E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKerkük'te savaş uçakları alçak uçuşa geçti---

Kerkük'te savaş uçakları alçak uçuşa geçti

Kerkük'te savaş uçakları alçak uçuşa geçti
15 Ekim 2017 - 07:45 borsagundem.com

IKBY basınında yer alan haberlerde, Kerkük üzerinde bazı savaş uçaklarının alçak uçuş yaptığı bildirildi

Güvenlik Ajansı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Irak güvenlik güçlerinin Peşmerge'yi, güneybatıdaki cephelerden geri çekilmemesi halinde saldırmakla tehdit ettiği belirtildi.

Öte yandan IKBY basınında yer alan haberlerde, Kerkük üzerinde bazı savaş uçaklarının alçak uçuş yaptığı, ancak bunların Irak merkezi hükümetine mi yoksa ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerine mi ait olduğunun bilinmediği belirtildi.

Kent merkezinde görev yapan AA muhabiri ise özellikle Kürt mahallelerinde yaşayan birçok kişinin sokaklara çıkarak, Irak merkezi hükümetinin olası bir müdahalesine karşılık vermeye hazır olduklarını söylediklerini ifade etti.

Kerkük'ün batısındaki 5'nci Cephe Komutanı Kemal Kerküki, yaptığı açıklamada, "Irak ordusundan bir yetkili bizzat bana telefon açarak, kent merkezindeki havalimanında konuşlanmak istediklerini ve Peşmerge'nin yol açmasını istedi." demişti.

MESAFE 10 METREYE KADAR DÜŞTÜ

Kerkük'ün batısındaki Mekteb Halid Cephesi'nin Peşmerge komutanlarından Albay Behçet Ömer Selim, "Bazı bölgelerde Haşdi Şabi ile aramızdaki mesafe 10 metreye kadar düşüyor." dedi.

OPERASYON AN MESELESİ

Irak merkezi yönetimine bağlı güçlerin, güneyinde konuşlandığı ve kontrolü sağlamak için girmeye hazırlandığı öngörülen Kerkük kentindeki gergin bekleyiş sürüyor.

Kentin güneyinde konuşlanan Irak güvenlik güçlerinin, Kerkük Askeri Havalimanı ve petrol kuyularını Peşmerge'den geri almak için operasyona başlaması an meselesi.

Gerginliğin dorukta olduğu Kerkük'ün birçok bölgesinde sokakların boş olduğu görülüyor. Kerküklü siviller, yaşanan gerginliğin yol açabileceği çatışmadan dolayı evlerinden çıkamıyor.

GÖREVDEN ALINAN VALİ: ÇEKİLMEYECEĞİZ

Kentte Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı mahallelerde ise gönüllüler taşıdıkları silahlarla Peşmergelerle sokaklarda dolaşıyor.

Irak Parlamentosunca görevden alınan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, halkın arkalarında olduğunu ve Peşmerge'nin Kerkük'ten çekilmeyeceğini bildirdi.

Kerkük'te Irak merkezi hükümetinin olası bir operasyon düzenlemesine karşı sokaklara çıkan kentteki Kürtleri ziyaret eden Kerim, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu halk, vatanlarına, ülkelerine olan sevgilerini gösteriyor. Bu şehir için birçok şehit verildi. Düşman öyle kolay bir şekilde kentte gireceğini zannetmesin." ifadelerini kullandı.

Irak merkezi hükümetinin Kerkük'ten çekilmesi için Peşmerge'ye verdiği sürenin dolduğunun hatırlatılması üzerine Kerim, Peşmerge'nin çekilmeyeceğini ve halkın arkalarında olduğunu belirtti.

Kerkük'ün batısındaki 5. Cephe Komutanı Kemal Kerküki de Irak ordusundan bir yetkilinin bizzat kendisine telefon açarak kent merkezindeki havalimanında konuşlanmak istediklerini ve Peşmerge'nin en geç gece 01.00'e kadar yol açmalarını istediğini iddia etmişti.

ITC BÜROSUNA SALDIRI

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, yaptığı açıklamada, Kerkük'e bağlı Leylan bölgesinde ITC binasına kimliği belirsiz kişilerce silahlı saldırı düzenlendiğini belirterek "Bu tür silahlı saldırılar, bazılarının uğraşmasına rağmen bizleri çatışmaya sürüklemeyecek." dedi.

Salihi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'ye de seslenerek anayasa ve hukuka uymasını istedi.

Öte yanda Haşdi Şabi komutanlarından ve Bedir Örgütü lideri Hadi Amiri de yaptığı açıklamada, "Peşmerge'ye yönelik saldırı düzenleneceği haberleri doğru değil. Peşmerge mevzilerine saldırı emri almadık." ifadesini kullandı.

Irak İçişleri Bakanı Kasım Araci, Kerkük Polis Müdürü'nü telefonla arayarak halkın yanında olması ve herkesin güvenliğini sağlaması talimatı vermişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)