. İşçiler sorunlarını nerede dile getirecekler? Bir taraftan meydanlara çıkmayın diyorlar, öbür taraftan 3 ayda bir toplanması gereken bir yerde işçiler dertlerini anlatacaklar, burada da 'toplanmayacağız' diyorlar. Ne yapacak peki işçiler, dertlerini nasıl anlatacaklar." diye konuştu.

Hala binlerce işçinin taşeron olarak çalıştığını ve bunların tamamen kadroya alınması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bu ayıptan kurtulması gerektiğini vurguladı.

Kılıçdaroğlu, "Herkesin işi, aşı, hak arama talepleri teslim edilmelidir." dedi.

"Ziyareti çok önemsiyoruz"

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da davetlerini kabul ettikleri için Kılıçdaroğlu'na teşekkür etti.

Kılıçdaroğlu ile bir işçi sofrasında kahvaltı yaptıklarını, Hak-İş olarak bu ziyareti çok önemsediklerini, ziyaretin hem çalışma hayatı hem çalışanlar hem de sendikal hareket için hayırlı olmasını dileyen Mahmut Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun görüşmelerine değindi.

Hak-İş olarak kendilerinin Komisyon'un yapısına itirazları bulunduğunu anımsatan Arslan, şöyle konuştu:

"Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun daha katılımcı, daha çoğulcu, toplumun özellikle, işçilerin bütün kesimleriyle temsil edildiği, demokratik ve işçilerin ağırlıklı olduğu bir komisyon haline dönüştürülmesini arzu ediyoruz. Bu sağlanmadan arzu ettiğimiz asgari ücreti elde etme imkanımız ne yazık ki söz konusu olmuyor. Bütün bu eleştirilerimize rağmen, Komisyonda çalışanların özellikle gerçekleşen enflasyon rakamlarının üzerinde ve toplumdaki asgari ücretin tanımını da uygun olan, en az ücret olan, en az ücretin karşılığı gelecek asgari ücretin taleplerimizi karşılayacak düzeyde gerçekleşmesini arzu ediyoruz. İşçi temsilcilerine de buradan başarılar diliyoruz. Umuyoruz arzu ettiğimiz asgari ücreti gerçekleştirmiş oluruz."

Sendikal örgütlülük açısından büyük bir sorunları olduğunu aktaran Mahmut Arslan, bütün çabalara rağmen 2012'de yüzde 8'lerde olan örgütlenme oranının yüzde 12'lere çıktığını kaydetti.

Arslan, "Yüzde 4'lük artış var ama Hükümetin 100 Günlük Eylem Planında sendikalaşmayı artırmaya yönelik çok önemli bulduğumuz bir düzenleme söz konusuydu. Bunun da yerine getirilmesi halinde bile oranlar yetersiz kalıyor. İşçi örgütlenmesi yüzde 12,8, memur örgütlenmesiyle birlikte yüzde 20'lerde bir örgütlülük söz konusu ama 15 milyon 600 bin kayıtlı çalışanımızın olduğu bir ülkede 1 milyon 900 bin işçinin sendikalı olması demokrasimize, ülkemize yakışmıyor. Örgütlülüğün önündeki engellerin bir an önce kaldırılması lazım. Kayıt dışı istihdamla mücadelenin en önemli enstrümanlarından biri örgütlenmedir. Hem iş kazalarının önlenmesi hem kayıtlı sistemin inşa edilebilmesi için örgütlülük çok önemli. Hala bizim kayıt dışı ekonominin, ekonomideki payı yüzde 35'lerde. Bu gerçekten OECD rakamlarının iki katından fazla. İşsizlik sigortasından yararlanma konusunda olumlu bir düzenleme yapıldı. Son 120 gün şartı yerine 'çalışır olma şartı' getirildi. Bu önemli bir rahatlama ama bizim talebimiz sadece bu değil, aynı zamanda işsizlik sigortasından yararlananların oranlarının artırılması gerekiyor." diye konuştu.

Son dönemde özellikle bir kısım uluslararası çevrede Türkiye'nin yeniden IMF ile anlaşma sağlaması yönünde düşünceler bulunduğunu belirten Arslan, Hak-İş olarak buna kesinlikle karşı olduklarını açıkladı.

Konfederasyon olarak zamanında "IMF defol" diye çok eylem yaptıklarını hatırlatan Arslan, "IMF'nin tekrar Türkiye'ye gelmesini asla kabul etmiyoruz. Çünkü, IMF demek işsizlik demektir, IMF demek zulüm demektir, daha çok fakirlik demektir." ifadesini kullandı.

KİT'lerdeki taşeron sorunu

Taşeron konusunda önemli bir başarı sağladıklarını ve 1 milyona yakın kişinin kadro sorununun çözüldüğünü kaydeden Arslan ancak hala KİT'lerdeki 80-100 bin arasındaki çalışanın kadro sorununun çözülmediğini bildirdi.

Mahmut Arslan, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in bir an evvel toplanarak, ekonomideki durumun konuşulması gerekliliğine vurgu yaparak, işverenlere de bir çağrıda bulundu.

Arslan, "AK Parti iktidarı döneminde bugüne kadar gerçekten işverenlerimiz için çok sayıda düzenleme yapıldı. Teşvikler verildi, kaynaklar verildi, son krizi de bahane ederek, işverenlerin konkordato ilan ederek, işçilerin taleplerinden, işçilerin istihdamlarından kurtulma noktasında ciddi şikayetler geliyor. Samimi, iyi niyetli, gerçekten istihdamı koruyan, konkordato ilan etmek zorunda kalan, ödemelerini yapamayan işverenler için bir şey söylemiyorum. Devletimiz bunlara katkı sağlasın ama bunları istismar eden çok sayıda firmanın konkordato ilan ederek, hem işçilerin taleplerinden hem işçilerden kurtulmak hem de ücretlerini yeniden masaya yatırmak gibi beklentiler içinde olanlar var, bunlardan vazgeçilsin. Bunlar Türkiye'nin geleceğinde ciddi yaralar açılmasına sebebiyet verirler. Bu dönemlerde işverenlerin daha sağduyulu davranmaları gerekiyor, çalışanları ekmeğinden, aşından etmek gibi bir yaklaşımı asla kabul etmiyoruz." değerlendirmesini yaptı.


Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YUSUF KALEKAPİSİ18 Aralık 2018 20:39

    bunun kadar bilgisiz ve basiretsiz biri daha chp nin başına gelmez.hiç bir belediye de asgari ücretle çalışan birisi varmı.milleti çıkıp kandırmaya çalışıyorsun.milleti enayimi zannettin.en az işciler 3-7.000 TL arasında ücret alıyorlar.

  • SEÇMEN18 Aralık 2018 20:47

    haşa canım, milleti kandırabilseydi şimdi iktidardaydı,  bak, kandırabilenler saraylarda oturuyor, sizin gibi  bilgili ve basiretliler sayesinde...

  • Cehalet18 Aralık 2018 20:38

    Maalesef güzel ülkemiz ancak demokrasinin çok büyük bir lüks olduğu gören liderler tarafından yönetilebiliyor. Kılıçdaroğlu bu gerçeği çok geç olsa da fark etti ve ilk önce partisindeki demokrasiyi yok etti. Ama katetmesi gereken çok uzun yol var daha. Kapitalist düzenin lideri olan ABD ile kanka olmak ve ülkemizdeki tarikat liderlerinin desteğini almak gibi. Sevgili Atamızı sevenlerin bile desteğini alamayan Kılıçdaroğlu mücadelesinde başarılı olabilir mi sizce?

  • ALAATTİN CAMGÖZ18 Aralık 2018 20:37

    yine başladı her seçim öncesi paralar havada ucuyor.askeri ücreti istersen bir dene erkeksen 5 000 TL yok almadı 10 000 TL yap.sanki cebinden mi veriyorsun.bak o zaman sen gör issizlik artışını.kaç milyon kişi issiz kalacak.belediyelerindeki işicilerine yapacakmıs.sanki belediyedeki işciler belediye başkanını seçecek .nasıl olsa ne sen ne chp ne de belediye başkanı cebinden verecek bu işcilere söylediğin askeri ücreti.yapacaklar vergilere zam halka ödedeceksin.chp yi secen belediye halka kerizmi sandın.

  • DELİ DUMRUL18 Aralık 2018 21:28

    lafa bak, ''erkeksen''  bak camgöz, reisin köprü ve deniz altında tüne lyaptı, ne dedi devletin ceninden bir kuruş çıkmadı dedi, şimdi sen körfez köprüsünden bursa ya giderken kaçpara veriyorsun? ben söyleyeyim, tamı tamına 90 Tl. bu gidiş bir de dünüş etti mi 180 Tl. peki avrasya  tünelinden geçerken, 24 Tl, dönüşle beraber 48 Tl ha bu geçiş yapanlar için, bir de geçmeyenlerden alıyorlar bu parayı, tabi senin bundan haberin yoktur.  Şöyle ki geçiş garantisi vermişler ya yandaşlara, işte arta kalan kotayı da geçmeyenlerden yani senden benden alıyorlar. işte vatandaşa böyle ödetilir, anladım mı CAMGÖZ vatandaşın  nasıl söğüşlendiğini, birde çıkmış erkeklik taslıyorsun, 

  • AA18 Aralık 2018 20:51

    iktidar yandaşlara nilyonlar dağıtırken neden sesin çıkmıyor? onlar ceplerinden veriyor değil mi? biraz vicdanlı olun ve haksızlıkların karşısında mertçe durun, 

  • boş insanlardan boş lakırdılar...18 Aralık 2018 20:08

    atın atın, sizi bahçeli de kurtaramayacak....

  • Cem18 Aralık 2018 19:09

    Haberi yok galiba belediyelerde asgari ücret alan yokki

  • Yeni Türkiye 18 Aralık 2018 19:53

    Yorumun hası . Fazla söze ne hacet . Alan varsa onlar da demek ki CHP li belediyelerde ...

  • vatansever18 Aralık 2018 19:09

    yeter gari be,birazcik ar gurur varsa istifa eder gidersin TC senden usandi sen haalen denizi bulandirmayi calismaktan usanmadin.gecti o gunler denizi bulandirayimda nemalanayim dediginiz gunler cooook geride kaldi......

  • vatansever18 Aralık 2018 19:06

    amaclari deniz bulansin,babasinin cebinden veryo sanki

  • Recai18 Aralık 2018 16:42

    Çoban neden CHP kazanamıyor desem anlarmısım...?

  • ÇOBAN18 Aralık 2018 20:33

    anlanazmıyım, CHP seçmeni kandırmayı beceremiyor da ondan...

  • Emekli18 Aralık 2018 15:47

    2002 ÖNCESİ yüzde 140 faizi verirleriken görmedi heralde

  • ÇOBAN18 Aralık 2018 15:21

    AK trollerden inciler, aşağıdaki yorumları okuyunca neden muassır medeniyetler seviyesine ulaşamadığımız daha net olarak anlaşılmaktadır... bu koyun sürüsüyle çoook zor....dersin ki adamları parayla tutmuşlar, Kılıçdaroğlu her doğruları haykırdığında kara çalın diye...

  • Yeni Türkiye18 Aralık 2018 17:01

    Yine bir seçim vakti geldi çattı ve hala aynı teraneler... Sizi teneşir bile paklayamaz ... Kaç yıl oldu saymayı unuttuk hep mağlubiyet hep mağlubiyet... Ya çekilin kenara edebinizle oturun yada Memoli gibi terki diyar edin ve susun lütfen... Bu ne beceriksizlik bu ne tiynetsizlik yeter yeter yeter ama... 

  • Mehmet 18 Aralık 2018 14:25

    Yada halkı sokağa dök. Bir gezi daha baslat. Yuzde 5olan faizler ozaman nasıl fırldıysa şimdi tekrar fırlar. Ozaman amacına ulaşırsın.baska turlu senin iktidar olmanın imkanı yok zaten. 

  • Mann18 Aralık 2018 14:19

    Öyleyse sen git ulkeyi avrupaya şikayet et. Oralarda iş cevir. Birileriyle kolkola gez toplantılar yap. Onlarda gene finansal bir saldırı yapsınlar faizler fırlatsın. Ozaman tefecilere deyil işbaka yedirirler vergiyi. Kacanoglu. 

  • HASAN TOSUN18 Aralık 2018 14:13

    DOĞRU SİZDEN KALAN TEFECİ BORÇLARINI HALA ÖDÜYOR ÖDE ÖDE BİTMİYOR.