E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKavcıoğlu'ndan liralaşma ve faiz vurgusu---

Kavcıoğlu'ndan liralaşma ve faiz vurgusu

Kavcıoğlu'ndan liralaşma ve faiz vurgusu
29 Mart 2022 - 14:29 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu TCMB Genel Kurulu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Kavcıoğlu, " Liralaşma stratejisi ile uygulamaya alınan adımlarla döviz kurlarında oluşan sağlıksız fiyat oluşumlarının önü alınmıştır." dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"2021 yılında büyüme oranı yüzde 11 olarak gerçekleşmiş ve uzun dönem eğiliminin üzerinde kalmaya devam etmiştir. Büyümenin kompozisyonunun da ise sürdürülebilir bileşenlerin payı artmıştır. Kapasite kullanımları ve öncü göstergeler dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyretmeye işaret etmektedir.

Petrol fiyatlarında yükseliş eğilimi gözlenmiştir, benzer şekilde gıda fiyatlarının enflasyonun üzerindeki belirleyici etkisi de tüm dünyada önemini korumaktadır.

Yurt içinde iktisadi faaliyet dış talebin olumlu etkisiyle güçlü seyretmeye devam ediyor. Yaşanan jeopolitik sorunların ihracatımız üzerindeki doğrudan yansımalarının sınırlı olacağını düşünüyoruz.

Gıda emtia fiyatlarındaki gelişmelerin yansımalarını Türkiye'de de gözlemliyoruz. Enflasyondaki yükselişte arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır.

FAİZ ARTIŞI HAKKINDA

2022 Yılı Ocak-Mart döneminde faizi değiştirmedik, alınan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmektedir. Atılan adımların, barış ortamının tesis edilmesi ve baz etkileri ile dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörüyoruz.

"BİR DİZİ OLAYI HAYATA GEÇİRDİK"

Bu strateji kapsamında Merkez Bankası olarak biz dizi olayı hayata geçirdik. 2021 Aralık ayında yabancı para ve altın mevduatlarının TL’ye dönüşümünü destekleyerek TL mevduat tercihinin güçlenmesinde adım attık. YUVAM hesaplarını uygulamaya aldık. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın tamamlayıcı ürünleriyle döviz kurlarındaki sağlıksız fiyat oluşumlarının önü alınmış durumda.

Geçtiğimiz yıl boyunca teknoloji ve otomasyondan tüm iş süreçlerinden yoğun bir şekilde yararlanmaya devam ettik. Görev alanımıza gelen konularda ulusal ve uluslararası paydaşlarla iş birliği yapmaya devam ettik. Bu kapsamda düzenlediğimiz toplantılar ve ikili iş birliği faaliyetlerimizle paydaşlarımızla aktif bir şekilde etkileşimde bulunduk. Temel görevlerimizi yerine getirmenin yanı sıra kültürel ve çevresel konulara duyarlılığımızı sürdürerek çalışmalarda yer aldık."

Kavcıoğlu: Liralaşma stratejisi fiyat istikrarında ana unsur

 

Kavcıoğlu: Enflasyonu 2022 sonunda #,2 olarak tahmin ediyoruz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz29 Mart 2022 20:54

    Son yapılan köprüye EURO üzerinden geçiş garantisi veren bu iktidar TL' ye güvenmezken sertifikalı TROL AHMET ÖZBİR TL ye methiyeler düzüyor. Yine aynı show ezan, bayrak, vatan bu kelimeler sizin ağzınızda iyice sıradanlaştı. Sözleri değil davranışları insanı ele verir.

  • Veysel 29 Mart 2022 20:36

    Bunlar liralaşma liralaşma diye diye faiz mi artıracaklar acaba? Zira eksi 40 reel faiz ile nasıl insanları TL de tutacaksınız. Sürekli kur farkı verebilecek misiniz

  • mustafa29 Mart 2022 20:07

    kendinizi başarılı ilan etmeden önce tl ile gidin akaryakıt alın da görün nasıl çevirdiğinizi daha iyi görün....

  • vatandaş 29 Mart 2022 18:49

    vakıfbank hissesi ve halkbank hissesi de ki hırsızlığın ne zaman farkına varacaksınız acaba yıllardır küçük yatırımcıların kanını eme eme bir oldunuz

  • AHMET ÖZBİR29 Mart 2022 17:19

    "LİRA"cıyız her şart, işimiz olmaz ecnebinin parasıyla, karasıyla. Vatanımız TÜRKİYE, bayrağımız AL YILDIZ, paramız TÜRK LİRASI. İstijrar düşmankarına GEÇİT VERMEYECEĞİZ Sn. Başjanım. Hele hele FETÖ/PKK'lıları asla SEVİNDİRTMEYECEĞİZ. 2023 CUMHUR'UN DEVRİM yılı olacak.

  • xyz29 Mart 2022 20:47

    Ülkemizin TL ' sini Nebati dibin dibine getirdik gideceği yer yok diye övünüyor. Sorumlu olan H. ve M. bakanı bunu derken AHMET ÖZBİR şovenliği bırak. Sertifikalı Trol üstadı.

  • Mucise Reis ;)29 Mart 2022 17:15

    Ya artık TL mi ? kullanıcaz? yahuu ben çocuklugumdan beri zaten TL kullanıyorum. İthalatı arttırıp yap işlet devret diye usd borç alanlar liralaşsın önce :D sanki cepte sterlin yaşıyoruz, euro tatil yapıyor usd ile yemek yiyor , rus rupisi ile alış veriş yapıyoruz :D ya cuma hutbesi gibi konuşma değil, matematiksel olarak reel plan programlar önemli. 3 - 5 soru sorulamıyor, soruncada terslenıyorsanız, ortada program yok demektir ben bunu gordum bakanlardan. :D boş muhabbet... Tl yi 2022 de bakan icat etti. Lidyalılardan önce parayıda biz bulduk o misal...

  • xyz29 Mart 2022 16:24

    Bunların alayına güvenmiyorum.

  • İtri29 Mart 2022 16:04

    Dediklerine kendi bile inanmıyor

  • Gariban29 Mart 2022 15:28

    Eğer istikrar kazanmuş halimiz buysa başka birşey diyemiyorum sabır etseydik sonu selamet olavaktı.

  • Terli29 Mart 2022 15:19

    Söylediklerine kendi bile inanmıyor

  • Ali29 Mart 2022 14:54

    Her gün yeni zamlara uyanıyoruz, damacana sular a bile her hafta 5 lşra zam yapılıyor geçen hafta 26 olan ismi lazım değil uludağın zirvesinden damacana su bu hafta 31 tl., 18 l iraydı 22 oldu sonra 26 şimdi 31 şimdi bunun adı liralaşma mı oluyor adamlar fiyatları dolara endekslemiş, bu sadece su örmeği diğer ürün ve hizmetlerde aynı şekilde, yetti artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Bu insafsızca zamlara kim dur diyecek.

  • xyz29 Mart 2022 16:28

    Ali gardaş; bu kış yaĝışlı geçince ailece yağmur ve kar suyu içiyoruz. Daĝdanda ot topluyoruz. Bakalım nereye kadar dayanacağız.