E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem"Kıdem" bütçe sonrasına kaldı---

"Kıdem" bütçe sonrasına kaldı

Kıdem bütçe sonrasına kaldı
16 Aralık 2013 - 04:57 borsagundem.com

Kıdem tazminatı ile ilgili karar alması beklenen Üçlü Danışma Kurulu toplantısının bütçe görüşmelerinin sonrasına kalabileceği belirtildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in ‘son kez toplanacağız’ demesine rağmen geçen hafta da yapılamayan kıdem tazminatıyla ilgili ‘son buluşmanın’ bütçe görüşmelerinden sonraya kalabileceği belirtiliyor. Yılan hikayesine dönen kıdemde, işveren ve işçinin çekinceleri nedeniyle seçim öncesi bir uzlaşma çıkmayacağı ifade ediliyor.

Çalışma Bakanlığı ile Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TOBB ve İŞKUR temsilcilerinin katılımıyla bir ay önce yapılan Üçlü Danışma Kurulu’na rağmen kıdemle ilgili henüz bir uzlaşmaya varılamadı. Teknik komite toplantılarında ortak yol aranırken, tarafların geçtiğimiz hafta son kez biraraya gelmesi bekleniyordu. Ancak, bazı sendikalardaki Genel Kurul süreci ve Meclisteki bütçe görüşmeleri nedeniyle kıdem toplantısının yine yapılamadığı belirtildi. Bakanlığın sosyal taraflara bütçenin ardından “buluşalım” daveti yapacağı ifade ediliyor.

UMUT PEK YOK

Üçlü Danışma Kurulu ve teknik toplantılarda da bir sonuç alınamazken, Hak-İş ve DİSK, seçimden önce bir sonuç alınamayacağına dikkat çekiyor. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Hürriyet’e, “Bir mesafe alınamadı. Biz taleplerimizi masada dile getirdik. Bundan geri adım atmamız söz konusu değil. Ancak biz seçim nedeniyle bunun öncesinde bir karar çıkacağını düşünmüyoruz. Kıdem tazminatında diretmekten vazgeçmelerini bekliyoruz. Temelde kazanılmış hakların aynen kalması koşuluyla hem işverene yük gelmeyecek hem de her çalışanın fondan yararlanacağı bir durum ortaya çıkacak” açıklamasını yaptı. Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay da hem işçinin hem işverenin kendi tarafından istekleri olduğunu belirterek, “Teknik komitede umut verici bir gelişme olmadı. Son toplantı diye birşey söz konusu değil. Toplantılar yapılır, herkes görüşünü söyler ortak bir nokta bulunur. Ancak biz hem olası kabine revizyonu hem bütçe nedeniyle davet gelmediğini düşünüyoruz. Yapılacak toplantıda taşeronlukla ilgili bir karar çıkar diye düşünüyorum. Ancak kıdemde seçimden önce bir gelişme yaşanmayacaktır” dedi. 

Bakanlığın taraflara sunduğu taslağa göre bireysel kıdem fonu hesabıyla mevcut çalışan işçilerin kazanılmış hakkı korunacak. Mevcut sistemde aktif çalışanlar aynı sistemde devam edebilecek. Fon, yeni işe girenler için geçerli olacak. Kıdem primi, işçinin bireysel kıdem hesabına yatırılacak. Bireysel kıdem hesabı, BES içinde nemalandırılacak.  (Hürriyet - Erdinç Çelikkan)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)