E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKervansaray'da ilginç satın alma---

Kervansaray'da ilginç satın alma

Kervansaray'da ilginç satın alma
03 Ocak 2014 - 10:09 borsagundem.com

Kervansaray Yatırım Holding halka açık olmayan şirketleri almaya Ertuna ile devam ediyor

Yatırımcıların gözü Kervansaray Yatırım Holding’de.  Ceylan Giyim’i alıp adını Kervansaray Yatırım Holding olarak değiştiren şirket sahiplerinin, halka açık olmayan firmalarını Holding bünyesine aktarmalarını hassasiyetle izleyen tasarruf sahiplerini  meraklandıran gelişme KAP’a yapılan açıklamayla ortaya çıktı.
 
Kervansaray Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Sayılgan’a ait olan Ertuna Ticaret A.Ş., Holding tarafından satın alındı. İşlemin özelliği ise çok tanıdık; Kervansaray’ın halka açık, Ertuna Ticaret’in ise halka kapalı bir şirket olması.

Kervansaray Yatırım Holding’in SİS Sayılgan İplik ile birleşmesinin 26/08/2013 tarihinde borsaya bildirilmesinden sonra hisselerde yaşanan sert düşüşü ve ortakların da hisselerini satarak paylarını sıfırlamasını merakla takip eden yatırımcılar, yapılan bu birleşme işlemlerinden sonra Kervansaray hisselerinde sürekli olarak gerçekleşen hisse satışlarına da dikkat çekti.
 
Birleşme fiyatının 0,93 TL olarak baz alındığı göz önüne alındığında, 0,60 TL’den başlayarak yapılan hisse satışları ile ortaklık paylarının sıfırlanmasına kadar giden işlemler, yatırımcılar arasında soru işaretlerine neden olmuştu. Bu noktada ise Kervansaray Yatırım Holding’in piyasa değeri yaklaşık yüzde 60 oranında düştü.
Bilindiği üzere Kervansaray Yatırım’ın birleşme öncesi 60 milyon TL olan sermayesi, SİS Sayılgan ile birleşmeden sonra 588 milyon 500 bin TL’ye yükselmiş, pay sayısı da 588 milyon 505 bin 80 adede çıkmıştı. Kervansaray Yatırım Holding A.Ş. paylarının 27.08.2013 tarihi için teorik fiyatı, 26.08.2013 tarihli İkinci seans ağırlıklı ortalama fiyatı olan 0,93 TL olarak açıklanmıştı.
 
Bugüne gelindiğinde ise Kervansaray Yatırım’ın halka açık olmayan şirketleri satın alma işlemine şimdi bir yenisi daha eklendi. Kervansaray Yatırım 26/12/2013 tarihinde yaptığı açıklamada şirket alacağına mahsuben Selim Sayılgan’a ait Ertuna Ticaret Ve Sanayi A.Ş. hisselerinin yüzde 50’sinin satın alınarak iştirak edildiğini açıkladı.
 
Ertuna Ticaret A.Ş.’i 50 bin TL sermayeli bir şirket. 2 ay önce 20 bin TL sermayeli limited şirket iken bir anda sermayesi 50 bin TL’ye çıkarılıp A.Ş. yapılmış. Faaliyet konusu ise hayli geniş. KAP’a yapılan açıklamada faaliyet konusu ‘’Şirket aktifindeki gayrimenkulleri kiraya vermek, şirket ihtiyaçları için her türlü makine, nakil vasıtaları, araç ve gereçleri ithal etmek, yurt içi ve yurt dışı ticaretini yapmak, bir veya birkaç şirket, firma veya şahsın bütün mal varlığını veya bir kısmını satın almak, işletmek, kiraya vermek, yeniden düzenlemek vs.’’  şeklinde açıklanmış. KPMG Akis Bağımsız Denetim ve SMMM A.Ş.'nin (KPMG) 13.09.2013 tarihli şirket değerleme raporunda, Ertuna için tespit edilen değer, Özsermaye Değeri Net Aktif Değer Yöntemine göre 12.9 milyon TL,  İndirgenmiş Nakit Akım metodolojisine göre 13 milyon TL ile 15 milyon TL aralığında belirlenmiş. Ancak satış işlemini en yüksek değeri baz alarak gerçekleştirmişler. Yani yüzde 50’si için 7.500.000 TL. Şirketin aktifinde bir tane gayrimenkul var.  Bu gayrimenkul için yapılan değerleme ile değeri 9 milyon 400 bin lira hesaplanmış. Başkada açıklanmış bir varlığı yok.
 
Yapılan bu işlemle halka açık bir şirket yine halka kapalı bir şirkete ortak oluyor. Uzmanların iddiasına göre, Şirket patronunun borcuna karşılık yapılan satın almada, halka kapalı bir şirket yüksek değerle fiyatlanırken, bunu karşılık halka açık şirketten para çıkışı yaşanıyor. Önemli nitelikte işlem statüsünde değerlendirilecek bu işlem için çağrı fiyatı belirlenmesi kararını ise SPK verecek. Ancak halka açık olmayan bir şirkete yatırım yapılması ve 7.5 milyon TL ödenmesindeki sır yatırımcılar arasında soru işareti olarak kalacak.
 
Bilindiği üzere Kervansaray Yatırım Holding, otellerine ait gayrimenkullerinin yüzde 50’sini Mirahmed Shoseu adlı bir İranlıya satmak üzere görüşmelere başladığını bildirmişti.  Bu bildirimin ardından Bahar Döşem’in hisse satışlarının aynı güne denk gelmesi ayrı merak konusuydu.
 
Şimdi gözler otoritelerde. Halka kapalı bir şirketin satın alınması ve önemli nitelikte işlem olması nedeniyle verilecek karar, aynı zamanda ayrılma hakkının doğup doğmaması ve ayrılma hakkı fiyatının tespiti konusunda da belirleyici olacak.

06/01/2014 Tarihinde Kervansaray Yatırım Holding'den KAP'a yapılan açıklama;

''Borsa Gündem'in (borsagundem.com) şirketimiz ile ilgili 03 Ocak 2014 tarihli haberinde;  Ertuna Ticaret ve Sanayi A.Ş.'ne (Ertuna) yapılan iştirak işleminin önemli nitelikte işlem statüsünde olduğu yönünde haberlere yer verilmiştir. 

Ancak; Şirketimizin 02 Ocak 2014 tarihli özel durum açıklamasında da belirtildiği üzere, Ertuna Ticaret ve Sanayi A.Ş.'ne yapılan iştirak ile ilgili olarak; Sermaye Piyasası Kurulu'nun 24 Aralık 2013 tarihinde yayımlanan II-23.1 No'lu "Önemli Nitelikteki İşlemlere İlişkin Ortak Esaslar ve Ayrılma Hakkı Tebliği" nin 6.maddesinin 5.fıkrası çerçevesinde yapılan değerlendirme neticesinde;

Söz konusu maddenin (b) bendinde işlem tutarının (devir bedeli olan 7.500.000 TL'sının) 26 Aralık 2013 tarihli Yönetim Kurulu karar tarihinden önceki altı aylık günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama fiyatların aritmetik ortalaması baz alınarak hesaplanan şirketimiz değerine oranı %1,88 ile %50'nin altında olması,

Aynı maddenin 2.fıkrası çerçevesinde işlem tutarının kamuya açıklanan son finansal tablolara göre varlık (aktif) toplamının % 096 ile %50'nin altında olması,

nedeniyle Ertuna'nın %50'sinin şirketimize devir işlemi, ilgili tebliğde yer alan "Önemlilik Kriterleri" ni sağlamadığı için önemli nitelikte işlem değildir. 

İşbu özel durum açıklaması Borsa Gündem'in 03 Ocak 2014 tarihli haberi ile ilgili düzeltmedir.''




 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kenan komutan05 Ocak 2014 04:51

    Klgyozede nickli arkadaşım, Kiler grubu akp hükümeti tarafından kollanan bir yapı.. zaten sahibi Vahit kiler müsiad üyesi ve akp milletvekliydi bir ara.. ezcümle bunların hakkında soruşturma filan açmazlar..

  • Kenan komutan05 Ocak 2014 04:45

    Son yıllarda moda oldu, yeni dümen bulundu.. İçi boş batık şirketi al , getir ortak yap..para bir cepten öteki cepe gitsin, ne oldu , şirket battı. Spk da uyusun, yıllardır olduğu gibi..

  • Rıfat03 Ocak 2014 20:08

    Göz göre göre sermayeyi eritiyorlar. Şirkete kayyum atanması lazım.

  • burhan03 Ocak 2014 16:07

    Helal size..

  • K yatırımcılar.03 Ocak 2014 15:44

    Yaparlar nede olsa başbakan erdoğan var onlara yardım eden bu milleti işte böyle yolacaksınız diyor.ALLAH bizleri yolduranların vede YOLDURTANLARIN hepsinin belalarını BAŞLARINA versin aminnn.

  • Klgyozede03 Ocak 2014 11:23

    Arkadaşlar aynı olay KLGYO da da oldu. KLGYO halka açık olmayan ve devamlı zarar eden şeker gayrimenkul hisselerini % 5 iskonto ile kiler holdingten aldı.spk da onayladı. Bu işlem yapılırken klgyo hisseleri % 80 iskotolu işlem görüyordu.9 aylık dönemdeki 30 milyon TL’lik finansman giderinin büyük kısmı bu satış nedeniyle oldu. Çünkü KLGYO bu satış nedeniyle 75 milyon TL paradan olduğu gibi ayrıca yaptığı yatırımdan da 4,3 milyon TL zarar etti. Yani bir nevi kar transferi yapıldı. SPK’ya bimere bazı milletvekillerine köşe yazarlarına durumu net bir şekilde anlatarak yazı gönderdim.Ama bişe olmadı. Ne zaman olur peki. Bunlarda siyasi erk ile çatışmaya girince bunlar birbir ortaya çıkar.Tıpkı kozaa grubunda olduğu gibi. Onlarda şundan iki sene önce her şey lehlerinde iken kasaları para dolu iken bedelliye gidip milleti bi dünya zarara uğrattılar. Yanlış iş yapmaya alışan her alanda yaparmış.şimdi yaptıkları ortaya çıkıyor.bakalım nasıl kıvıracaklar.tek üzüntüm biz küçük yatırımcıların bu işlemlerden devamlı zarar görmesidir.adamların şahsi mal varlıklarına el konup küçük yatırımcılara aktarılması bu işin tek çözümüdür.yoksa bu tarz işlemler daha çok kez yapılır.

  • The Boss03 Ocak 2014 11:04

    Ertuna denen şirket patrona ait değilde başkasına ait olsaydı o fiatın ceyreğine bile almazlardı!! Aynı şey Sis Textil içinde gecerli. Sis patrona ait olmasaydı o koşulların yarısına dahi Kervansaray holding ile birleşme gercekleşmezdi!!

  • Bora03 Ocak 2014 11:00

    Şirket kasasından patronun cebine 7 milyon lira daha gerdi. Patronun elindeki işlevsiz değersiz bir şirketin satın alınmasıyla.

  • Broker03 Ocak 2014 10:47

    Yaf "Ertuna" gibi içi boş şirketleri alıp kasadaki son nakitleride patronların cebine atıyorlar. Zaten SİS le birleşmede çok şaibeli. SPK tekrar gözden gecirmeli. En azından o komik çağrı fiatınıda değiştirmeli.

  • mustafa03 Ocak 2014 10:46

    neden kimse ışıklar holding e ait hisseleri kontrol etmiyor