E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKenevir hisselerindeki yükseliş kırmızı alarm veriyor---

Kenevir hisselerindeki yükseliş kırmızı alarm veriyor

Kenevir hisselerindeki yükseliş kırmızı alarm veriyor
26 Şubat 2021 - 14:15 borsagundem.com

Analizlere göre önde gelen kenevir fonlarında yer alan 59 şirketin 43’ü zarar ediyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kenevir hisseleri, ABD’de kenevirin yasallaşmasına yönelik beklentilerle eşi benzeri görülmedik yükselişler yaşadı. S&P/TSX kenevir endeksi kasım ayında gerçekleşen ABD başkanlık seçimleri ve 10 Şubat arasında neredeyse üç kat yükseldi. Bir süre sonra gerçekleşen satış dalgasının ardından bile, kasım ayındaki seviyelerin iki kat üzerinde işlem görüyor. Ancak sektörü takip eden borsa yatırım fonlarına (ETF) para yatıran yatırımcılar, ne aldıkları konusunda uyarılıyor. Bazı ETF yöneticileri bile kırmızı alarm veriyor.

Hisse miktarı bazında en büyük kenevir borsa yatırım fonu sağlayıcısı AdvisorShares’in CEO’su Dan Ahrens, “son aylarda Kanada’nın kenevir hisseleri mantıksız bir şekilde işlem gördü. Hatalı bir iyimserlik, aşırı heyecan ve yanlış bilgiyle yatırım yapıldı” dedi.

Financial Times’ın analizine göre ise 8 önemli kenevir fonununda yer alan 59 şirketin 43’ü geçtiğimiz  12 ayda zarar açıklarken, 27’si toplam gelirlerinden yüksek net kayıp bildirdi. 59 şirketin altısı ise, toplamdaki piyasa değerleri 749 milyon dolar olmasına rağmen hiç satış gerçekleştirmedi. Dahası kar eden 16 şirketin 14’ü doğrudan kenevir üreticisi değil ve sektörle çok yüzeysel bir ilişkisi var.

Veri sağlayıcısı TrackInsight’ın derlediği hisse listesinde tütün devleri Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Brands, içecek şirketi Constellation Brands, gübre şirketi Scotts Miracle-Gro, sigara kağıdı üreticisi Turning Point Brands, iki emlak şirketi, bir aydınlatma şirketi ve korona virüs aşısından kozmetik ürünlerine her şeye dahil olan Amyris yer aldı. 7 Investment Management’ın Portföy Yöneticisi Peter Sleep, asıl işi kenevir üreticiliği olan birçok şirketin “oldukça küçük” ve “neredeyse hepsinin kar getirmeyen şirketler” olduğunu söyledi.

Açıklamasının devamında, “bunların bir çoğu satışı olmayan şirketler… Bu şirketler tamamen yöneticilerin maaşlarını ödemek ve borsa yatırım fonlarında yer almak için varlıklarını sürdürüyorlar” ifadelerini kullandı. Kenevir ETF’leri aktif olarak yönetilen bir azınlığın içinde olan Ahrens ise, “diğer bazı ETF’lerin satın aldığı çöpleri ben almıyorum” dedi. Devamında, “olağan şüpheliler adını verebileceğiniz hisselerdeki ağırlığımız çok düşük. Aurora Cannabis, Tilray, Hexo, WeedMD gibi şirketlerin tamamı kar etmiyor” ifadesini kullandı.

Dahası ABD’de kenevir hisseleri için listeleme rejimi oldukça mantıksız. 

ABD’de 15 eyalette kenevir yasallaştı ancak merkezi hükümet bazında halen illegal. Bunun sonucunda kenevir ticaretinde faaliyet gösteren hiçbir şirket ABD borsasında yer alamıyor. Toronto borsasında yer almak da mümkün olmadığı için birçok hisse küçük, görece gözden uzak Kanada borsalarında yer alıyor. Ancak Kanada’nın tamamen yasal pazarına odaklanan (ancak ABD pazarında doğrudan yer almayan) şirketler ABD borsalarında işlem görebilir. Bu şekilde ABD borsalarında yer alabilen şirketler, daha fazla sermaye bulunduğu için bu alana yöneldi.

Toronto merkezli Horizons ETF’nin ETF Stratejisi Başkan Yardımcısı Mark Noble, Kanada pazarının yıllık değerinin yalnızca 2 milyar dolar olduğunu ancak ABD’de kenevir kullanımının yasallaştığı 15 eyalette yıllık satışlarının şimdiden 15 milyar dolara ulaştığını söyledi. Yine de yatırımların büyük çoğunluğu ABD’de listelenen hisselere yöneliyor. Yani yalnızca daha küçük ve daha olgun Kanada pazarına erişimi olan şirketlere. Bunun sonucunda en büyük 10 Kanadalı şirketin işletme değerinin gelirlerine oranı şimdi 92,2 seviyesinde. ABD’nin en büyük 10 şirketi ise bu rakamın 14,8 kat aşağısında.

Kanada’nın CIBC World Markets analistleri, “değerlemelerdeki yükselişin rastgele doğasını şaşırtıcı buluyoruz. Hisse fiyatlarındaki hareket ABD’de hiçbir hedefi olmayanlara yarıyor” dedi. Noble ise, “şimdi oldukça iyi performans gösteren hisselerin büyük bir bölümü, ABD’li bireysel yatırımcılar sayesinde yön buluyor. Ancak bu hisseler ABD’de listelenen Kanadalı yasal kenevir üreticileri ve ABD’de satış yapamıyorlar” ifadesini kullandı. Açıklamasının devamında, “bu durum gelir anlamında sermayeyle kısıtlanmış hisselerde büyük bir ralli yarattı. Birçok bireysel yatırımcı kolay erişebildiği şirketlerin hisselerini alıyor ancak ABD’de para kazanan şirketlerin hissesini almıyor” dedi.

Ahrens ise değerlemelerdeki sorunu “eğitimsizliğe ve yanlış bilgi sahibi olmaya” dayandırdı ve bazı insanların “yatırım körü” olduğunu söyledi. Açıklamasında, “bu şirketlerin ABD’de kenevir satamadığını anlamıyorlar ya da her şeyin yasal olacağı ve bu şirketlerin ABD’de çok fazla satış yapacağı algısını taşıyorlar” ifadesini kullandı. Kenevirin ABD hükümetince yasallaştırılma ihtimali, ABD Başkanı Joe Biden’ın seçilmesiyle gündeme gelmiş ve ABD’de listelenen Kanadalı kenevir üreticilerinin hisselerini almanın mantıklı bir hamle olduğu fikrini ortaya çıkarmıştı.

Ancak kenevirin ABD’de yasallaşması konusunda görüş ayrılıkları bulunuyor. Bu yasanın geçmesi için ABD Senatosu’nda 60 oya ihtiyaç var. Yani en az 10 cumhuriyetçi üyenin destek vermesi gerekiyor.

Yine de herkes zarar eden şirketlerin yüksek değerlemelerinden endişe duymuyor. New York merkezli Global X’in Araştırma ve Strateji Başkanı Jay Jacobs, geçtiğimiz 10 yılda 25 tematik ETF oluşturduğunu ve hızla büyüyen sektörlerdeki şirketlerin, bu aşamada kar etmeye odaklanmadığını söyledi.

Jacobs, “nakit akışlarını büyümelerini desteklemek için kullanıyorlar. Kar etmeye, temettü ödemeye ya da yatırımcılara başka şekillerde sermaye dönüşü yapmaya çalışmıyorlar” ifadesini kullandı.

İkinci GameStop krizinin mimarı kim?

 

Kusursuz fırtına ne zaman dinecek?

 

Borsa sert düşüş sonrası bir miktar toparladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ26 Şubat 2021 20:29

    bizde fark etmiyorku bizde batık durumdaki hisse senetleri bile 66 Kat yüseldiler.