E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKerkük'te bayrak gerilimi tırmanıyor---

Kerkük'te bayrak gerilimi tırmanıyor

Kerkük'te bayrak gerilimi tırmanıyor
03 Nisan 2017 - 23:36 borsagundem.com

Kerkük Eyalet Meclisi’nin aldığı, Kerkük’te Irak bayrağının yanında Kürdistan bölgesi bayrağının dalgalandırılması kararının Irak parlamentosunca reddedilmesi tansiyonu artırdı

Türkmenlerin Irak parlamentosuna taşıdığı Kürdistan bölgesi bayrağının Kerkük’te asılması kararı, tansiyonu yeniden artırdı. Yapılan oylamada, çoğunluğu Arap parlamenterlerden oluşan 171 parlamenterin kabul oyuyla, Kerkük Eyalet Meclisi'nin Kerkük'te Irak bayrağının yanında Kürdistan bölgesi bayrağının asılması kararı reddedildi. Görüşmeler sürerken Parlamento Başkanı Selim Cuburi tarafından söz hakkı verilmeyen Kürt parlamenterler, Meclis'i terk etti. Karar için 167 kabul oyuna ihtiyaç duyuluyordu.

"Bağdat'ın kararını tanımıyoruz"

Parlamento kararı Şii-Sünni Araplar ile Türkmenler arasında olumlu yankı bulurken Kürt parlamenterler arasında tepki ile karşılandı. Kerkük İl Meclis Başkan Vekili Rebwar Talabani, kararı tanmayacaklarını belirterek, "Kürdistan bayrağının inmesi imkansız" dedi. Talabani, şöyle devam etti:

"Irak parlamentosunun kararı Kerkük'te uygulanmaz. Federal mahkemenin aldığı kararlar çerçevesinde, il meclislerinde verilen bir karardan sonra Temsilciler Meclisi'nden çıkan karar uygulanmaz. Bu yüzden Kerkük'teki etnik gruplara buradan güzel haberi iletiyorum; parlamentonun söz konusu kararı uygulanmaz.”

Irak Anayasası'nın 115. maddesinde, "Bölgeler ve iller merkezi hükümetin yetkisi dışında kalan konularda il meclisleri kararlar alabilir" ifadesine yer verildiğini belirten Talabani, "Ayrıca anayasanın 140'ıncı maddesinde Kerkük sorunlu bölge olarak tanıtılmış. Bu maddeye göre hem Kürdistan bölgesinin hem de Irak'ın bayrağı bulunabilir. Yasadışı hiçbir şey yapmadık" diye konuştu. 

Bağdat'taki parlamentonun toplam 328 üyesi olduğunu ancak kararın 171 oyla alındığına dikkat çeken Talabani, "Maalesef bugün Irak Parlamento Başkanı Selim Cıburi tarafsız olarak bütün tarafların görüşünü almalıydı. Parlamentoda alınan karar siyasi uzlaşının prensiplerine karşıdır" dedi.

Kürt parlamenter Adil Nuri, "IŞİD savaşından sonra ilk savaş başladı. Tüm Araplar Kürtlere karşı birleşti" derken, Irak Başbakanı Haydar Abadi, "Yasalara göre Kerkük İl Meclisi’nin bayrak kararı almaya yetkisi yoktur. Vali ve İl Meclisi’nden bu durumu göz önünde bulundurmalarını istiyorum" mesajını verdi. Kerkük Valisi Necmedin Kerim ise Irak parlamentosunun kararının anayasaya aykırı olduğunu belirterek Kürdistan bayrağının resmi binalardan indirilmeyeceğini söyledi.
Bu gelişme üzerine konuyu tekrar gündemine alan Irak parlamentosu, Kerkük'teki bayrak sorununun görüşmek üzere bir komisyon kurulmasını kararlaştırdı. Komisyonun, 10 gün içinde çalışmalarını tamamlayıp parlamentoya rapor sunması bekleniyor. 

Referandum için komisyon kurulacak

Irak parlamentosunun Kerkük'teki bayrak kararını reddetmesini değerlendirmek amacıyla Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani başkanlığında önceki gün kritik önemde bir toplantı yapıldı. Toplantıya Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) politbürosu katıldı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, "Kürdistan halkının, kendi yönetim şekline karar verme, referandum ve bağımsızlık konularında hakkı olduğu" ifade edilerek, iki partinin, bu konuyu ulusal bir mesele olarak ele aldığı vurgulandı. Açıklamada, ortak bir komisyon kurulması, komisyonun bölgedeki gruplarla görüşerek referandumun nasıl yapılacağı konusunu ele almasının kararlaştırıldığı aktarıldı. 

"Referandum kısa sürede gerçekleşecek"

Barzani tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan ve diğer Kürt oluşumlarının da desteğini almayı amaçlayan bölgede bağımsız bir Kürt devleti kurmaya yönelik referanduma gidilmesi Kerkük'e bayrak çekilmesi kararı ile hızlandırıldı. Kürt devleti kurulmasına yönelik ABD, Rusya ve Çin dahil temaslarını arttıran Barzani, son olarak Erbil'i ziyaret eden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmede, 'Kürdistan bağımsızlık referandumunun kısa sürede gerçekleşeceğini' söyledi. Eski Irak Dışişleri Bakanı ve KDP Politbüro Üyesi Hoşyar Zebari ise kısa süre önce yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi’nin bu yıl içerisinde bağımsızlık referandumunu gerçekleştireceğini, KDP Politbüro Danışmanı Arif Ruşdi ise referandumun BM'nin gözetiminde gerçekleşeceğini belirtmişti.

"BM gözlemcilik yapmayı kabul etti"

Barzani paralelinde faaliyet sürdüren Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Sekreteri Muhammed Hacı Mahmut ise yaptığı açıklamada, BM'nin Kürdistan bağımsızlık referandumunda gözetmenlik yapmayı kabul ettiğini açıkladı.
Mahmut, "Son Avrupa ziyaretimizde, Barzani, Kürdistan halkının mesajını dünya ülkelerine ulaştırdı. Onlar, 'kendi kaderimiz hakkında karar vermek istiyoruz' diyerek onları haberdar etti. Görüştüğümüz bütün ülke temsilcileri desteğini açıkladı. BM, ABD ve koalisyon güçleri bağımsızlık referandumunu destekliyor. Bu sene referandum yapılacak ve büyük bir destek ile sonuçlanacak. Birleşmiş Milletler Kürdistan bağımsızlık referandumunda gözlemcilik yapmayı kabul etti, bu da sevindirici bir gelişme" dedi. Bağımsızlık referandumun bu sene yapılacağı ancak tarihin netleştirilmediği ifade ediliyor.

Kerkük'e peşmerge 

Irak parlamentosunda Kerkük'te Kürt bayrağının asılmasına yönelik kararın reddedilmesi ardından Kürt yönetimi çok sayıda Peşmergeyi Kerkük'e sevk etti. Resmi binalara asılan Kürt bayrağının indirilmesi girişimine karşı Kerkük'e sevkedilen ağır silahlı peşmergeler önemli noktalarda önlem aldı. Bayrak kararının mimarı olan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, "Kürdistan bayrağı Kerkük’te inmeyecek. Anayasal açıdan Kürdistan bayrağının, İl Meclisi’nin kararıyla dalgalandırılmasında sakınca yok. Bu yüzden adil bir mahkeme konuyla ilgili karar verirse bize hak verir" dedi.

Erbil'e bağlanma gündemde

Kürt yönetimi, Irak parlamentosunun kararına misilleme amacıyla Kerkük'ün Erbil'e bağlanmasını gündemine aldı. Kerkük'te bayrak krizinin büyümesi, Arap ve Türkmen gruplarının engelleme girişimlerine karşı Kerkük'ün Erbil'e bağlanması yönünde karar alınabileceği belirtiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)