E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKentsel dönüşüm için dev bütçe arayışı---

Kentsel dönüşüm için dev bütçe arayışı

Kentsel dönüşüm için dev bütçe arayışı
14 Haziran 2014 - 06:48 borsagundem.com

Kentsel dönüşüm hamlesi için yaklaşık 900 milyar lira bütçe gerektiği ortaya çıktı

Türkiye genelinde 6.7 milyon konutun yenilenmesi hedefiyle yol çıkılan kentsel dönüşüm hamlesi için gerekli bütçe belli oldı. Gülistan Alagöz'ün Hürriyet'teki haberine göre gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Walkefield, 20 yıl sürecek çalışmanın tamamı için 884 milyar lira, yıl bazında ise 44 milyar liraya ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. 2 yıl önce başlanılan çalışmalarda istenilen düzeye gelinmediğimi belirten Cushman&Walkefield Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur, “Uygulanan sistemle bu maliyetin karşılanması mümkün değil. Kat karşılığı, yap-sat ve ön satış gibi geleneksel yöntemler yetersiz kalıyor. Bu tip bir yatırım için kamu-özel sektör işbirliği ve yabancı sermaye gerekir” dedi.

ORTADOĞULU ORTAKLIK İSTİYOR

Yabancı yatırımcıların Türkiye’deki kentsel dönüşüm faaliyetlerine katılması için aracılık görevi üstlendiklerini belirten Sur, “Önce Türkiye’deki müteahhitlerle görüştük ve beklentilerini dinledik. Büyük projeler için finansal destek gerekli dediler. Ortadoğu’da Bahreyn, Katar ve birleik Arap Emirlikleri’ne gidip 20’den fazla toplantı yaptık” dedi. Yabancı devlet ve emeklilik fonları ile gayrimenkul yatırımcılarının Türkiye’deki pazarla yakından ilgilendiğini söyleyen Cushman&Wakefield Yönetim Kurulu Üyesi Tuğra Gönden, Ortadoğulu yatırımcıların Türk şirketleri ile ortaklığa sıcak baktıklarını dile getirdi. Gönden, yabancıların öncelikli olarak ofis, otel ve öğrenci yurdu yatırımları ile ilgilendiğini kaydetti.

YABANCI GÜVENCE İSTİYOR

Ortadoğu turuna devam edip, Türkiye’deki fırsatları yabancı yatırımcılarla paylaşacaklarını belirten Haluk Sur, büyük yatırım planlayan fonların güvende olmak için kamu desteği talep ettiklerini dile getirdi. Sur, “Geçmiş dönem görüşmelerimizde Singapur’daki 800 milyar dolarlık bir devlet fonu 20 milyar doları Türkiye’deki kentsel dönüşüm için ayırdığını söyledi. Fon arkasında devlet gücü talep etti” diye konuştu.

Teşvik şart

KENTSEL dönüşüm hareketine hız kazandırılması için teşvik mekanizmalarının harekete geçirilmesi gerektiğini belirten Haluk Sur, “Teşvikler ile hem mal sahipleri konutlarını yenilemeye teşvik edilebilir, hem de geliştiriciler ve yatırımcılar özendirilebilir” dedi. Dönüşüme finans sağlanabilmesi için araçların çeşitlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirten Tuğra Gönden ise “Bu konuda, özellikle gayrimenkul sertifikaları, sukuk, gayrimenkul yatırım fonları gibi SPK tarafından piyasaya sunulan yeni düzenlemeler ve Bireysel Emeklilik Fonları (BES) alternatif oluşturarak önemli bir rol oynayabilirler” diye konuştu.

884 milyar TL
6.7 milyon konutun yenilenme bedeli

44 milyar TL
Yıllık kentsel dönüşüm maliyeti

334 bin
Yılda yenilenmesi gereken ünite sayısı

21.900
İstanbul’da tespit edilen riskli bina sayısı


En riskli
10 ilçe
*Gaziosmanpaşa: 392.96 hektar
*Sarıyer: 168.8 hektar
*Pendik: 146.22 hektar
*Kadıköy: 134.18 hektar
*Güngören: 57.71 hektar
*Bağcılar: 53.40 hektar
*Kartal: 31.84 hektar
*Esenler: 30.54 hektar
*Bayrampaşa: 22.7 hektar
*KüçükçekmeceÇ 16.64 hektar

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • serdar sert.15 Haziran 2014 15:20

    fabrikatörler bile rant arayışında MUTLU AKÜ fabrikayı sattı. kartalda 70 dönum üzerinde 1.5 mılyar tl gelir getirecek inşasına yakında başlıyor. temiz para. yine derimod UN zeyrinburnu sahılındeki mulkleri üzerinde gayrimenkul projesi için gün sayılıyor. Pana film bile gayrimenkule soyundu hatta modacılar bile DCkayekte gayrimenkulcu oldu.. bakkallarda marketlerde herkez gayrimenkulcu pasta büyük galiba... allah sonumuzu hayır etsin ama deprem de gercek...

  • ali14 Haziran 2014 10:15

    kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm toki 100 metrekare evi 35000tl mal adiyor 110 satıyor nerede kazanırsın böyle para kardeşim resmen mütahitler yoluyor vatandaşı