E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKereste fiyatları enflasyon hakkında ne söylüyor?---

Kereste fiyatları enflasyon hakkında ne söylüyor?

Kereste fiyatları enflasyon hakkında ne söylüyor?
08 Mart 2023 - 15:45 borsagundem.com

Ekonomist David Rosenberg, kereste fiyatları üzerinden enflasyonun geleceğine dair önemli tahminlerde bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi, ısrarla yüksek seyreden enflasyon belasıyla boğuşuyor. Fed’in rekor faiz artırımlarına rağmen yavaşlasa da sıcak kalmayı sürdüren enflasyon, her an belirgin bir düşüş yaşayabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisinin merkezinde enflasyon belası bulunuyor. Ekonomist David Rosenberg, enflasyonun geleceğini kereste fiyatları üzerinden okuyor ve iç açıcı sonuçlara varıyor.

Üçüncü çeyrek kritik

Insider’dan Zehra Tayeb’in haberine göre, üst düzey Ekonomist David Rosenberg, kereste fiyatlarının düştüğünü ve bunun enflasyon hakkında endişelenmeye gerek olmadığı anlamına geldiğini öne sürüyor.

David Rosenberg, düşen kereste ve doğal gaz fiyatlarına işaret ederek enflasyon korkularını bir kez daha savuşturuyor. Kıdemli ekonomist, geçen yılın sonlarından bu yana enflasyonun bir tehdit olduğunu defalarca reddediyor. Tüketici maliyetleri üzerindeki yukarı yönlü baskının artık ‘dikiz aynasında' olduğunu söyleyerek azaldığını savunan Rosenberg, fiyat artış oranının 2023'ün üçüncü çeyreğine kadar yüzde 2'nin altına düşebileceğini öngörüyor.

Bu kez ise Rosenberg, Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda, kereste ve doğal gaz fiyatlarını sorgulayarak enflasyon baskılarına ilişkin korkularla alay ediyor. Rosenberg, tweet’inde, “Enflasyon? Belki de Fed'in odaklandığı düşük vasıflı hizmet sektörlerinde, yani ekonominin yüzde 25'indeki ücretlerde olabilir. Öte yandan, kereste ve doğal gaz fiyatları dip seviyelerine geri dönüyor ve her ikisi de yakın zamanda gördüğü zirve seviyelerden yüzde 70'ten fazla oranda düştü” diyor.

‘İniş yok’ senaryosu palavra, ikinci çeyrek sancılı geçecek

ABD doğal gaz fiyatları, ılıman kış havasının talebi olumsuz etkilemesi nedeniyle Pazartesi günü yüzde 13 oranında düştü. Bu yıl şu ana kadar fiyatlar, sınırlı talep nedeniyle toplamda yüzde 34 oranında değer kaybetti. Bu arada, kereste fiyatları da, konut yavaşlaması talebi azalttığı için geçen ay yaklaşık yüzde 22 oranında değer kaybederek sert bir düşüş yaşadı.

Bu tür varlıkların fiyatındaki düşüş, 2022 yılının ortasından beri geçerli olan bir düşüş eğilimine dayanıyor. Yıllık tüketici fiyatları artış oranı geçen yaz yüzde 9,1 ile son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve Fed'i geçen yıl faiz oranlarını neredeyse sıfırdan yüzde 5'in biraz altına yükseltmeye teşvik etti. Fiyat baskılarının son aylarda bir miktar hafiflediği görülüyor ve Ocak ayına ait en son veriler enflasyonun yüzde 6,4 seviyesinde seyrettiğini gösteriyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, eğilimi, henüz erken aşamalarda olmasına rağmen, enflasyonu düşürme sürecinin başladığının bir işareti olarak kabul ettiğini ifade ediyor.

Rosenberg'in enflasyon konusundaki iyimserliği, ABD ekonomisinin bu yıl resesyona gireceği yönündeki uyarılarıyla dengeleniyor. Ekonomist, ‘iniş yok' senaryosu umutlarını boşa çıkarıyor ve ikinci çeyrekte etkili olacak sancılı bir gerileme öngörüyor.

David Rosenberg: ‘İniş yok’ senaryosu aldatmaca

 

David Rosenberg: Wall Street ralli için 2024’ü beklemeli

 

David Rosenberg: Hiperenflasyon endişeleri tamamen saçmalık

 

Küresel enflasyon çağı

 

Fed Başkanı Powell'dan kritik faiz mesajı

 

Krugman: Fed sonuç alana kadar faizleri artıracak

 

"Fed, 50 baz puan seçeneğini düşünmeli"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)