E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKavcıoğlu: Liralaşma Stratejimizi kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz---

Kavcıoğlu: Liralaşma Stratejimizi kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz

Kavcıoğlu: Liralaşma Stratejimizi kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz
02 Aralık 2022 - 15:55 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, fiyat istikrarını tesis ettikten sonra kalıcı ve sürdürülebilir hale getirmek için 'Liralaşma Stratejisini' kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini vurguladı.


Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Meclis'te Plan Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Plan ve Bütçe Komisyonun'daki sunumundan öne çıkanlar şöyle; 

"KÜRESEL ARZ ŞOKLARINA VE ŞAVAŞA RAĞMEN EKONOMİMİZ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR"

"Küresel arz şoklarına ve bölgemizde yaşanan savaşa rağmen Türkiye ekonomisi sürdürülebilir düzeyde ve kesintisiz büyümeye devam etmekte.

Eylülde küresel talepte beklenen gerilemenin sınırlı etkileri görülmekle birlikte, ihracatçı sektörlerin öncülüğünde sanayi üretimi yüksek seyretmeye devam etmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin arttığı bir ortamda, yapısal olarak güçlenen cari fazla kapasitemizin en önemli unsuru olan sanayi üretiminde yakaladığımız ivmenin ve istihdamdaki kazanımlarımızın devamı açısından finansal koşulların destekleyici olması gerektiğini düşünüyoruz.

" OECD ÜLKELERİ ARASINDA TÜRKİYE, TOPLAM İSTİHDAMINI EN FAZLA ARTIRAN ÜLKELERDEN BİRİ"

Eylül ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak işgücü 34,3 milyon kişiye ulaşırken, işsizlik oranı yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşmiştir. Türkiye, OECD ülkeleri arasında toplam istihdamını en fazla artıran ülkelerden biri olmuştur.

Ülkemiz enerji ve emtia fiyatlarındaki normalleşme ile birlikte sürdürülebilir cari fazla hedefine ulaşacaktır.

Küresel ölçekte sıkışan finansal koşulların da etkisiyle, başta Avrupa ekonomisi için olmak üzere, 2023 yılına ilişkin küresel büyüme tahminleri önemli ölçüde aşağı yönlü güncellenmiştir.

"AYLIK ENFLASYON KADEMELİ BİR ŞEKİLDE TARİHİ ORTALAMALARINA YAKINSAMAKTA"

Mevcut yıllık enflasyon oranında önümüzdeki aylarda hızla ortadan kalkacak baz etkileri bulunmaktadır. Enflasyonun gerçek eğilimini anlamak için aylık gelişmelere odaklanmak daha sağlıklı bir yaklaşım olacak. Aylık enflasyonun kademeli bir şekilde tarihi ortalamalarına yakınsamakta olduğunu gözlemliyoruz. Döviz kurlarının istikrarlı seyir izlemesi enflasyondaki yavaşlamaya katkı sağlıyor. İlerleyen dönemde üretici fiyatları kaynaklı enflasyonist baskıların daha ılımlı bir seyir izleyeceği görülüyor.

"ENFLASYON 2024'TE TEK HANEYE DÜŞECEK"

Orta vadeli enflasyon tahminlerimiz çerçevesinde 2023 yılında enflasyon oranının yüzde 22,3'e düşeceğini, 2024 yılında ise tek haneye gerileyerek yüzde 8,8 oranında gerçekleşeceğini öngörüyoruz.

Merkez Bankası olarak, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek temel amacımız doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elimizdeki tüm araçları Liralaşma Stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.

"ENFLASYONUN TEMEL BELİRLEYİCİSİ ARZ ŞOKLARI OLMAKLA BİRLİKTE TALEP DENGESİNİ DE YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"

Mevcut durumda, enflasyonun temel belirleyicisi arz şokları olmakla birlikte talep dengesini de yakından takip ediyoruz. Yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğine ilişkin öncü göstergeler talep koşullarının daha ılımlı seyrettiğine işaret etmektedir.

Merkez Bankası olarak, para politikasının etki alanının dışında kalan arz taraflı maliyet baskılarına tek başına faizleri artırmaya odaklanmış politikalarla karşılık vermenin etkili olmayacağını değerlendiriyoruz.

Ağustos-kasım döneminde politika faizini toplamda 500 baz puan indirerek yüzde 9 seviyesine getirmiş bulunmaktayız. Aldığımız kararların, 2023 yılı içerisinde ekonomimizin dayanıklılığını artırarak; arzın, yatırımların ve ihracatın sürekliliğine ve arz kapasitemizin korunmasına önemli ölçüde katkı sağlayacağını öngörüyoruz.

Finansal sistemin Türk Lirası ağırlıklı bir yapıya kavuşmasını hedeflemekteyiz.

"TL MEVDUATI PAYI % 35,6'DAN % 49'A SEVİYESİNE ULAŞTI"

Kur korumalı mevduat sonucunda bankaların TL mevduat payı önemli ölçüde yükselerek ocak ayındaki yüzde 35,6'dan yüzde 49 seviyesine ulaştı.

Uluslararası rezervlerimiz 2022 yılında 11,5 milyar dolar artış ile 122,6 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır.

Ağustos-Kasım döneminde politika faizini toplamda 500 baz puan indirerek yüzde 9 seviyesine getirmiş bulunmaktayız. Aldığımız kararların, 2023 yılı içerisinde ekonomimizin dayanıklılığını artırarak; arzın, yatırımların ve ihracatın sürekliliğine ve arz kapasitemizin korunmasına önemli ölçüde katkı sağlayacağını öngörüyoruz.

"YENİ YAKLAŞIMLARLA REZERV KAYNAKLARIMIZI ÇEŞİTLENDİRDİK"

Uluslararası rezervlerimizi güçlendirmeye yönelik olarak proaktif bir rezerv yönetimi anlayışı benimsedik. Bu doğrultuda geliştirdiğimiz yeni yaklaşımlarla bir taraftan rezerv kaynaklarımızı çeşitlendirdik.

Merkez Bankası olarak, para politikasının etki alanının dışında kalan arz taraflı maliyet baskılarına tek başına faizleri artırmaya odaklanmış politikalarla karşılık vermenin etkili olmayacağını değerlendiriyoruz. Bunun yerine, enflasyonu düşürmek ve fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmek amacıyla, üretimi ve yatırımları destekleyici, cari fazla kapasitemizi artırıcı politikalar uygulamayı gerekli görüyoruz.

"MERKEZ BANKASI'NI ZARARA SOKAN İŞLEM SÖZ KONUSU DEĞİL"

Kavcıoğlu, kur korumalı mevduat uygulamasının Merkez Bankası'na maliyetinin ne olduğu sorusuna, "Bu bir döviz alım satım ihalesi gibidir, bir rezerv yönetimidir. Tüm değerlendirmesi yıl sonunda açıklanır. Kamuya açıktır bugün vereceğim rakam yarın sabah farklı rakam olabilir" yanıtı verdi.

Döviz rezervlerini artırmaya devam edeceklerini belirten Kavcıoğlu, "Kur korumalı mevduat uygulaması rezerv kaynaklarımızdan sadece bir tanesi. Merkez Bankası'nı zarara sokan bir işlem söz konusu değil" diye konuştu.

Kavcıoğlu, yılın son enflasyon raporunu açıkladı

 

Kavcıoğlu'ndan dijital para açıklaması

 

Kavcıoğlu: Resesyon konuşulmayan tek ülke Türkiye

 

Kavcıoğlu'ndan stokçuluk açıklaması: Sanayicileri suçlamadım

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ??04 Aralık 2022 11:03

    yedek akçe nerede? 

  • Kkm03 Aralık 2022 14:13

    Kkm, bu ay faiz dagitiyor. Faiz istemeyenler kkm ile faiz tuzagina dustuler.

  • Mucise Reis : )03 Aralık 2022 13:29

    Tl ilk basılıp Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda, Yerli milli ve TL leşme olarak neler yapılmış ? bird eşimdi bakın neler yapılıyor :D tarımda hangi alanda Tl leşip milli yerli üretim modeli oluştu ? tohım ıslahı ? gübre ? mazot ? tarım ilaçları ? eee nerede TL leşme ? hangi ürün hammaddesi Tl leşip Türk malı olarka üretilip kullanıma TL sunuldu. Eğer TL olarak bunlar dönüşe bilse, üretile bilse, dünyanın en ucuz tarım ürünlerini üretüp, yüzde 200 - 400 kar ile usd olarak dünyaya satar cari açığı düşürür USD otomatık dülşerdi... Bu TL leşmedir. Liralaşmadır. SEKA, kağıdın hammaddesi usd ithal alınıyor. TL oalrak üretliyordu eskiden, Tl üretildiği için TL maliyetler işçilik dünyanın en ucuz kağıtlarının üretilmesine vesile oluyordu. Liralaşma lafla değil, üretim ile olur. togg yapıyoruz, usd değer artışına göre mazot gibi rakamı zırt pırt oynuyor neden  ? herşey ithal işçilik TL ucuz işçi :D yani bu söylemler ile bahsedilenlerin hele 20 yılda gelinen noktanın alakası yok.

  • hayri03 Aralık 2022 13:17

    önümüzdeki mayıs ayında görevden alınacaksın zaten. bari enflasyonu %70 düşür de, tarihteki en kötü merkez bankası başkanı olarak tarihe geçme

  • Bik03 Aralık 2022 12:31

    KKM hesapları, TL mevduat hesaplarına dönüştürüldüğü zaman liralaşma olur. Başka bir ülkenin parasına endeksli faiz vermekle liralaşma olur mu!

  • Ekonomist vural03 Aralık 2022 12:15

    Liralasma derken liramiz deger kaybediyor.

  • öneri güleni03 Aralık 2022 10:55

    çok basit ve kolay hemide çooook kolay . hammedde alımları ve mecburi ithalat / ihracat kalemleri dışındaki dolar$ alımlarına % 18 kdv uygula bak nasıl düşiyi. 🤔 her şeye vergi var ona da uygula geirisini düşünme tabi bunu uygulamaya ne bu mahallenin ne de karşı mahallenin cesareti yok diyeceyiseniz ona da itirazımız yak idir.🤔🤔

  • arda02 Aralık 2022 22:55

    ekonomik olarak bitirdiniz, ecevit zamanını mumla  arar olduk.bittik resmen

  • mustafa02 Aralık 2022 21:53

    yuh yalanın bukadarına pes derler .hangi liralaşma ? verdiğiz ihaleler ödemeleri belli bu kadar yalan mı olur be adam....

  • MUSTAFA KILIÇ02 Aralık 2022 19:09

    SANA TAVSİYEM GİT FED ,DEN DOLARIN NASIL DEGERİ KORUNDUGU KONUSNDA DERS AL MİLLETİ KANDIRMA PARAMIZI PUL ETTİN ÇOK AMA ÇOK BAŞARISIZ BİR YÖNETİCİSİN.

  • borsacı02 Aralık 2022 18:59

     Hiç bir merkez bankası başkanı TL bu kadar düşürmedi size altın madalya takmak lazım TL Dünyanın en degersiz para haline düşürdügünüz için .

  • Ekle Sıfırları02 Aralık 2022 18:51

    Swaplar'dan gelen Dolarları harcıyorlar, o doların karşılığında verilen lirayı da Karşı taraf harcayınca (Türkiye'ye gelip) nolacak? Piyasada milyarlarca liralık para bolluğu yani enflasyon olacak. (Yatırım tavsiyesi değildir)

  • Mucise Reis ;)02 Aralık 2022 17:31

    Uygula da, ilgili stratejı dediğin şeyin kime ne faydası var ? birde ona bak istersen.... dış borç usd euro gidiyor.. Araplardan hiç TL borç aldık mı ? yada arapların kendi para birimi aldık mı ? neden  müslüman devletler usd ile borç alıyor veriyor ? araplara neden satışlarımız dolar olarak gerçekleşiyor ? lafa gelınce lira, türk lira, vatani milleti bayrak, itiraz geldi mi hain bölücü fetocu :D ... vahim durumlar olunca amin bismillah inşallah allah, nas... ya geçin boş boş muhabbetleri :D bıktı millet. tencereler eskiden lira ile dolardı, taki sizlerin liralasma, millileşme, vatan millet ekonomi modelleri ile lira ile tencereler dolmaz oldu. çiftçi tarla ekemez oldu. lira itibarı sayenizde itibarsız oldu.

  • ALİ KODUŞ02 Aralık 2022 17:08

    Bir de tekeri patlatırsanız ekonomi tökezler ve dolar ikiye üçe katlayıverir.

  • Mevsim02 Aralık 2022 16:40

    Fırtına sessizliği

  • xyz02 Aralık 2022 16:22

    Lira olmuş pul. Bu stratejiden bahsediyor. Enflasyon 100'ün ūzerinde ve 1$=18,64TL olduğu bir ülkede kim TL elinde tutar. Bunu söyleyen MB başkanı. Niçin bu durumda olduğumuza şaşmamalı.

  • kılıç02 Aralık 2022 19:02

    iyi sallıyor bu tam bir merkez.TL bitirdim demiyor avane  avane dinleyenler neden bu tl bu kadar hale geldi diyemiyor.