E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKazakistan İçişleri'nden göstericilere tehdit: Yok edilecekler---

Kazakistan İçişleri'nden göstericilere tehdit: Yok edilecekler

Kazakistan İçişleri'nden göstericilere tehdit: Yok edilecekler
07 Ocak 2022 - 05:22 borsagundem.com

Rus ve Belarus birliklerinden oluşan ilk grup KGAÖ askeri Kazakistan'a ulaştı. Kazakistan İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Silah bırakmayanlar yok edilecek" denildi. BM'den taraflara 'barışçıl çözüm' çağrısı geldi


Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) barış gücünde yer alan Rus ve Belarus gücünün ilk birlikleri Kazakistan’a ulaştı. Ülkenin Almatı kentinde silahlı çatışmalar ve şiddetli patlamalar yaşanıyor.

Eski Sovyet ülkelerinin yer aldığı Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, yakıt fiyatlarına yapılan zam nedeniyle başlayan, hükümetin fiyat düşürme kararına rağmen süren protestoların şiddet olaylarına dönüştüğü Kazakistan’a barış güçlerini gönderdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, barış gücünde yer alan Rus gücünün ilk birliklerini Kazakistan’a ulaştığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus Hava-Uzay Kuvvetleri uçaklarının KGAÖ barış gücünde yer alan ana Rus gücünün ilk birliklerini Kazakistan’a ulaştırdığı belirtildi.

Açıklamaya göre, Rusya Hava İndirme Kuvvetleri’nin 45. Tugayı’nda, İvanovo ve Ulyanovsk hava indirme birliklerinde görevli askeri personel Kazakistan’a gönderildi.

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NE SALDIRI

Sputnik'in haberine göre Almatı’da Almalı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne saldırı düzenlendi. Saldırının püskürtüldüğü belirtildi.

Polis Sözcüsü Salmanat Azirbek, “Almalı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne saldırı düzenlendi. Saldırının püskürtüldü. Saldırganlar öldürüldü” açıklamasında bulundu.

Daha önce Almatı’nın diğer ilçe emniyet müdürlüklerine de saldırı düzenlendiği bildirilmişti.

HAYATINI KAYBEDEN GÜVENLİK GÜCÜ MENSUPLARININ SAYISI 18'E ÇIKTI

Kazakistan İçişleri Bakanlığı, ülkedeki protestolar sırasında hayatını kaybeden ve yaralanan güvenlik gücü mensuplarının sayısını güncelledi. Buna göre hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e, yaralıların sayısı 748'e çıktı. Gözaltına alınan kişi sayısı ise 2 bin 298 oldu.

ERDOĞAN'DAN TELEFON DİPLOMASİSİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Dönem Başkanı olarak, Kazakistan’daki gelişmeler hakkında teşkilat üyesi ülkelerin liderleriyle ayrı ayrı telefonda görüştü.

TOKAYEV'DEN KGAÖ'YE  BARIŞ GÜCÜ TEŞEKKÜRÜ

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev'un, talebi üzerine ülkesine barış gücü birlikleri gönderen KGAÖ'ye teşekkür ettiği belirtildi.

KGAÖ Sözcüsü Vladimir Zaynetdinov'un açıklamasına göre KGAÖ Genel Sekreteri Stanislav Zas, Tokayev'le telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Zaynetdinov, görüşmeyle ilgili açıklamasında "Kazakistan lideri, krizin sunulması için yardım sunulması ve birleşik barış güçlerinin gönderilmesi nedeniyle KGAÖ'ye teşekkür etti" dedi.

KALIN: BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından Kazakistan'da yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. Yaşanan can kayıplarından üzüntü duyduklarını aktaran Kalın, şu açıklamada bulundu:

"Kazakistan'da yaşanan hadiselerden ve can kayıplarından büyük üzüntü duyuyoruz. Kazakistan'ın barış, istikrar ve huzuru en büyük önceliğimizdir. Türkiye her daim Kazakistan'ın yanında olmaya devam edecektir."

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN TEHDİT: YOK EDİLECEKLER

Kazakistan İçişleri Bakanlığı, silah bırakmayı reddedenlerin 'yok edileceğini' duyurdu
Sputnik Kazakistan’ın İçişleri Bakanlığı’nın duyurusuna dayandırdığı haberde, toplu olaylara karışan ve silah bırakma taleplerini yerine getirmeyi reddeden kişilerin yok edileceği belirtildi.
Ajansın Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, “Silah bırakmaya yönelik yasal taleplere silahlı direniş durumunda, (ayaklanmalara katılan) o kişiler yok edilir” ifadelerine yer verildi.

BEYAZ SARAY: YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Kazakistan'daki protestolar ve şiddet olayları sonrasında KGAÖ liderlerinin aldığı karar doğrultusunda ülkeye barış gücü gönderilmesine ilişkin yorumda bulundu.
Psaki, düzenlediği basın toplantısında, "Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün Toplu Barış Güçlerini Kazakistan'a gönderdiğine dair haberleri yakından takip ediyoruz. Bu talebin niteliği ve meşru bir davet olup olmadığıyla alakalı sorularımız mevcut" ifadelerini kullandı.

Sözcü, ABD'nin barış güçlerini ve Kazakistan kolluk kuvvetlerini, ihtilafın barışçıl yolla çözümünü desteklemek için insan haklarını muhafaza etmeye çağırdığını da sözlerine ekledi.

KGAÖ Genel Sekreteri Zas: Barış gücünün ilk grubu Kazakistan’a ulaştı

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Genel Sekreteri Stanislav Zas, Kazakistan’a barış gücü birliğinin naklinin başladığını, ilk grubun bu ülkeye ulaştığını ve göreve başladığını duyurdu.
KGAÖ Genel Sekreteri Zas, yaptığı açıklamada, “Tüm üye ülkeler, Kazakistan’daki barış gücü misyonuna birlikleriyle katılmaya hazır olduklarını bildirdi. Nakil başladı. Barış gücü birliğinin Rusya bölümünün ilk grubu artık Kazakistan’da ve verilen görevi yerine getirmeye başladı” ifadelerini kullandı.

Barış gücü birliğinin diğer gruplarının naklini yarın tamamlamayı planladıklarını belirten Genel Sekreter, “Birliğin Kazakistan’da bulunma süresinin kısa olmasını bekliyoruz. Kolektif Güvenlik Konseyi’nin kararında zaten, ‘kısa bir süre’ olarak belirtildi. Ne kadar kısa olacağı, birkaç gün mü yoksa birkaç hafta mı, bu, Kazakistan’da oluşacak duruma ve elbette Kazakistan yönetiminin duruşuna bağlı. Eğer durumun istikrara kavuştuğuna ve ülkelerimizin yardımı olmadan kendi imkanlarıyla kontrol edebileceklerine karar verirlerse elbette operasyon bitecek ve tüm askerler çıkarılacak” dedi.

ABD DIŞİŞLERİ: KAZAKİSTAN HÜKÜMETİNİN SORUNLARI ÇÖZECEĞİNE İNAN

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Washington'un Kazakistan hükümetinin ülkede huzursuzluğa yol açan ekonomik ve siyasi sorunları çözeceğini umduklarını söyledi.
Price, düzenlediği basın toplantısında, "Kazakistan hükümetinin bu protestolarda açığa çıkan, temelde ekonomik ve politik olan sorunları çözeceğini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD'nin Kazakistan'daki karmaşadan endişe duymaya devam ettiğini ve yetkililer ve protestoculardan ihtilafa barışçıl çözüm aramaları konusunda ısrarcı olduğunu belirten Price, ayrıca Nur Sultan hükümetine ülkede internet hizmetini yeniden sağlamaya çağırdığını kaydetti.

Almatı'da şiddetli patlama sesleri

Öte yandan Vlast gazetesinin haberine göre ülkenin en büyük kenti Almatı'da silahlı çatışma ve şiddetli patlama seslerinin duyulduğu bilgisi paylaşıldı.

BM'den Kazakistan'da taraflara 'barışçıl çözüm' çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Kazakistan'da yaşanan ve çatışmaya dönüşen protestolara ilişkin tüm taraflara 'sorunlara barışçıl çözüm arama' çağrısında bulundu.

Bachelet, yaptığı yazılı açıklamada, Kazakistan'da doğalgaz zammı nedeniyle 2 Ocak'tan bu yana süren ve can kayıplarının yaşandığı protestoları değerlendirdi.

Ülkenin eski başkenti Almatı'da yaşanan ve 12 polisin ölümüyle sonuçlanan çatışmalar nedeniyle Komiserliğin endişeli olduğunu vurgulayan Bachelet, "Herkesin protesto ve ifade özgürlüğü hakkına sahip olduğu, uluslararası hukukta açık ve net belirtilmiştir. Aynı zamanda protestocular, ne kadar kızgın olursa olsun şiddete başvurmamalıdır" dedi.

Güvenlik güçlerinin protestoculara karşı 'gereklilik ve orantılılık' esası dışında güç kullanmaması gerektiğinin altını çizen Bachelet, "Öldürücü güç ve gerçek mermi, sadece ölüm tehdidi arz eden kişilere yönelik başvurulan son çare olmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Bachelet, güvenlik güçleri, protestocular ve diğer bütün taraflara 'şiddetten kaçınma ve sorunlara barışçıl yollarla çözüm arama' çağrısı yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)