E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKentsel dönüşüme Anahtar Proje---

Kentsel dönüşüme Anahtar Proje

Kentsel dönüşüme Anahtar Proje
10 Mayıs 2014 - 05:43 borsagundem.com

Kentsel dönüşüm projelerinde yaşanan sorunlara çözüm getirmek amacıyla kurulan Anahtar Proje, vatandaş ile müteahhit arasında köprü kuruyor

Kentsel dönüşümle ilgili yasanın çıkmasına rağmen vatandaşla müteahhitlerin sürekli karşı karşıya kalması sürecin tıkanmasına yol açıyordu. Bu kapsamda çok önemli bir boşluğu doldurup hak sahipleriyle müteahhitler arasında tampon oluşturup uzlaşma sağlayarak dönüşümü hayata geçirmek isteyen Anahtar Proje Kentsel Dönüşüm Hizmetleri ve Gayrimenkul Geliştirme Şirketi kuruldu.

Yavuz Karaman'ın Milliyet'teki haberine göre kısa süre önce kurulmasına rağmen hak sahipleri ve vatandaşlardan yoğun talep gören Anahtar Proje, şimdiden 20’nin üzerinde dönüşüm projesine hizmet vermeye başladı.
Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak, Anahtar Proje’nin kentsel dönüşüm sürecinin tıkanmasıyla zorunlu bir ihtiyaç olarak ortaya çıktığını söyledi.

KÖPRÜ OLUŞTURDU

Kökbudak, kentsel dönüşüm sürecinin herhangi bir basit nedenle tıkanabildiğini ve bir çok mağduriyet yaşandığını belirterek, binalardaki kat malikleri ve yüklenici firmalar arasındaki köprüyü oluşturup, yaşanabilecek sorunları ortadan kaldırdıklarını ve dönüşümün önünü açtıklarını söyledi.
Kentsel dönüşümde hukuki sözleşmelerin yapılması, idari şartların hazırlanması, gayrimenkulün değerlendirilmesi, mimarisinin çizilmesi ve projenin denetlenmesi konularında büyük eksikler olduğunu vurgulayan Arif Murat Kökbudak, Anahtar Proje’nin bu eksiklikleri giderdiğini ve dönüşüm sürecini sorunsuz bir şekilde tamamladıklarını söyledi.

BELEDİYELERLE ÇALIŞACAK

Belediyelerle işbirliği içine gireceklerinin altını çizen Kökbudak, İzmir’de Karşıyaka, İstanbul’da da Beylikdüzü Belediyeleri ile görüştüklerini; Ataşehir, Kadıköy, Şişli, Maltepe ve Kartal Belediyeleri ile de görüşeceklerini açıkladı.
Kökbudak, dönüşümün bir adanın yıkılıp, oraya yeni bir sosyal yaşam verilmesiyle gerçekleşebileceğini anlatarak, “Bu nedenle belediyelerle işbirliği içerisine gireceğiz. Şu an Bağdat Caddesi’nde özellikle Kadıköy’de yaklaşık 500 şantiye var. Binalar yıkılıp yeniden yapılıyor. Biz bunun ada bazlı olması taraftarıyız. Dönüşüme uygun ve ada bazlı iş yapmak isteyen müteahhitlerle çalışıyoruz” dedi.

İNŞAATI DENETLİYOR

Anahtar Proje’nin dönüştürdüğü binaları iskan ruhsatı alınıncaya kadar denetlediğini belirten Kökbudak, şu bilgileri verdi:
“Verdiğimiz hizmet kapsamında, AGK Hukuk Bürosu işin hukuki kısmını takip ediyor, TİBA Mimarlık, mimari çizimleri ve ilgili teknik şartnameleri yapıyor, Viyana merkezli EE İstanbul firması projelerin denetim hizmetini veriyor, SOM Değerleme, binaların şerefiye haklarını ortaya net bir şekilde çıkarıyor, Proje Beyaz, müteahhitlere kalan dairelerin değerlendirilmesinde özellikle yurtdışından gelen yatırımcılarla buluşmalarını sağlıyor. Anahtar Proje de bütün bu süreçlerin çok geniş ve profesyonel bir kadro ile baştan sona yönetimini sağlıyor.”

‘40 YILLIK DOSTLUKLAR BİTİYOR’

Kentsel dönüşüm sürecinin sanıldığı gibi kolay olmadığını ve uzmanlık gerektiğini anlatan Arif Murat Kökbudak, şunları söyledi:
“Kentsel dönüşümde beş metrekare yüzünden kırk yıllık dostlukların bittiğine şahit oluyoruz. Bunun yanı sıra süreçle birlikte apartman toplantılarında gruplaşmaların başladığını da görüyoruz. Müteahhitle yönetici arasındaki bir takım ilişkiler, yönetici ile kat malikleri arasında problemler, dükkân sahipleriyle daire sahipleri arasındaki kavga derken süreç içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Yapılan apartmanlar olduğu kadar problemlerden dolayı yıkılıp yapılamayan binalar da var. Sektörde çok ciddi problemler yaşanıyor ve bu süreci iyi yönetebilecek yapılara ihtiyaç oluyor.”

‘ŞEREFİYE SORUNUNA HIZLI ÇÖZÜM BULUNMALI’

Anahtar Proje’nin çözüm ortaklarından AGK Hukuk’un sahibi Ali Güvenç Kiraz, kentsel dönüşümün yavaş ilerlediğini söyledi. Kiraz, dönüşümün, ekonomik gücü yüksek bölgelerde daha hızlı devam ettiğine işaret ederek, “Bazı bürokratik tıkanmalar yaşanabiliyor. Örneğin 2/3 kuralı, yasada doğru tanımlanmadığı için ciddi sorunlara neden oluyor. Arsa payı düzeltim davaları çok fazla. Şerefiyelerle ilgili çok ciddi sıkıntılar var. Değerleme uzmanlarının raporları baz alınmalı. Yönetmeliklerde bu konu çözülürse dönüşüm çok daha hızlanır” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)